Evropa

RAT U UKRAJINI Prigožin tajno sahranjen, na grobu stihovi Brodskog "Mrtav ili živ"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/08/2023

-

08:19

RAT U UKRAJINI Prigožin tajno sahranjen, na grobu stihovi Brodskog "Mrtav ili živ"
RAT U UKRAJINI Prigožin tajno sahranjen, na grobu stihovi Brodskog "Mrtav ili živ" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 552. dan ruske invazije na Ukrajinu. Predsednica Mađarske Katalin Novak pozvala je ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog da pregovara sa Rusijom o okončanju rata. Zelenski je nakon sastanaka sa zvaničnicima u svojoj zemlji saopštio da je razgovarao o pripremi za zimu i zaštiti krtične energetske infrastrukture. Sa druge strane, Moskva saopštava da je podigla dva ruska lovca u vazduh da bi sprečila izviđanje dva američka drona na području Krimskog poluostrva.

Ključni događaji:

  • Kijev: Ukrajina gubi 40 do 45 dronova na dnevnom nivou
  • Bogomaz: Granatirano selo u ruskoj Brjanskoj oblasti, poginulo i dete
  • Pao helikopter FSB-a u Rusiji, poginule tri osobe
  • Prigožin tajno sahranjen u tajnosti bez zvaničnih počasti
  • Grupa za ljudska prava: Rusi iz Marijupolja deportovali 1.000 ukrajinske dece
  • Ukrajina ne planira da uvozi gas ove godine, povećava sopstvenu proizvodnju
  • Putin: Lavrov će predstavljati Rusiju na samitu G20 u Nju Delhiju
  • Troje poginulo u ruskom napadu na Poltavsku oblast,jedna u granatiranju
  • Predsednica Mađarske pozvala Zelenskog da pregovara sa Rusijom
  • Reznikov najavio F-16 i "različite zanimljivosti"

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.50 Gluhov: Rusija neće sprovoditi nuklearna testiranja,osim ako SAD to prve ne učine

Član stalne misije Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Gluhov izjavio je danas da Moskva neće sprovoditi nuklearna testiranja, osim ukoliko ih SAD ne budu prve održale.

"Želim da istaknem da izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina, koju su danas pominjale neke delegacije, o hipotetičkoj mogućnosti da naša zemlja nastavi nuklearna testiranja, treba razmatrati isključivo u kontekstu našeg odgovora na bilo kakve destruktivne akcije Sjedinjenih Država. To je preventivni signal Vašingtonu. Nećemo pribegavati ovom koraku osim ako SAD to ne urade prve", rekao je Gluhov na sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, prenosi TASS.

22.22 Ukrajinski dron pogodio kancelariju ruske vladajuće stranke u Novoj Kahovki

Ukrajinski dron je pogodio kancelariju ruske vladajuće partije "Jedinstvena Rusija" u gradu Nova Kahovka, saopštile su danas lokalne vlasti.

"Danas u 20.50, 29. avgusta, dron kamikaza pogodio je kancelariju Jedinstvene Rusije u Novoj Kahovki. Udar je praćen požarom, koji je uništio kancelarijske uređaje i dokumenta. Niko nije povređen", navela je gradska vlast na Telegramu.

22.00 Kuleba i Stoltenberg razgovarali o putu Ukrajine ka članstvu u NATO-u

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba saopštio je da je danas razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom o putu Ukrajine ka članstvu u Alijansi.

"Razgovarao sam sa Jensom Stoltenbergom o sledećim koracima na putu Ukrajine ka NATO", napisao je Kuleba na društvenoj mreži X (Tviter). Dodao je da su razgovarali i o radu Saveta Ukrajina-NATO, kao i da je obavestio generalnog sekretara Stoltenberga o pripremama Ukrajine za prvi Forum odbrambene industrije koji će biti održan u oktobru.

21.52 Moskovski sud produžio pritvor bivšem radniku američkog konzulata

Okružni sud u Moskvi produžio je za tri meseca pritvor Robertu Šonovu, bivšem radniku Generalnog konzulata SAD u Vladivostoku, ''koji se izjasnio krivim za prikupljanje podataka o specijalnoj vojnoj operaciji po zadatku za američke diplomate'', rekla je portparolka suda. 

''Okružni sud u Moskvi Lefortovski je doneo odluku da usvoji zahtev istrage i produži pritvor Šonovu za tri meseca, odnosno do 23. novembra'', rekla je ona za TASS.

20.30 SAD šalje Ukrajini pomoć u vidu oružja u vrednosti od 250 miliona dolara 

Bajdenova administracija saopštila je danas da će Ukrajini poslati dodatnih 250 milona dolara u oružju i municiji kao i deo svoje tekuće podrške kao pomoć u kontraofanzivi Kijeva, prenosi AP. 
Oružje će biti izručeno iz postojeće zalihe SAD i uključivaće i opremu za čišćenje mina, artiljerijske i raketne metke, vozila hitne pomoći i medicinsku opremu, navodi Stejt department.

"Paket će pomoći ukrajinskim snagama na bojnom pojlu i podržati njihovu protivvazdušnu odbranu dok Rusija nastavlja da izvodi brutalne napade na narod Ukrajine, uključujući i one od prošle nedelje", rekla je danas portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer.

19.00 Putin u oktobru ide u Kinu na prvo putovanje od naloga za njegovo hapšenje

Ruski predsednik Vladimir Putin posetiće Kinu u oktobru i to će biti njegovo prvo putovanje u inostranstvu otkako je Međunarodni krivični sud (MKS) izdao nalog za njegovo hapšenje zbog navodnih ratnih zločina, objavio je danas Blumberg, pozivajući se na neimenovane izvore. 

Prema njihovim navodima, Kremlj priprema Putinovu posetu Kini za Forum "Pojas i put" u oktobru, nakon što je ruski predsednik prihvatio poziv kineskog kolege Si Đinpinga. Izvori Blumberga navode da je ruski predsednik voljan da poseti samo zemlje u kojima njegove obaveštajne službe mogu u potpunosti da mu garantuju bezbednost.

18.43 Agentstvo: Prigožina ispratilo 30 do 40 ljudi

Nezavisna ruska novinska agencija Agentstvo javila je da je sahrani prisustvovalo oko 30 ljudi. CNN, koji prenosi ove tvrdnje, navodi da ne može da potvrdi izveštaj. Agentstvo je izvestilo, pozivajući se na izjavu jednog od zaposlenih na groblju, da „na ceremoniji nije bilo ljudi u uniformama“,.

„Bilo je 20 do 30 ljudi. Samo rođaci, znam ih. Ceremonija je trajala 40 minuta. Svi su bili u civilu“, rekao je ovaj zaposleni..

18.28 Kijev: Ukrajina gubi 40 do 45 dronova na dnevnom nivou

Odbrambene i bezbednosne snage Ukrajine gube u proseku oko 40 do 45 izviđačkih dronova na dnevnom nivou, izjavio je danas Jurij Ščihol, šef ukrajinske Državne službe za specijalne komunikacije. On je naveo da to uključuje najosnovnije "mavik" i "matrice" dronove, kao i profesionalne dronove ukrajinske i strane proizvodnje, prenosi Si-En-En.

"Ovaj rat je promenio pristup upotrebi dronova. Koriste se za izviđanje kratkog dometa, kao i za kontrolu vatre, a jurišni dronovi se koriste za uništavanje ljudstva i opreme. Zbog toga dajemo sve od sebe da obezbedimo što više dronova. Kupujemo skoro sve što je dostupno na tržištu", rekao je Ščihol.

Dodao je da je, do sada, ugovorena kupovina više od 22.000 jurišnih dronova, od kojih je oko 15.000 već isporučeno Oružanim snagama Ukrajine.

18.18 Sahranjen i Valerij Čehalov

Valerij Čekalov, jedan od Prigožinovih zamenika koji je poginuo u istoj avionskoj nesreći sahranjen je u na groblju Severnoe u Sankt Peterburgu uz prisustvo više osoba.

 

 

18.03 SOTA: Opsadno stanje na Prigožinovom grobu

Kako je objavio kanal SOTA, na grobu Prigožina je opsadno stanje, prisutni su i demineri, policija, vojna policiju. 

 

 

17.33 Bogomaz: Granatirano selo u ruskoj Brjanskoj oblasti, poginulo i dete

Nekoliko ljudi, među kojima je i dete, poginulo je kada su ukrajinske snage granatirale selo Klimovo u ruskoj Brjanskoj oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom, saopštio je danas gubernator Aleksander Bogomaz. 

"Ukrajinske snage granatirale su selo Klimovo iz višecevnih  raketnih sistema. Prema preliminarnim podacima, nažalost, ubijeno je nekoliko osoba, među kojima je i dete", naveo je Bogomaz, a prenosi TAS S. 

On je dodao da je u granatiranju ranjeno pet civila, uključujući decu. 
Bogomaz je naveo da su u napadu oštećeni zgrada škole, nekoliko administrativnih zgrada i stambenih kuća. Došlo je i do prekida u snadbevanju električnom energijom.  

 

17.16 Prve slike Prigožinovog groba, na grobu stihovi Brodskog "Mrtav ili živ"

Na Telegramu su objavvljene prve fotografije mesta na kome je sahranjen Jevgenij Prigožin, na groblju Porohovski u Sankt Peterburgu. On je sahranjen zajedno s ocem, navodi se na kanalima bliskim Vagneru.

Na fotografiji s groba su istaknuti stihovi Josifa Brodskog, odlomak iz poeme "Mrtva priroda". Prepev Aleksandra Mirkovića glasi: "Majka govori Hristu/ Jesi li moj sin ili moj/Bog? Raspet si na krstu./ Kako ću sad domu svom?/Kako ću preko praga,/Ne shvativši šta to bi:/Jesi li moj sin il’ Bog?/ To jest, mrtav si ili živ?/ Odgovor on joj sprema:/ Mrtav il’ živ da sam,/razlike, ženo, nema/ Bio sin ili Bog, tvoj sam!".

 


16.40 Ruski sajtovi: Prigožin tajno sahranjen bez zvaničnih počasti

Prigožin je tajno sahranjen, javila je Nexta pozivajući se na kanale grupe Vager. On je, prenose RIA Novosti pozivajući se na neimenovani izvor blizak Prigožinu, sahranjen u prisustvu porodice i najbližih prijatelja.

Prigožinova pres-služba je saopštila da je oproštaj od njega „prošao u zatvorenom formatu“ i da „oni koji žele da se oproštaju mogu posetiti groblje Porohovski u Sankt Peterburgu“, javlja sajt Fontanka.ru..

 

 

15.23 Pao helikopter FSB-a u Rusiji, poginule tri osobe

Tri osobe su poginule danas u padu helikoptera Mi-8 u Čeljabinskoj oblasti u Rusiji, saopštila je regionalna kancelarija ruskog Ministarstva za vanredne situacije. 

Regionalni guverner Andrej Teksler rekao je da je  helikopter pripadao eskadrili ruske Federalne službe bezbednosti (FSB). 

Iz regionalne kancelarije ruskog Ministarstva za vanredne situacije naveli su da je helikopter pronađen u šumskom području, prenosi TASS. 

"Tela tri osobe su pronađena. Nema žrtava među stanovništvom, a naselje nije pretrpelo nikakvu štetu", navela je kancelarija. 

Portparol Hitnih službi rekao je za RIA Novosti da su poginula tri člana posade. 

 

 

12.51 Ministarstvo odbrane Rusije: Oboren ukrajinski dron iznad Crnog mora

Ruski avion oborio je danas ukrajinski dron iznad Crnog mora, kojim je Kijev pokušao da napadne ruske objekte, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. U saopštenju se navodi da je "osujećen pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad jedne bespilotne letelice na objekte na teritoriji Ruske Federacije". 

12.30 Berlin: Uhapšen nemačko-ruski državljanin,prodavao komponente za vojnu industriju

Nemačko-ruski državljanin uhapšen je zbog sumnje da je u Rusiju izvozio komponente koje se u toj zemlji koriste u proizvodnji vojne opreme, saopštio je danas nemački državni tužilac i dodao da je slučaj prebačen sa državnog na savezni nivo. 

Kako je rekao, optuženi, identifikovan kao Valdemar V, optužen je za kršenje sankcije uvedenih Rusiji zbog invazije na Ukrajinu prošle godine, prenosi Rojters. Optuženi je od januara 2020. do marta 2023. godine navodno u 26 navrata izvezao elektronske komponente ruskoj kompaniji koja se bavi proizvodnjom vojne opreme, uključujući izviđački dron Orlan-10.

11.28 Peskov: Putin neće prisustvovati sahrani Jevgenija Prigožina

Ruski predsednik Vladimir Putin ne planira da prisustvuje sahrani Jevgenija Prigožina, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je rekao novinarima da Kremlj nije znao za planirane sahrane, rekavši da su takve odluke donosile porodice nastradalih.

11.00 Ukrajinska vojska: Ostvaren napretak kod sela Robotine

Ukrajina je saopštila da su njene snage napredovale u blizini mesta Robotine, dan nakon što su preuzele kontrolu nad selom na južnom frontu.

Portparol vojske Andrij Kovaljov rekao je da se ukrajinske snage sve više napreduju u regionu Zaporožja, prenosi AFP.

"Ukrajinske snage su imale uspeha u pravcu Novodanilovke do Verbove", rekao je on državnim medijima u utorak, navodeći dva zaseoka u regionu.

10.00 F-16 u Ukrajini: Mnogo pitanja od kojih zavisi kada će se naći na frontu

Posle meseci intenzivnog lobiranja, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zadovoljan zbog najavljenog transfera aviona F-16 iz Holandije, Norveške i Danske u Ukrajinu. Na mnogo načina F-16 predstavlja idealnu platformu za ukrajinsku vojsku. Reč je o višenamenskom avionu: može da pruža podršku trupama iz vazduha, da napada mete na zemlji, da se bori s neprijateljskim avionima u vazduhu i da presreće projektile. Takođe, važno je i što je reč o tipu aviona koji je dostupan i koji je prisutan u ratnim vazduhoplovstvima mnogih evropskih država, što omogućava snabdevenost rezervnim delovima.

Ono što je važno, potreba za borbenim avionima u ukrajinskoj vojsci je hitna, piše CNN u svojoj analizi. Međutim, pitanje od kojeg zavisi kada će F-16 leteti u borbenim misijama zavisi od mnogih faktora: od programa obuke koji su tek u toku, od uspostavljanja infrastrukture za podršku avionima na zemlji, i od vrste naoružanja koje će avioni imati.

AP/Mindaugas Kulbis

 

Postavlja se pitanje i koliku bi zasita razliku F-16 napravio na bojnom polju. Danska, Holandija i Norveška su se obavezale da će Kijevu poslati više od 60 aviona, ali će sigurno neki od njih morati da se koriste za obuku, a takođe neko vreme će trajati i ciklus naoružavanja.  

Portparol ukrajinskog vazduhoplovstva pukovnik Jurij Ihnat veruje da bi najbrže mogle da budu dostupne dve eskadrile od po 12 letelica. Međutim F-16 se nikada nije borio protiv ruskih PVO sistema u stvarnom svetu, i zbog toga je ključno da se obezbedi najbolji način njihove upotrebe.

"Ideja da F-16 lete preko linije fronta i da na taj način donose promenu nije održiva - jednostavno previše je opasna", rekao je Mark Kancian, viši savetnik u Centru za strateške i međunarodne studije.  

09.55 Britanski obaveštajci: Vojna služba u Rusiji sve unosnija od početka rata u Ukrajini

Britansko Ministarstvo odbrane tvrdi u najnovijem izveštaju da je vojna služba u Rusiji postala unosna posle početka ruske vojne intervencije u Ukrajini u februaru prošle godine. U izveštaju se navodi da je u februaru 2022. poručnik u ruskoj vojsci primao 81.200 rubalja mesečno (oko 783 evra), a da mnogi mlađi činovi koji služe u Ukrajini sada imaju više od 200.000 rubalja mesečno. "To je preko 2.7 puta više od ruske nacionalne prosečne plate od 72.851 rublje", navedeno je u izveštaju britanskih obaveštajaca.

07.40 Modijev kabinet: Putin neće prisustvovati G20 samitu

Ruski predsednik Vladimir Putin preskočiće samit G20 u Indiji sledećeg meseca i umesto njega će poslati svog ministra spoljnih poslova, saopštio je u ponedeljak kabinet indijskog premijera Narendre Modija, preneo je AFP.

Modijeva kancelarija saopštila je da je razgovarao sa Putinom telefonom, "izražavajući razumevanje" za njegovu odluku da ne prisustvuje samitu od 9. do 10. septembra, kojem će prisustvovati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Nju Delhi i Moskva gaje veze još iz perioda Hladnog rata, a Rusija je i dalje daleko najveći indijski dobavljač oružja.

07.35 Južna Koreja predstavila novi paket pomoći Ukrajini

Južna Koreja je predstavila finansijsku pomoć od 394 miliona dolara Ukrajini koja eć biti poslata sledeće godine, što je osam puta više nego ove godine. Paket uključuje novac za rekonstrukciju i humanitarnu pomoć, a deo će biti isplaćen preko međunarodnih organizacija, prema budžetu Južne Koreje za 2024. U julu je predsednik Jun Suk Jeol najavio da će njegova zemlja ove godine obezbediti "veliki obim vojnih zaliha", ne dajući više detalja.

07.19 SAD: Kremlj želi da zastraši američke zvaničnike

Sjedinjene Američke Države optužile su Moskvu da pokušava da zastraši i uznemirava američke zvaničnike, nakon što su ruski državni mediji objavili da je bivši radnik američkog konzulata optužen za prikupljanje informacija o ratu u Ukrajini i drugim pitanjima za Vašington.

Služba bezbednosti FSB optužila je Roberta Šonova, ruskog državljanina, da je preneo zaposlenima američke ambasade u Moskvi informacije o tome kako je ruska regrutna kampanja uticala na političko nezadovoljstvo uoči predsedničkih izbora u Rusiji 2024. godine, navodi ruska državna novinska agencija Tas.

Vest se pojavila pošto je Pol Vilan, bivši američki marinac zatvoren u Rusiji zbog optužbi za špijunažu za koje SAD kažu da su lažne, viđen u retkom video snimku koji je u ponedeljak emitovao novinski kanal koji podržava Kremlj.

07.00 Rusija: Oboreni dronovi iznad regiona Tule i Belgoroda

​​Ruska protivvazdušna odbrana oborila je ukrajinske dronove iznad regiona Tule i Belgoroda, saopštilo je u utorak Ministarstvo odbrane Moskve, ne navodeći da li je bilo štete ili žrtava, preneo je AFP. "Dve bespilotne letelice su uništene protivvazdušnom odbranom iznad regiona Tula južno od Moskve", saopštilo je rusko ministarstvo odbrane na Telegramu.

Još jedan dron je uništen od strane snaga protivvazdušne odbrane iznad Belgorodske oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom, u ponedeljak oko 23 sata po moskovskom vremenu, navodi ministarstvo u odvojenom saopštenju. Nema informacija o tome da li je bilo štete ili žrtava u oba incidenta.

06.50 Grupa za ljudska prava: Rusi iz Marijupolja deportovali 1.000 ukrajinske dece

Ruski osvajači odveli su više od 1.000 ukrajinske dece iz Marijupolja u Rusku Federaciju i to nije konačan podatak, potvrdio je Nikola Komarovski, advokat Harkovske grupe za zaštitu ljudskih prava, tokom predstavljanja podneska Međunarodnom krivičnom sudu o genocidu nad ljudima u Mariupolju od strane ruske vojske.

"Povodom ovog podneska, svi podaci o deportaciji dece preuzeti su iz otvorenih izvora. Trenutno je teško navesti tačan broj, jer se na osnovu nekih publikacija (u ruskim medijima) govori o više od hiljadu takve dece. Međutim, prilično je teško navesti tačnu brojku za grad Marijupolj. Ali znamo za ove slučajeve", rekao je Komarovski, prenosi Ukrinform.

06.37 Reznikov najavio F-16 i "različite zanimljivosti"

Osim borbenih aviona F-16, Ukrajina će od zapadnih partnera dobiti i druge "dobre i zanimljive stvari", izjavio je sinoć ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov na konferenciji za novinare.  "Bez obzira na sve, F-16 će ​​biti tamo. Ja to znam. Ne samo da tako mislim, već to znam. A biće i raznih dobrih i zanimljivih stvari", rekao je Reznikov, prenosi Ukrinform. 

06.15  Pukovnik Službe bezbednosti pronađen mrtav u svojoj kancelariji u Kijevu

Pukovnik Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) pronađen je mrtav u svojoj kancelariji u Kijevu.  Kako prenosi Ukrajinska pravda, on je pronađen sa prostrelnom ranom na glavi, a Služba bezbednosti je potvrdila smrt svog ificira.

"Okolnosti smrti službenika SBU se utvrđuju u okviru krivičnog postupka, koji vode istražitelji Nacionalne policije Ukrajine. Služba bezbednosti Ukrajine izražava iskreno saučešće rođacima i prijateljima preminulog radnika", navodi se u saopštenju SBU, prenosi Ukrajinska pravda.

Dodaje se da će Specijalna služba pružiti "maksimalnu pomoć Nacionalnoj policiji za potpunu, objektivnu i nepristrasnu istragu“.

06.05 Zelenski o budućim planovima 

Ukrajinski presednik Volodimir Zelenski je na mreži X gde je nevao da je održao sastanak sa vladinim i vojnim zvaničnicima koji su uključivali sprovođenje plana "za zaštitu kritične i energetske infrastrukture", pripremu za zimu i "razvoj programa za prelazak na buduće tipove aviona".

06.00 Ukrajina ne planira da uvozi gas ove godine, povećava sopstvenu proizvodnju

Ukrajina povećava obim sopstvene proizvodnje gasa i ne planira da ga uvozi ove godine, izjavio je juče šef ukrajinskog energetskog giganta Naftogas Aleksej Černišov.

"Ukrajina ima dovoljno gasa, a Naftogas povećava sopstvenu proizvodnju. Ove godine ćemo povećati sopstvenu proizvodnju za osam odsto. U stvari, Ukrajina konačno može da se osloni na sebe", rekao je Černišov, prenose RIA Novosti.

05.50 Putin: Lavrov će predstavljati Rusiju na samitu G20 u Nju Delhiju

Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom telefonskog razgovora sa premijerom Indije Narendrom Modijem rekao da neće moći da prisustvuje samitu G20, te da će Rusiju predstavljati šef diplomatije Sergej Lavrov, saopšteno je iz kabineta indijskog premijera. "Predsednik Putin je preneo da neće moći da prisustvuje samitu G20 u Nju Delhiju 9. i 10. septembra 2023. godine i obavestio da će Rusiju predstavljati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov", navodi se u saopštenju.

05.40 MO Rusije: Dve ukrajinske bespilotne letelice oborene iznad Krima

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je juče da su snage PVO iznad Krima oborile dve ukrajinske bespilotne letelice. Prvi čovek Krima Sergej Aksjonov saopštio je da jedan dron oboren iznad severnog, a drugi iznad zapadnog dela poluostrva, prenosi agencija RIA Novosti.

Komentari (0)

Evropa