Evropa

Slovački sud ponovo odbio tužbu Babiša zbog navoda da je bio član tajne policije

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2023

-

21:14

Slovački sud ponovo odbio tužbu Babiša zbog navoda da je bio član tajne policije
Slovački sud ponovo odbio tužbu Babiša zbog navoda da je bio član tajne policije - Copyright Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovni sud Slovačke potvrdio je prethodnu presudu kojom je odbačena tužba bivšeg češkog premijera Andreja Babiša zbog tvrdnji slovačkog Instituta za nacionalno pamćenje da je sarađivao sa čehoslovačkom tajnom policijom za vreme komunizma, rekao je Babiš za češku novinsku agenciju CTK.

I pored toga što su pojedini dosijei sa dokazima uništeni, iz Instituta je saopšteno da se tamo i dalje čuvaju dosijei koji sadrže dokaze da je Babiš bio agent pod šifrovanim imenom "Bures" od 1982, što je Babiš demantovao, prenosi AP.

Regionalni sud u Bratislavi je prvobitno odbio tužbu 2018. godine, ali je Ustavni sud naložio ponovno suđenje, uz obrazloženje da Institut ne može biti objekat tužbe, već bi, u tom slučaju, tužba trebalo da bude upućena slovačkom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Babišova populistička stranka centra ANO nije uspela da preuzme vlast na parlamentarnim izborima 2021.

Češki milijarder je, takođe, na predsedničkim izborima početkom godine izgubio od Petra Pavela, penzionisanog generala i bivšeg predsednika Vojnog komiteta NATO.

Komentari (0)

Evropa