Evropa

RAT U UKRAJINI Budanov: Kontraofanziva će se nastaviti na ovaj ili onaj način

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/09/2023

-

08:53

RAT U UKRAJINI Budanov: Kontraofanziva će se nastaviti na ovaj ili onaj način
RAT U UKRAJINI Budanov: Kontraofanziva će se nastaviti na ovaj ili onaj način - Copyright Tanjug/AP/Ukrainian Emergency Service, Brendan Smialowski, Alex Babenko, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 563. dan rata u Ukrajini. Zemlje Evropske unije aktivno rade na sankcionisanju ruske industrije dijamanata, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. Uprkos tome, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Ukrajini sve teže da obezbedi uvođenje sankcija Rusiji i snabdevanje oružjem za svoju vojsku, kao i da "kontraofanziva ide brže od zapadne pomoći". Što se tiče situacije na frontu, u jučerašnjem napadu ruskih trupa na Krivi Rog jedna osoba je poginula, a broj povređenih dostigao je 60.

Ključni događaji

  • Zelenski: Sve teže obezbediti sankcije Rusiji i pomoć saveznika
  • Mišel: EU radi na sankcionisanju ruske industrije dijamanata
  • Ukrajina zamrzla više od 80 miliona dolara imovine Kolomojskog
  • Prvi tenkovi Leopard 1 stigli u Ukrajinu

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.02 Budanov: Kontraofanziva će se nastaviti na ovaj ili onaj način

Ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih snaga nastaviće se i nakon dolaska hladnijeg vremena, uprkos poteškoćama, izjavio je šef kijevske obaveštajne službe Kirilo Budanov.

Ukrajina je ovog leta pokrenula kontraofanzivu protiv ruskih snaga, vrativši pod svoju kontrolu više od deset sela na jugu i istoku za tri meseca.

"Borbena dejstva će se nastaviti na ovaj ili onaj način. Po hladnom, mokrom vremenu i blatu teže se boriti. Borbe će se nastaviti. Kontraofanziva će se nastaviti“, rekao je Budanov na konferenciji u Kijevu, prenosi Rojters.

Zapad je isporučio vojnu opremu vrednu milijarde dolara i obučio hiljade ukrajinskih boraca za kontraofanzivu kako bi pomogli Kijevu da pokuša da povrati teritoriju.

Borbe u jugoistočnom regionu Zaporožja, koje su usredsređene oko sela Robotine i Verbove, smatraju se ključnim delom operacije da se ruske snage podele na pola na jugu. Operacija, međutim, kako prenosi Rojters, daleko je od tog cilja.

"Naša kontraofanziva se odvija u nekoliko pravaca", rekao je Budanov, priznavši da je napredak bio "sporiji nego što je želeo". On je takođe trenutnu situaciju ocenio kao "tešku".

profimedia

 

21.41 Ruske PVO snage oborile dron u regionu Krima

Ruske snage PVO oborile su dron u severozapadnom regionu Krima, naveo je na svom Telegram kanalu lider Krima koga je postavila Moskva Sergej Aksjonov.

"Snage protivvazdušne odbrane oborile su neprijateljsku bespilotnu letelicu u severozapadnom regionu Krima", napisao je Aksjonov, prenela je agencija RIA Novosti. 

20.27 U Rumuniji pronađeni novi delovi drona nalik onima koje koristi ruska vojska

Na teritoriji Rumunije pronađeni su novi delovi drona slični onima koje koristi ruska vojska, saopšteno je danas iz rumunskog Ministarstva odbrane, a predsednik Klaus Johanis je rekao da to ukazuje na neprihvatljivo probijanje rumunskog vazdušnog prostora.

On je u saopštenju rekao da je obavestio generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o delovima drona, drugog koji se srušio na rumunskoj teritoriji ove nedelje, i da je Stoltenberg ponovio potpunu solidarnost alijanse sa Rumunijom, prenosi Rojters.

''Identifikacija od strane rumunskih vlasti na teritoriji Rumunije u blizini granice sa Ukrajinom novih fragmenata bespilotnih letelica ukazuje na neprihvatljiv proboj vazdušnog prostora Rumunije, države NATO-a, sa stvarnim rizicima po bezbednost rumunskih građana u toj oblasti'', rekao je Johanis.

18.45 Japanski šef diplomatije u nenajavljenoj poseti Kijevu

Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastali su se danas i dogovorili da počnu razgovore o bezbednosnim garancijama i saradnji na obnovi ukrajinske ekonomije, saopštilo je japansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Nenajavljena poseta Hajašija Ukrajini dolazi nakon što su zemlje G7 u julu saopštile da će započeti bilateralne pregovore o garancijama bezbednosti sa Ukrajinom, a uz Hajašija Kijev su posetili i lideri japanskih firmi poput osnivača i izvršnog direktora Rakuten grupe, Hirošija Mikitanija, prenosi Rojters.

Japan planira da početkom sledeće godine bude domaćin sastanka o ekonomskoj obnovi Ukrajine.

U razgovorima sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, Hajaši je ponovio čvrstu podršku Japana Ukrajini i istakao da je potrebno hitno okončanje ruske invazije uz pomoć međunarodne zajednice, dodaje se u saopštenju japanskog Ministarstva.

17.00 Kijev: Deklaracija G20 ''nije nešto čime se treba ponositi''

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da zajednička deklaracija G20 nije ''nešto čime bi se trebalo ponositi'', i kritikovalo je što se u njoj ne pominje napad Rusije na Ukrajinu.

''Jasno je da bi učešće ukrajinske strane (na sastanku G20) omogućilo učesnicima da bolje razumeju situaciju'', napisao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko, koji je na svom profilu na Fejsbuku objavio fotografije teksta deklaracije sa delovima teksta koji su precrtani crvenom bojom, i ''ispravljeni'' formulacijama koje odražavaju stav Kijeva da je žrtva ničim izazvane ruske agresije, prenosi Rojters.

Uprkos tome što je ukrajinska strana razočarana tekstom dekalracije, Nikolenko se zahvalio ukrajinskim saveznicima koji su pokušali da unaprede poziciju Ukrajine u deklaraciji.

Zemlje G20 su u tekstu deklaracije navele da se države moraju uzdržati od upotrebe sile u cilju zauzimanja teritorija.

''U skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, sve države moraju da se uzdrže od pretnje ili upotrebe sile u cilju zauzimanja teritorije, protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta ili političke nezavisnosti bilo koje države'', navodi se u saopštenju.

U tesktu deklaracije ne pominje se direktno napad Rusije na Ukrajinu i rat koji još traje.

15.50 Putin na obeležavanju godišnjice Moskve

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je Moskovljanima Dan grada i poručio da Rusija, uprkos mnoštvu izazova, ide napred. On je, na obeležavanju 876. godišnjice ruske prestonice, dodao da Rusija ostvaruje sve svoje planove i nijedan program nije redukovan.

Stigavši na svečani koncert u park "Zarjadje“, ruski predsednik je  istakao da prestonica adekvatno odgovara na nove izazove, prenosi Sputnjik.

09.00 Putin: Zapad je izazvao sukob u Ukrajini da uspori razvoj Rusije

Zapad je namerno izazvao sukob u Ukrajini kako bi usporio razvoj Rusije, istakao je ruski predsednik Vladimir Putin. U razgovoru sa mladim naučnicima Ruskog federalnog nuklearnog centra u Sarovu, ruski lider je podsetio na svoj prethodni razgovor sa stručnjacima 2014. godine.

"Tada su naši protivnici činili samo prve korake u pokušajima da ograniče naš tehnološki suverenitet, da ometaju naš razvoj tada. Rečeno nam je da su neophodni energični koraci da bi se obezbedio naš tehnološki suverenitet“, rekao je Putin, prenosi agencija TASS.

On je istakao da su se predviđanja potvrdila i sve se dogodilo kako je bilo rečeno, da će "neprijatelji izazvati i ovaj sukob u Ukrajini i iskoristiti to“, rekao je Putin.

"Verujem da je sve to urađeno namerno kako bi se stvorili dodatni uslovi za ograničavanje našeg ekonomskog rasta i usporavanje razvoja Rusije“, rekao je šef države.

Kako je naveo, od 2014. je mnogo urađeno kako bi se obezbedio suverenitet, ali je ostalo još mnogo toga da se uradi. 

Tanjug/AP/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin

 

08.52 Britanska vojska će nadgledati Crno more kako bi odvratila Rusiju od napada na teretne brodove

Vlada Velike Britanije je saopštila da će britanske vojne i bezbednosne službe nadgledati Crno more u pokušaju da odvrate Rusiju od napada na teretne brodove koji prevoze žito iz Ukrajine u zemlje u razvoju. U saopštenju je takođe najavljeno da će London biti domaćin globalnog samita o bezbednosti hrane u novembru.

"Konferencija o hrani biće odgovor na odluku ruskog predsednika Vladimira Putina u julu da ne obnovi ugovor o crnomorskom žitu sa Ukrajinom, koji je omogućio teretnim brodovima da bezbedno transportuju žito iz ratom razorenih crnomorskih luka zemlje", ističe se u saopštenju, prenosi Gardijan.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da gubitak pakta o žitu "prouzrokuje ogromnu količinu patnje milionima ljudi".

08.42 Britanski plaćenik pronađen mrtav u jezeru u Ukrajini

Britanski Forin ofis izvestio je o smrti još jednog britanskog plaćenika u Ukrajini, a njegovo telo je pronađeno u jezeru sa vezanim rukama, preneo je Skaj njuz. Džordan Čedvik, 31, poreklom iz Barnlija u Lankaširu, ranije je služio u britanskoj vojsci, od 2011. do 2015. godine.

Kako je navedeno, Čedvik je otišao da se bori u redovima Međunarodne legije u Ukrajini i pronađen je mrtav u jezeru sa rukama vezanim iza leđa.

"Pružamo pomoć porodici Britanca koji je poginuo u Ukrajini i u kontaktu smo sa lokalnim vlastima", rekao je portparol Forin ofisa za Skaj njuz.

Njegova majka, Brenda Čedvik u intervjuu za Bi-Bi-Si izrazila je duboku tugu svoje porodice zbog gubitka sina.

08.30 Direktor FBI: I dalje prevelik broj ruskih špijuna u SAD

Direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Kristofer Rej izjavio je da je broj ruskih špijuna na teritoriji SAD "i dalje prevelik" i pored napora da budu izbačeni, prenosi Si-En-En (CNN).

"Tradicionalna pretnja od ruske kontrašpijunaže i dalje predstavlja veliku pretnju", rekao je Rej tokom obraćanja u Muzeju špijunaže (Spy Museum) u Vašingtonu.

On je rekao da je "otisak ruske obaveštajne službe", a pod tim, kako je objasnio, misli na obaveštajne zvaničnike, "još uvek prevelik u Sjedinjenim Državama". To je "nešto protiv čega se stalno susrećemo i pokušavamo da blokiramo, sprečimo i poremetimo na svaki mogući način", rekao je direktor FBI.

SAD su 2018. godine proterale 60 ruskih diplomata koje je Vašington okarakterisao kao obaveštajne agente i naložile zatvaranje ruskog konzulata u Sijetlu, u okviru odgovora na navodno trovanje nervnim agensom bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Engleskoj, za koje su SAD optužile Moskvu. Prošle godine, holandska obaveštajna agencija je identifikovala ruskog vojnog obaveštajca koji je studirao na prestižnoj američkoj školi za međunarodne studije Džons Hopkins, podseća CNN.

6.55 Reznikov upozorio Zapad: Putinov cilj je uništenje Ukrajine

Bivši ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov upozorio je da pregovori sa Moskvom neće doneti mir i da je Vladimir Putin i dalje odlučan da u potpunosti uništi Ukrajinu i da „asimilira“ njene građane u Rusku Federaciju.

U tekstu za Gardijan, Aleksij Reznikov tvrdi da bilo kakav "dogovor" sa Kremljom ne bi okončao sukob. 

"Rusija traži priznanje okupiranih teritorija Ukrajine u zamenu za završetak rata", piše on.

Kako je objasnio ovo je očigledno samo zbog jedne stvari – da kupi malo vremena, pregrupiše se i "konačno reši ukrajinsko pitanje" koristeći nove resurse. 

"Rusija ne priznaje postojanje Ukrajine i ukrajinskog naroda. Njen cilj je uništenje ukrajinske državnosti i asimilacija Ukrajinaca", upozorio je bivši ministar.

6.50 Ukrajina zamrzla više od 80 miliona dolara imovine Kolomojskog

Ukrajinske agencije za borbu protiv korupcije zamrzle su više od 80 miliona dolara u imovini koja pripada tajkunu Igoru Kolomojskom na 48 sati u okviru istrage o proneveri, javio je Rojters.

Kolomojskom, jednom od najbogatijih ljudi Ukrajine i takozvanom oligarhu, prošle nedelje je određen pritvor zbog sumnje za pranje novca, a prema izveštajima medija, vodi se kao osumnjičeni u slučaju pronevere.

Kolomojski je negirao da je počinio prekršaje za koje se tereti. Nacionalni antikorupcijski biro Ukrajine (NABU) saopštio je da je zamrzao više od tri milijarde grivna imovine (više od 75 miliona evra), pored skoro 1.000 nekretnina i više od 1.600 vozila i plovila bivšeg vlasnika "PrivatBank-a".

6.40 Prvi tenkovi Leopard 1 stigli u Ukrajinu

Prvih deset tenkova Leopard 1, koji su donirale Danska, Nemačka i Holandija, stiglo je u Ukrajinu, saopštile su danske oružane snage. Tri zemlje su u februaru najavile da će donirati 100 tenkova nemačke proizvodnje u "narednim mesecima".

"Prvih 10 tenkova je poslato u Ukrajinu. I još ih je na putu", navodi se u saopštenju danskih oružanih snaga, prenosi Gardijan.

6.25 Zelenski: Ukrajini sve teže da obezbedi sankcije Rusiji i nove isporuke oružja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Ukrajini sve teže da obezbedi uvođenje sankcija Rusiji i snabdevanje oružjem za svoju vojsku.

Govoreći na konferenciji u Kijevu, on je rekao da bi tromesečna kontraofanziva Ukrajine donela brži napredak na jugu i istoku ako bi dobili moćnije oružje, prenosi Rojters.

"Rat usporava. To je istina, mi to prepoznajemo. Svi procesi postaju teži i sporiji, od sankcija do isporuke oružja", navedeno je u komentarima Zelenskog sa konferencije koji su objavljeni na njegovoj internet stranici.

6.00 EU razmatra sankcije ruskoj industriji dijamanata

Zemlje Evropske unije aktivno rade na sankcionisanju ruske industrije dijamanata, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

On je u indijskoj prestonici Nju Delhiju uoči samita G20 rekao da članice EU pokušavaju da blokiraju načine za zaobilaženje antiruskih sankcija, prenosi TASS.

Prethodno je "Njujork tajms" objavio da članice G7, kao i EU, nameravaju da u potpunosti zabrane kupovinu dijamanata iz Ruske Federacije.

SAD su prošle godine zabranile uvoz neobrađenih dijamanata iz Rusije, kao i dijamanata brušenih u Ruskoj Federaciji. Međutim, kako se navodi, takav ograničen pristup ostavlja prostor za zaobilaženje. 

Komentari (0)

Evropa