Evropa

Više od sedamdeset odsto građana Slovenije podržava vanredni porez na dobit banaka za obnovu od poplava

Komentari

Autor: Tanjug

26/08/2023

-

20:22

Više od sedamdeset odsto građana Slovenije podržava vanredni porez na dobit banaka za obnovu od poplava
Više od sedamdeset odsto građana Slovenije podržava vanredni porez na dobit banaka za obnovu od poplava - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Istraživanje javnog mnjenja u Sloveniji pokazalo je da većina ispitanika, odnosno 71 odsto, podržava ideju o vanrednom porezu na dobit banaka za finansiranje obnove nakon katastrofalnih poplava. 

Podrška za novi porez najveća je među ispitanicima iz Savinjske i Koruške oblasti koje su teško pogodile poplave početkom ovoga meseca. Podrška za tu ideju je posebno velika kod starijih od 65 godina, objavilo je danas "Delo" rezultate ankete. 

Za ideju smanjenja ostalih budžetskih troškova za finansiranje rekonstrukcije posle poplava veoma se zalaže 41 odsto ispitanika, a podržava je 23 odsto, dok je protiv 12 odsto.

Za dobrovoljni prilog solidarnosti od dodatnog radnog dana subotom je 49 odsto ispitanika, dok se 28 odsto tome protivi, prenela je STA. Ideji da se država zadužuje za obnovu na inostranim tržištima protivi se 45 odsto ispitanika, a podržava je 23 odsto. 

Gotovo 34 odsto ispitanika smatra da bi revizijski sud trebalo da nadgleda trošenje novca za obnovu posle poplava. U anketi 25 odsto ispitanika smatra da bi opštine same trebalo da nadgledaju potrošnju, gotovo 15 odsto smatra da bi Savet za civilni nadzor trebalo da nadgleda potrošnju, a gotovo osam odsto smatra da bi to trebalo da radi Fiskalni savet. 

Više od polovine ispitanika, odnosno 50,1 odsto smatra da bi zgrade trebalo da budu uklonjene iz poplavljenih područja, ukoliko država ili opština obezbede građanima alternativno zemljište. 

Nešto više od 37 odsto smatra da bi zgrade trebalo da budu izmeštene iz takvih područja u svakom slučaju, dok dva odsto veruje da zgrade ne bi trebalo da se premeštaju.

Anketa je sprovedena među 509 ispitanika između 23. i 24. avgusta. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa