Evropa

RAT U UKRAJINI Rusija ponovo na meti ukrajinskih dronova, SAD najavile novu pomoć od milijardu dolara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/09/2023

-

08:42

RAT U UKRAJINI Rusija ponovo na meti ukrajinskih dronova, SAD najavile novu pomoć od milijardu dolara
RAT U UKRAJINI Rusija ponovo na meti ukrajinskih dronova, SAD najavile novu pomoć od milijardu dolara - Copyright Kombo

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 561. dan rata u Ukrajini. Američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je juče u dvodnevnu posetu Kijevu, i tom prilikom pružio podršku ukrajinskoj kontraofanzivi, i objavio novi paket pomoći SAD Ukrajini. Došlo je i do novog razvoja situacije u slučaju delova drona na rumunskoj teritoriji, nakon što je rumunski premijer rekao da će biti "ozbiljno kršenje suvereniteta ako delovi zaista pripadaju ruskom dronu". Što se tiče stanja na frontu, u ruskom napadu na Kostjantinovku na istoku Ukrajinu, 16 osoba je poginulo a 20 je povređeno.

Ključni događaji

  • Blinken u dvodnevnoj poseti Kijevu, najavio novi paket pomoći
  • Umerov se obratio parlamentu prvi put
  • U Kostjantinovki stradalo najmanje 16 osoba
  • Rumunski premijer reagovao na delove drona na teritoriji njegove zemlje 

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu


23.38 Stejt department zapretio sankcijama zbog podrške izborima u Rusiji

Sjedinjene Američke Države bi mogle da uvedu sankcije onima koji podržavaju izbore predvođene Rusijom u Donbasu, Zaporožju, Hersonskoj oblasti i na Krimu, uključujući i podršku u svojstvu međunarodnih posmatrača, saopštio je Stejt department.

„SAD nikada neće priznati pretenzije Ruske Federacije na bilo koji deo suverene teritorije Ukrajine. Podsećamo one koji mogu podržati lažne izbore Rusije u Ukrajini, uključujući i  takozvane „međunarodne posmatrače“, da oni mogu biti predmet sankcija i viznih ograničenja“, navodi se u saopštenju.

Izbori u Rusiji u većini regiona trajaće tri dana i počinju 8. septembra, a glavni dan će biti 10. septembar. 

U jednom danu za glasanje planirani su izbori visokih zvaničnika u 21 konstitutivnom entitetu Ruske Federacije i dodatni izbori poslanika Državne dume za četiri upražnjena mesta u jednomandatnim izbornim okruzima.

Izbori su zakazani u oblastima DNR, LNR, Zaporožje i Herson.

22.23 Zelenski razgovarao sa Netanjahuom o bezviznom režimu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je danas telefonom sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom o bezviznom režimu za građane Ukrajine i bezbednosti jevrejskih hodočasnika na godišnjem hodočašću u Uman.

"Ukrajina je uvek toplo dočekivala hodočasnike i preuzimala odgovornost za njihovu bezbednost. S obzirom na pretnju od ruskih projektila i iranskih dronova, ovogodišnje hodočašće dolazi sa visokim bezbednosnim rizicima. Naša skloništa imaju kapacitet za oko 11 hiljada ljudi. Potrebna je brza zajednička akcija kako bi se osigurala bezbednost više ljudi", napisao je Zelenski na platformi X (Tviter).

On je naveo da je sa Netanjahuom razgovarao i o načinima da Izrael podrži Ukrajinu u suprotstavljanju ruskoj agresiji, kao i o međunarodnoj saradnji dve države.

Oko desetine hiljada hasidskih Jevreja, uglavnom iz Izraela i iz Francuske, Velike Britanije i SAD, svake godine u vreme Jevrejske Nove godine odlaze u ukrajinski grad Uman na grob Rabina Nahmana iz Breslava (1772-1810), osnivača ultraortodoksnog "Breslavskog hasidizma".

21.48 Zelenski: Zahvalio sam Sunaku na podršci, razgovarali smo o izvozu žitarica

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tokom telefonskog razgovora sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom, zahvalio je Velikoj Britaniji na vojnoj podršci.

"Razgovarao sam sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom. Fokusirali smo se na izvoz žitarica iz Crnog mora. Ukrajina je već uspešno koristila alternativni put. Potrebni su nam partneri koji će nam pomoći da ojačamo protivvazdušnu odbranu Odeskog regiona. Zahvalio sam se Velikoj Britaniji na njenoj podršci, uključujući vojnu pomoć", napisao je Zelenski na Tviteru.

 

 

Zelenski i Sunak su razgovarali o nastavku saradnje u oblasti odbrane između dve zemlje, kao i moguće učešće predstavnika Velike Britanije na Forumu odbrambenih industrija koji će se ove jeseni održati u Ukrajini.

Oni su takođe razmotrili pretnje bezbednosti plovidbe u Crnom moru i istakli važnost „koridora za žito“ za globalnu bezbednost hrane. Ukrajinski lider je izjavio i da je spreman da nastavi izvoz žita alternativnim putevima.

20.20 Ukrajinski zvaničnici: Većina ruskih trupa u Belorusiji prebačeno je u druge oblasti

Većina ruskih trupa koje su otišle u Belorusiju, sada su prebačene su u druge oblasti i više ih nema dovoljno u toj oblasti da započnu održivu ofanzivu, rekao je ukrajinski pogranični zvaničnik.

"Rusija nema neophodan broj vojnika na teritoriji Belorusije, koji bi bili spremni i sposobni da izvrše invaziju na teritoriju Ukrajine", rekao je Andrij Demčenko, portparol ukrajinske državne granične službe Ukrajine, prenosi CNN.

19.30 Kolomojski osumnjičen za umešanost u proneveru 250 miliona dolara

Ukrajinske antikorupcijske službe sumnjiče tajkuna Igora Kolomojskog za umešanost u proneveru 250 miliona dolara PrivatBanke, izjavio je danas ukrajinski poslanik Jaroslav Železnjak.

Železnjak je rekao da je Nacionalni antikorupcijski biro Ukrajine (NABU) obavestio Kolomojskog o postojanju sumnje da je umešan u proneveru.

profimedia

 

Nacionalni antikorupcijski biro Ukrajine je naveo u saopštenju da je šest osoba osumnjičeno za proneveru 250 miliona dolara PrivatBanke. 

NABU nije naveo imena osumnjičenih, ali je objavio zamućenu fotografiju čoveka koji liči na Kolomojskog, preneo je Rojters.

18.50 Keri: Evropa sve otpornija na ruske ucene energentima

Evropa je sve otpornija na ruske pokušaje da iskoristi energente kao oružje, rekao je specijalni izaslanik američkog predsednika za klimu Džon Keri.

Keri je rekao da bi zemlje poput Rumunije i Bugarske mogle da koriste prirodni gas u svojoj tranziciji pod uslovom da se preduzmu koraci za prikupljanje emisija iz novih razvoja, upozoravajući na "samodestruktivne izbore" koji bi pojačali klimatsku krizu.

Fosilna goriva proizvela su samo 33 odsto snage EU u prvoj polovini ove godine, dok se blok bori protiv klimatske vanredne situacije i ukida zavisnost od ruskih fosilnih goriva, prenosi Rojters.

18.03 Sunak i Zelenski razgovarali pred putovanje britanskog premijera na samit G20

Britanski premijer Riši Sunak i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarali su danas popodne pre nego što je Sunak otišao na samit lidera G20 u Indiju. Iz Dauning strita rekli su da je Zelenski "informisao Sunaka o kontra Ukrajine i tekućim vojnim zahtevima, dok je premijer obećao stalnu podršku Velike Britanije i pohvalio ukrajinske oružane snage". 

Upitan da li premijer deli ocenu nekih zvaničnika da napreduje sporije nego što se očekivalo, on je rekao:

"Ne. Nije na meni da ulazim u operativni napredak ukrajinskih oružanih snaga, ali mislim da je jasno da ukrajinska vojska radi neverovatan posao protiv mnogo veće vojske i treba ih pohvaliti za njihove napore. To je svedočanstvo o hrabrosti ukrajinskih oružanih snaga i podršci koju su dobili iz celog sveta, uključujući i narod Ujedinjenog kraljevstva".

17.45 Haris: Bila bi velika greška da Severna Koreja pomogne Rusiji

Američka potpredsednica Kamala Haris rekla je da bi bila "ogromna greška" da Severna Koreja pošalje oružje Rusiji, koje bi Moskva upotrebila protiv Ukrajine.

Tanjug/AP/Manuel Balce Ceneta

 

Haris, koja je trenutno u Džakarti, rekla je u intervjuu za CBS da bi "traženje pomoći od Severne Koreje bilo znak da je Rusija očajna, a to bi izolovalo obe zemlje".

15.58 Zelenski naložio Umerovu da obnovi poverenje u Ministarstvo odbrane

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naložio je danas novom ministru odbrane Rustemu Umerovu da smanji birokratiju i poveća poverenje u svoj resor nakon niza optužbi za korupciju. Predstavljajući Umerova visokim vojnim i odbrambenim zvaničnicima, dan nakon što je parlament odobrio njegovo imenovanje, Zelenski je postavio prioritete za njega, među kojima su razvoj međunarodne saradnje i usmeravanje Ukrajine ka članstvu u NATO-u. „Potrebno nam je više poverenja. Poverenje u odluke koje se donose, poverenje u nabavke, poverenje u snabdevanje“, rekao je Zelenski.

13.43 Ukrajina počela da isporučuje žito preko hrvatskih luka

Ukrajina je počela da izvozi žito preko hrvatskih morskih luka, kako bi proširila izvozne rute dok su njene crnomorske luke blokirane, izjavila je danas prva potpredsednica ukrajinske vlade Julija Sviridenko.

"Zahvalni smo na ovoj mogućnosti. Iako je to samo deo trgovačkog puta, već je koristan", navela je ona u pisanoj izjavi, ne iznoseći podatak o tome koliko je ukrajinskog žita već isporučeno preko hrvatskih luka. 

12.50 Makron: Ne može biti ruske zastave na Olimpijskim igrama u Parizu

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da "ne može biti ruske zastave" tokom Olimpijskih igara u Parizu zbog, kako je naveo, ratnih zločina Rusije i deportacije dece. "Ne može biti ruske zastave tokom igara u Parizu. Mislim da postoji konsenzus po tom pitanju, zato što Rusija, kao zemlja, nije dobrodošla u vreme kada je počinila ratne zločine i deportovala decu", kazao je Makron za francuski sportski list "Ekip".

10.42 Stoltenberg: Nema indikacija da su Rusi namerno napali Rumuniju

NATO nema nikakve indikacije da su ostaci dronova pronađeni na teritoriji Rumunije izazvani namernim napadom Moskve na Rumuniju, rekao je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. "Nemamo nikakve informacije koje ukazuju na namerni napad Rusije i čekamo ishod istrage koja je u toku", rekao je on.

09.55 Stoltenberg: Ukrajinci napreduju u kontraofanzivi, uspeli da probiju ruske linije

Ukrajina napreduje u kontraofanzivi započetoj u junu, kojom želi da povrati teritoriju koju je zauzela Rusija, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. "Ukrajinci postepeno osvajaju teritoriju. Oni su uspeli da probiju odbrambene linije ruskih snaga i idu napred", rekao je Stoltenberg poslanicima u Evropskom parlamentu, prenosi Rojters.

09.25 Ukrajinska vojska je dronovima napala grad Energodar u Zaporoškoj oblasti

Ukrajinska vojska je dronovima napala grad Energodar u Zaporoškoj oblasti, koji je pod ruskom kontrolom, saopštile su regionalne vlasti. “Militanti kijevskog režima napali su Energodar bespilotnim letelicama. Žrtve nisu zabeležene. Informacija se prikupljaju“, saopštila je administracija Zaporoške oblasti, prenosi agencija RIA Novosti. Na licu mesta su policija i Hitna pomoć, navodi ruska agencija.

08.45 Ukrajinski dronovi pogodili Rostov

Eksplozije su prijavljene u ruskom gradu Rostovu, u blizini sedišta komande južnog vojnog okruga, koji igra ključnu ulogu u ruskoj invaziji na Ukrajinu i bio je jedna od lokacija koje je zauzeo pokojni vođa Vagnera Jevgenij Prigožin u pokušaju pobune u junu.

Regionalni guverner Vasilij Golubev rekao je na svom Telegram kanalu da su najmanje tri zgrade i nekoliko automobila oštećeno, a jedna osoba povređena nakon što je ruska PVO oborila dve ukrajinske bespilotne letelice koje su gađale grad, koji se inače nalazi na samo 100 kilometara od granice sa Ukrajinom.

08.40 Moskva: Slanje municije s osiromašenim uranijumom Ukrajini - nehumana odluka SAD

Ambasada Rusije u Vašingtonu nazvala je danas "jasnim znakom nečovečnosti" odluku SAD da pošalju municiju s osiromašenim uranijumom Ukrajini.

"Očigledno je da je Vašington, opsednut idejom nanošenja strateškog poraza Rusije, spreman da se bori, ne samo do poslednjeg Ukrajinca, već i da precrta buduće generacije", navela je ruska ambasada na Telegramu.

Ambasada je navela da je "odluka američke administracije da pošalje municiju s osiromašenim uranijumom Kijevu jasan znak nečovečnosti", preneo je TASS.

08.20 Blinken se u Kijevu sastao sa Zelenskim

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se u Kijevu sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. Blinken je tom prilikom najavio novu pomoć Ukrajini u ukupnom iznosu većem od milijardu dolara. "Nastavićemo da budemo na ukrajinskoj strani", rekao je Blinken u Kijevu. "Želimo da se postaramo da Ukrajina dobije sve što joj je potrebno. Ne samo da bi postigla uspeh u kontraofanzivi, već da raspolaže i onim što joj je potrebno dugoročno, kako bi bila u mogućnosti da uspešno odvraća”, izjavio je on, prenosi Glas Amerike.

Tanjug/AP/Brendan Smialowski

 

07.25 Udari ruskih dronova oštetili ukrajinsku lučku infrastrukturu na Dunavu

Udari ruskih dronova oštetili su lučku infrastrukturu, silos za žito i administrativne zgrade u okrugu Izmail, na jugu Ukrajine, izjavio je danas guverner Odeske oblasti Oleh Kiper.

Jedna osoba je povređena u tom napadu, četvrtom na ključnu ukrajinsku luku na Dunavu u poslednjih pet dana, rekao je Kiper, prenosi Rojters.

06.50 Gruško: Turska pristala da distribuira milion tona ruskog žita za Afriku

Rusija je saopštila da je Turska "u principu pristala da bude odgovorna za distribuciju milion tona žitarica koje Rusija planira da pošalje u Afriku po sniženoj ceni uz finansijsku podršku Katara".

"Načelni dogovori su postignuti. Očekujemo da ćemo u bliskoj budućnosti preći na radne kontakte sa svim stranama da bi razradili sve tehničke aspekte šeme za takve isporuke", rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško novinarima, javio je Interfaks.

06.35 Umerov pred parlamentom: Cilj je vraćanje svakog centimetra ukrajinske zemlje od Rusije

Novi ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov izjavio je da će ''povratiti kontrolu nad svakim centimetrom ukrajinske zemlje od Rusije'' i obećao da će vratiti kućama sve one koji su u zatočeništvu.

U svom prvom obraćanju ukrajinskom parlamentu na mestu novog ministra odbrane, on je rekao da će učiniti sve što je moguće i nemoguće za pobedu Ukrajine.

''Kada oslobodimo svaki centimetar naše zemlje i svakog dela našeg naroda, definitivno ćemo vratiti sve koji su, nažalost, privremeno u zatočeništvu. Svi oni — deca, ratni zarobljenici, politički zatvorenici, civili'', rekao je on.

06.15 Johanis: Ozbiljno kršenje suvereniteta ako delovi zaista pripadaju ruskom dronu

Rumunski predsednik Klaus Johanis izjavio je da, ukoliko se potvrdi da delovi pronađeni ove nedelje u Rumuniji pripadaju ruskom dronu, to bi predstavljalo ozbiljno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta njegove zemlje.

Johanis je rekao da ga je Ministarstvo nacionalne odbrane Rumunije odmah obavestilo o otkriću određenih delova na rumunskoj teritoriji, koji verovatno pripadaju dronu, prenosi Adjerpres. 

"Ako se potvrdi da delovi pripadaju ruskom dronu, takva situacija bi bila nedopustiva i predstavljala bi ozbiljno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Rumunije", rekao je Johanis na početku samita predsednika zemalja članica Inicijative tri mora, dodaje Rojters. 

06.00 Blinken: Ukrajina dobro napredovala u kontraofanzivi, ovde sam da izrazim podršku

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je juče u Kijevu da je Ukrajina ostvarila "dobar napredak" u svojoj kontraofanzivi i poručio da je u posetu došao kako bi "pokazao stalnu i odlučnu američku podršku Ukrajini tokom rata". 

Blinken je tokom sastanka sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom rekao da je tokom treće posete Ukrajini od početka rata ponovo "zapanjen izuzetnom hrabrošću i otpornošću ukrajinskog naroda, ukrajinskih snaga i ukrajinskog rukovodstva".

On je dodao da SAD žele da se uvere da Ukrajina ima ono što joj je potrebno, ne samo kako bi njena kontraofanziva bila uspešna, "već da ima ono što joj je potrebno na duži rok, da se pobrinemo da ima snažna sredstva odvraćanja, jak odbrambeni kapacitet, tako da se u budućnosti ovakve agresije se više ne dešavaju".

Pored ovoga, Blinken je objavio i novi paket pomoći koji SAD šalju Ukrajini, i to u vrednosti većoj od milijardu dolara.

Komentari (1)

Ana

08.09.2023 10:15

Putin je već gotov. On iz bunkera skoro i ne izlazi više.

Evropa