Evropa

Grčka nabavlja više od 100 dronova za praćenje šumskih požara u realnom vremenu

Komentari

Autor: Euronews

02/09/2023

-

22:32

Grčka nabavlja više od 100 dronova za praćenje šumskih požara u realnom vremenu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grčka se okreće savremenoj tehnologiji za suzbijanje šumskih požara dok nastavlja da bukti najveći požar ikada viđen u EU. I dalje gore šume na Evrosu a grčki premijer upozorava da su smrtonosni požari u najvećoj meri posledica klimatskih promena, ali da ima i drugih uzroka.

Grčka će lansirati dronove i instalirati senzore za praćenje temperature u šumama kako bi poboljšala preventivno gašenje požara, rekao je premijer te zemlje, nakon kritika klimatskih aktivista zbog razornog šumskog požara koji gori skoro dve nedelje.

Tanjug/AP/Achilleas Chiras

 

Požar u severoistočnom regionu Evros nastavio je da gori i u petak što je 14. dan požara u kome je poginulo najmanje 20 ljudi. Najveći požari koje je EU ikada zabeležila uništili su na hiljade domova, sredstava za život i hektare bujne šume.

Više od 600 vatrogasaca pozvano je da se bore sa šumskim požarima u Grčkoj, prenosi Euronews. 

U požarima u Grčkoj poginulo je 20 ljudi, a na desetine vatrogasaca je povređeno.

Tanjug/AP/Petros Giannakouris

 

Premijer Kirijakos Micotakis rekao je parlamentu da "Iako smo bili bolje pripremljeni nego bilo koje druge godine, suočili smo se sa kombinacijom najgorih okolnosti bez presedana".

Premijer je kao lošu okolnost naveo jak toplotni talas u julu, najduži u Grčkoj u poslednjih nekoliko godina, a zatim neuobičajeno jake vetrove. 

On je rekao da su vlasti pokrenule korake za nabavku više od 100 dronova za praćenje šumskih požara u realnom vremenu. Planirano je i postavljanje temperaturnih senzora na arheološkim lokalitetima i u rizičnim šumama, dok će uskoro biti angažovano oko 500 šumarskih naučnika i još 1.000 vatrogasaca, rekao je Micotakis. 

Stotine vatrogasaca nastavile su da se bore sa ogromnim požarom na Evrosu u petak, nakon dodatnih evakuacija tokom noći. 

Ekolozi koji se zalažu za snažniju međunarodnu akciju za suzbijanje klimatskih promena optužili su grčke vlasti da troše više sredstava na gašenje požara nego na prevenciju. Micotakis je rekao da je desetine miliona evra potrošeno na prevenciju požara ove godine, ali to još uvek nije dovoljno.

"Da li je klimatska kriza alibi za sve? Ne, nije". rekao je poslanicima, dodajući da je globalno zagrevanje pomoglo u intenziviranju šumskih požara koji su većinu vremena bili izazvani ljudskim nemarom ili paljevinom. 

Tanjug/AP

 

U objavi na platformi Iks, Služba za hitne slučajeve Kopernikus saopštila je da je požar u Evrosu opustošio najmanje 812,6 kvadratnih kilometara što je više od 778,2 kvadratnih kilometara na kojoj se nalazi grad Njujork.

Micotakis je rekao da će zatražiti od evropskih stručnjaka da procene uzroke požara i predlože načine da se pomogne pošumljavanju izgorelih područja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa