Evropa

Duda: Agresija na Ukrajinu vidljiv znak ponovnog rađanja ruskog imperijalizma

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2023

-

22:19

Duda: Agresija na Ukrajinu vidljiv znak ponovnog rađanja ruskog imperijalizma
Duda: Agresija na Ukrajinu vidljiv znak ponovnog rađanja ruskog imperijalizma - Copyright Tanjug/AP Photo/Petr David Josek, File

veličina teksta

Aa Aa

Invazija na Ukrajinu je vidljiv znak ponovnog rađanja ruskog imperijalizma, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda na Ekonomskom forumu u Krinici, dodajući da je u svetlu toga Poljska odlučila da značajno ubrza svoj program vojne modernizacije.

"Za sve nas koji živimo u ovom delu Evrope, ruska agresija na Ukrajinu je vidljiv znak ponovnog rađanja ruskog imperijalizma, a za nas ruski imperijalizam predstavlja vrlo verovatnu perspektivu Rusije da pokuša da proširi svoju sferu uticaja", rekao je poljski predsednik, prenosi poljski Tv kanal "TVP World".

Duda je naveo da se to manifestuje u vidu raznih ekonomskih aktivnosti koje je Rusija preduzela u poslednjih nekoliko decenija, kao što su pokušaji Moskve da otkupi poljske strateške kompanije, zaustavi isporuke gasa iz gasovoda Jamal Poljskoj, kao i izgradnju gasovoda Severni tok, što je Rusija uradila u saradnji sa Nemačkom, uprkos, kako je dodao, upozorenjima Poljske da bi projekat ugrozio zemlje takozvanog istočnog krila NATO-a.

Kako je naglasio predsednik, Poljska je bila spremna za tu mogućnost, pošto je ranije izgradila TNG terminal u severozapadnoj luci Svinoujšće, nekoliko gasnih interkonektora i gasovod kojim se iz Norveške isporučuje morski prirodni gas. 

Zahvaljujući tim koracima, dodao je, Poljska je bila spremna da zadovolji svoje potrebe za prirodnim gasom kada su Rusi prekinuli snabdevanje.

"Zato smo odlučili da preduzmemo spektakularno ubrzanje modernizacije Poljske vojske. Ono što je planirano da traje nekoliko godina ili čak decenija počelo je da se sprovodi tempom o kakvom niko u Poljskoj nije ni sanjao“, naglasio je Duda.

On je istakao važnost jačanja vojske Poljske kao sredstva odvraćanja od ruske agresivne politike, kao i posvećenost Poljske da ispuni svoje obaveze kao članica NATO-a i ulogu Alijanse u garantovanju bezbednosti, nezavisnosti i suvereniteta Poljske.

Poljski predsednik je rekao da je uveren da su zemlje NATO-a dovoljno odgovorne i jake da se ne zamaraju onim što Rusija želi.

"Snaga NATO-a je dovoljna da Rusiju postavi na njeno mesto i natera je da deluje u skladu sa normama međunarodnog prava. Pitanje je da li NATO ima mentalne sposobnosti da to uradi, jer što se tiče vojnog potencijala, nemam nikakve sumnje“, poručio je Duda.

Ekonomski forum u Krinici najveća je konferencija političkih i ekonomskih elita u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa