Evropa

Nekadašnja šefica austrijske diplomatije Karin Knajsel se preselila u Rusiju

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2023

-

15:24

Nekadašnja šefica austrijske diplomatije Karin Knajsel se preselila u Rusiju
Karin Knajsel - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnja ministarka spoljnih poslova Austrije Karin Knajsel, koja je pozvala ruskog predsednika Vladimira Putina na svoje venčanje i na prijemu tim povodom 2018. godine s njim odigrala valcer, izjavila je da se preselila u Sankt Peterburg gde je pokrenula nevladinu organizaciju.

Knajsel (58) navela je na Telegramu da su njeni poniji, koje je držala u Siriji, prebačeni u Rusiju vojnim avionom, preneo je AP.

Ta političarka je bila na ministarskoj funkciji od 2017. do 2019. godine kao vanstranačka ličnost koju je predložila desničarska Slobodarska partija. Za to vreme je stalno bila meta kritika u austrijskim i nemačkim medijima zbog svojih proruskih stavova.

S Putinom je igrala valcer samo nekoliko meseci pošto su na Zapadu optužili zvaničnu Moskvu da stoji iza trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije nervnim agensom u Velikoj Britaniji.

Knajsel je na Telegramu u junu 2022. godine, posle početka ruske vojne operacije u Ukrajini, napisala da je preselila svoje "knjige, odeću i ponije iz Marseja u Bejrut", a kasnije je napisala i da je "proterana" iz Francuske.

Na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku ranije ove sedmice, Knajsel je rekla za rusku agenciju TASS da je u Sankt Peterburgu pokrenula Centar Gorki - stručnu organizaciju povezanu s univerzitetom u tom gradu.

Ona je takođe rekla da je odlučila da se preseli u Rusiju jer joj rad u tom institutu oduzima puno vremena. Centar Gorki bavi se, između ostalog, "pitanjima energetike, migracija i novim savezima", pitanjima u kojima je, kako je rekla, "verzirana" a takođe "pogađaju arapski i islamski svet, koji joj je poznat".

Komentari (0)

Evropa