Evropa

Šolc sa povezom na oku pred brojnim izazovima: Zabrinjavajući rezultati anketa i problemi unutar "semafor koalicije"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/09/2023

-

21:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc pojavio se na sastanku svoje parlamentarne grupe, SPD, sa povezom na oku. Kako je rekao, za ovaj "piratski" izgled kriva je povreda koju je zadobio tokom džoginga pre nekoliko dana, u blizini njegovog doma u Berlinu.

Zbog Šolcove povrede je otkazan predizborni skup na kojem je trebalo da učestvuje u nedelju, ali je rekao da će nastaviti da učestvuje u kampanji, i da će u narednim danima imati nekoliko javnih obraćanja.

On se ovim povodom oglasio i na Tviteru, rekavši da povreda "izgleda gore nego što jeste", kao i da "jedva čeka da vidi mimove koji će iz ovoga da proisteknu". Ubrzo nakon ove objave, društvene mreže su i bile preplavljene reakcijama, koje su se ređale od duhovitih do nešto ozbiljnijih.

Jedan korisnik je, tako, postavio fotografiju na kojoj i on nosi povez i upitao korisnike kome bolje stoji, a popularna je i montaža na kojoj Šolc stoji sa povezom na oku, dok mu na ramenu stoji papagaj sa likom bivše kancelarke Angele Merkel uz poruku: "ponekad nam mali papagaj nešto šapne".

Među onim ozbiljnijim komentarima, međutim, jedan se posebno izdvojio - korisnik Tvitera je objavio svoju fotografiju sa povezom preko oka i napisao da je "on izgubio oko u ratu protiv Rusije, dok se Šolc bavio politikom, pa zato iskreno saoseća sa njim i želi mu brz oporavak". 

Slaba popularnost "semafor koalicije"

Koliko god nemački kancelar govorio da je "spreman na mimove", verovatno mu nije baš do smeha kada pogleda rejting svoje koalicije na domaćoj političkoj sceni, jer je podrška "semafor koaliciji" na najnižem nivou otkako je Šolc postao kancelar 2021. godine.

Samo 38 odsto ispitanika sve ukupno bi glasalo za Šolcovu partiju SPD, ili za njihove koalicione partnere Zelene i FDP, pokazuju rezultati ankete koje u nedelju objavio list Bild. Ovo je značajan pad podrške u odnosu na 52 odsto, koliko ih je birača podržalo na poslednjim izborima za Bundestag.

Još neka istraživanja pokazuju da se oko 50 odsto glasača plaši da će Nemačka izgubiti poziciju u vrhu svetske ekonomije u sledećoj deceniji, dok je čak 73 odsto ispitanika nezadovoljno aktuelnom koalicionom vladom (anketa koju je uradio YouGov), a 51 odsto veruje da Šolc ne vrši svoj posao dobro, preneo je list "Tajms".

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

Šolc je morao da se suoči i sa "pobunom" cele grupe SPD u Bundestagu, koja je jednoglasno glasala protiv njegovog odbijanja plana da se velikim industrijskim firmama daju subvencije za struju.

Neke ličnosti u stranci počele su da kritikuju kancelara u javnosti, tvrdeći da on ne uspeva da reši koalicione sporove, da predstavi koherentan program za vladu ili da ubedljivo predstavi njena dostignuća, poput povećanja minimalne zarade.

Problemi sa kompromisima

Znalo se od samog početka da je težak posao pred prvom nemačkom višepartijskom koalicijom posle nekoliko decenija, naročito ako se ima na umu da najmanja od ove tri stranke, FDP, ima tako malo zajedničkog sa SPD-om ili Zelenima, piše briselski list "Politiko".

Međutim, retko ko je očekivao da će se pukotine u vrhu nemačke vlasti pojaviti ovako brzo, ali i da će biti ovako duboke - FDP i Zeleni su za relativno kratko vreme "zaratili" oko mnogih tema, od toga šta će biti sa motorima na unutrašnje sagorevanje, do socijalnih reformi.

Čak i tamo gde je bilo moguće da se napravi neki kompromis, niko nije potpuno zadovoljan zbog toga što zakoni i dokumenti koji se tako donesu, zbog silnih izmena, jedva da nalikuju prvobitnim zamislima.

Jedan od primera za to je izdvajanje za dečiji dodatak, za šta se zalagala ministarka iz redova Zelenih. Na početku, trebalo je da se izdvoji 12 milijardi evra, ali kada je na kraju ovaj predlog prihvaćen, stiglo se do svega 2,4 milijarde, i pritom je ministarka morala da zapreti da neće podržati drugi zakon, kako bi ovaj bio usvojen.

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

Mada se u svakoj koaliciji očekuje da budu neophodni određeni kompromisi, i neslaganja su neminovna, uloga Olafa Šolca je bila da održi balans u svim tim sporenjima, ali u javnosti, prema rezultatima istraživanja, očigledno vlada utisak da mu to baš i nije prošlo za rukom.

Dok je popularnost koalicije na čelu Nemačke opala, opozicija koju čine CDU i CSU, imala bi u ovom trenutku, prema anketama, najveći broj glasova - 27 odsto ispitanika izjasnilo se da bi im oni bili prvi izbor.

Za stranku koja je najviše "profitirala", odnosno kojoj je popularnost najviše porasla u poslednjih godinu i po dana, ipak, važi desničarska AfD, koja trenutno ima oko 21 odsto podrške.

Komentari (0)

Evropa