Evropa

Makron želi novi svetski poredak i jačanje bezbednosne nezavisnosti Evrope

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2023

-

16:31

Makron želi novi svetski poredak i jačanje bezbednosne nezavisnosti Evrope
Makron želi novi svetski poredak i jačanje bezbednosne nezavisnosti Evrope - Copyright Tanjug/AP/Carl Court

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da želi da izgradi novi svetski poredak u kom bi njegova zemlja igrala važnu ulogu u okviru "novog saveza".

On je pozvao na jačanje tehnološke autonomije i bezbednosne nezavisnosti Evrope, dodavši da pojačana koordinacija među Evropljanima ne potkopava, već jača NATO.

Takođe je pozvao na "izgradnju novih partnerstava tokom vremena koja bi uključivala svemirski i digitalni sektor".

Govoreći o BRIKS-u, Makron je rekao da proširenje te organizacije ukazuje na želju da se uspostavi alternativni poredak.

"Pokušaji promene postojećeg svetskog poretka prete da oslabe Zapad i posebno Evropu", upozorio je francuski predsednik na godišnjoj konferenciji sa ambasadorima, prenosi TASS.

Dodao je da je situacija na svetskoj političkoj sceni sve komplikovanija i da postoji opasnost od toga da Zapad i Evropa izgube svoju snagu.

"Moramo da zauzmemo trezven pristup ovome, a da ne popuštamo preteranom pesimizmu", rekao je Makron, dodavši da se uloga Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija konstantno dovodi u pitanje.

On je istakao da sve više zemalja smatra da ove organizacije nemaju legitimitet da im nameću određena pravila, te "da su ta pravila stvorena u svetu u kome te zemlje nisu postojale i da ne uzimaju u obzir geopolitičku, demografsku i vojnu realnost".

Govoreći o ratu u Ukrajini, Makron je poručio da je isključena bilo kakva mogućnost direktnog učešća Francuske u tom sukobu, dodavši da Pariz ulaže sve napore kako bi se izbegla mogućnost eskalacije sukoba.

Istakao je da je neophodno potpisati nove sporazume o ograničavanju naoružanja koje predstavlja pretnju po evropsku teritoriju.

Prema njegovim rečima, period nakon završetka rata u Ukrajini "mora da bude praćen novim sporazumima koji stvaraju okvir u oblasti naoružanja".

"Moramo da imamo snagu i volju da kreiramo koncept i postanemo potpisnici ovih budućih sporazuma", poručio je Makron, prenosi Rojters.

Dodao je da bi zanemarivanje uloge nuklearne energije u energetskom miksu Evrope bila "istorijska greška", naglasivši da se Francuska ne slaže sa Nemačkom po tom pitanju.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa