Evropa

Ko je novi ukrajinski ministar odbrane: Krimski Tatar koji je već pregovarao s Rusijom preuzima resor "zasut optužbama"

Komentari

Autor: Euronews/Joshua Askew/AFP

09/09/2023

-

21:01

Ko je novi ukrajinski ministar odbrane: Krimski Tatar koji je već pregovarao s Rusijom preuzima resor "zasut optužbama"
Rustem Umerov - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina ima novog ministra odbrane, Rustema Umerova, nakon što je Aleksij Reznikov smenjen posle optužbi za korupciju. Predsednik Volodimir Zelenski je, prilikom saopštenja o smeni Reznikova, rekao da su ukrajinskom ministarstvu "potrebni novi pristupi".

Rustem Umerov je istaknuti zvaničnik zajednice krimskih Tatara, koji je predstavljao Kijev u osetljivim pregovorima sa Moskvom, uključujući mirovne pregovore na početku rata.

Umerov je navodno otrovan tokom pregovora o okončanju ruske invazije u martu 2022, ali je kasnije sam demantovao te izveštaje, pozivajući ljude da "ne veruju neproverenim informacijama".

Bivši poslanik je tada rekao za BBC da je "odlučan da nađe političko i diplomatsko rešenje za brutalni rat koji je pokrenula Rusija", dodajući da je za pronalaženje rešenja potrebna hrabrost.

Umerov je rođen u tadašnjoj Sovjetskoj Republici Uzbekistan, gde je njegova porodica bila prognana pod Staljinom. Kao dete, preselio se na Krim kada je Tatarima bilo dozvoljeno da se vrate tokom 1980-ih i 1990-ih godina, prenosi Euronews.

Profesionalnu karijeru, Umerov je započeo u telekomunikacionoj industriji 2004. godine, a poslanik je postao 2019. godine.

Ministarstvo "pretrpano optužbama"

Sada, Umerov preuzima ministarstvo odbrane koje je "pretrpano" optužbama za korupciju, jer se više skandala oko nabavke robe i opreme za vojsku po, navodno, naduvanim cenama, nedavno pojavilo na naslovnicama novina.

Takođe, bilo je i hapšenja u nekoliko regionalnih kancelarija za regrutaciju, gde su policajci optuženi za primanje mita kako bi omogućili pozivcima da izbegnu regrutaciju u vojsku Ukrajine usred rata koji besni na teritoriji te zemlje.

Zelenski je obećao da će iskoreniti korupciju, i upravo ispunjenje tog obećanja vidi kao ključnu stvar za nastavak podrške Zapada Ukrajini u ratu, kao i za eventualno kasnije pridruženje Ukrajine EU i NATO.

Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Aleksij Reznikov, doskorašnji ministar odbrane

Kao poslanik, Umerov je kopredsedavao Krimskom platformom, koja je koordinirala međunarodne diplomatske napore da se preokrene ruska aneksija poluostrva izvršena 2014. godine.

Pored ovoga, bio je i dugogodišnji savetnik istorijskog vođe krimskih Tatara, Mustafe Džemileva.

Zahvaljujući ovim ulogama, Umerov je postao centralni stub međunarodnih napora ukrajinskog predsednika, fokusirajući se na promovisanje ukrajinske politike i ojačavanje veza u islamskom svetu.

Tatari, koji čine 12 do 15 odsto stanovništva Krima, u velikoj meri su bojkotovali ruski referendum, koji je učvrstio kontrolu Moskve nad crnomorskim poluostrvom. Kao rezultat toga, Kremlj je zabranio Medžlis, tradicionalnu skupštinu tatarske muslimanske manjine, označivši je kao "ekstremističku organizaciju".

Pregovarao sa Moskvom

Nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, Umerov je u nekoliko navrata učestvovao u diskretnim pregovorima sa Moskvom, posebno o razmeni zarobljenika i evakuaciji civila.

Bio je deo ukrajinske delegacije koja je pod okriljem Turske i UN posredovala u dogovoru o žitu, ukidajući rusku blokadu kako bi Ukrajina mogla da izvozi svoje žitarice preko Crnog mora. 

Rusija je nedavno odustala od sporazuma, tvrdeći da Kijev i Zapad ne dozvoljavaju Moskvi da izvozi sopstveno đubrivo i poljoprivredna dobra.

U septembru 2022. godine, Umerov je imenovan za šefa Fonda državne imovine - u pitanju je istaknuta pozicija u zemlji u kojoj je proces privatizacije opterećen korupcijom. 

Naime, prema Indeksu percepcije korupcije koji pravi "Transparency International", Ukrajina se nalazi na 116. mestu od 180, ali napori poslednjih godina značajno su poboljšali njen položaj.

Stručnjaci smatraju kako je malo verovatno da će imenovanje Umerova za ministra odbrane dovesti do bilo kakve promene na bojnom polju. General Valerij Zalužni, koji je de fakto na čelu ukrajinske vojske, ostaje komandant oružanih snaga.

Kijevska kontraofanziva naišla je na snažan otpor Rusije, ali su najviši ukrajinski generali rekli prošle nedelje da je njihova vojska probila ključnu liniju ruske odbrane na južnom frontu. 

Prilikom najave Umerova, Zelenski je bio koncizan, ne ostavivši time gotovo nikakvog prostora za sumnju u njegov izbor, pa je tako rekao: "Parlament dobro poznaje ovu osobu, i Umerovu nije potrebno dodatno predstavljanje".

Preporuka za vas

Komentari (1)

Pucar Dusan

09.09.2023 22:39

Za vreme sovjetskog saveza 80 posto Rusa nije imalo pravo ni da vazduh u krimi

Evropa