Evropa

Suspenzija, protesti i štrajk glađu: Ne stišava se bura zbog fudbalskog zvaničnika Španije koji je poljubio igračicu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/08/2023

-

14:05

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

O Svetskom prvenstvu u fudbalu za žene ne prestaje da se priča, ali ne zbog velikog uspeha fudbalerki Španije koje su ga osvojile, već zbog predsednika fudbalskog saveza te zemlje, Luisa Rubijalesa, koji je na dodeli medalja poljubio u usta igračicu Dženi Ermoso.

Nakon ovoga, FIFA je suspendovala Rubijalesa iz svih aktivnosti vezanih za fudbal, bar na 90 dana dok se disciplinska komisija bavi ovim slučajem. 

Španski nacionalni sud otvorio je preliminarnu istragu, a razmatra se da li je počinjen seksualni napad zbog "nedvosmislene" prirode, s obzirom na Ermosine izjave da ovaj poljubac nije bio sporazuman, mada se Rubijales nakon toga izvinio.

Na trgu u Madridu održani su protesti ovim povodom, a majka Rubijalesa zatvorila se u crkvu i najavila štrajk glađu zbog protesta, smatrajući da je njegov sin nefer tretiran. Oglasila se i španska ministarka rada, koja je rekla da bi trebalo stati na stranu žrtve, i da je neophodno "stati na kraj strukturalnom mačizmu".

Sportski psiholog Vladimir Borković rekao je za Euronews Srbija da je šteta što je ovaj događaj bacio u senku sve ono što se dešavalo na svetskom prvenstvu, jer ženski fudbal postaje sve popularniji.

Borković: Ako predsednik ima integriteta, podneće ostavku

Što se samog slučaja tiče, objašnjava da u španskom fudbalskom savezu već godinu dana tinja otpor igračica da igraju pod uslovima koje savez određuje.

"To podrazumeva da neće smeniti šefa stručnog štaba jer veruju u njega, a da nije stvar fudbalerki da govore o tome. Ermoso je bila među onima koje su odustale od prvenstva pa se vratile. Posle osvajanja titule, igračice se nisu grlile sa stručnim štabom... sve to treba posmatrati u ovom svetlu, ali ne samo u tom", rekao je Borković.

Euronews

Prema njegovom mišljenju, i UEFA i FIFA su ovde postupile na ispravan način.

"Postoje etički kodeksi koje treba poštovati, određene autonomije fubdlaskog saveza u delovanju u državi, ali do koje granice ići? Možemo da ulazimo u debatu koliko je to porazno za sistem etike u Španiji, ali tražiti od UEFA da suspenduje savez da bi zaštitili predsednika, smatram licemernim", kaže Borković.

Dodaje da bi svaki signal ili alarm koji čujemo od nekoga u fudbalu, trebalo shvatiti ozbiljno.

"Treba čuti šta žrtva oseća, a ne prelaziti preko toga olako. Ako postoji odgovornost, to nije jedino radno mesto za tog čoveka... zašto se tako čvrsto drži toga? Izvinio se, ali ako postoje posledice, onda treba da ih istrpi", ističe Borković.

Na pitanje kakav epilog očekuje, sagovornik Euronews Srbije odgovara: "Ako taj predsednik saveza ima imalo integriteta podneće ostavku, ako savez ili država imaju imalo integriteta, a on ne podnese ostavku, dobiće otkaz".

Komentari (0)

Evropa