Evropa

RAT U UKRAJINI Uništena tri mosta koje koriste ukrajinske snage, Bajden: Samo Rusija snosi odgovornost za rat

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/09/2023

-

07:32

RAT U UKRAJINI Uništena tri mosta koje koriste ukrajinske snage, Bajden: Samo Rusija snosi odgovornost za rat
RAT U UKRAJINI Uništena tri mosta koje koriste ukrajinske snage, Bajden: Samo Rusija snosi odgovornost za rat - Copyright Tanjug/AP/LIBKOS,A. Babenko,Odesa Prosecutor's Office,Ukrainian Police,B. Smialowski

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 572. dan rata u Ukrajini. S početkom zasedanja Generalne skupštine UN oči sveta uprte su u Njujork gde je već otputovao ukrajinski predsednik Volodimirim Zelenski. Iako nema najava da bi moglo biti diplomatskog pomaka kada je u pitanju rat u Ukrajini, izvesno je da će se o ovoj temi raspravljati u UN. Zbog invazije Rusije na Ukrajinu, Poljska je predložila da Evropska unija uvede nove sankcije, a kako je preneo Blumberg njuz EU se sprema za raspravu u vezi s time šta bi trebalo da bude uključeno u njen 12. paket sankcija.

Ključni događaji:

  • Stoltenberg: Ukrajini je hitno potrebna protivvazdušna odbrana
  • Kijev: Rusija cinično zloupotrebljava Konvenciju o genocidu da opravda rat
  • Gutereš pozvao da se ne odustaje od napora za uspostavljanje mira u Ukrajini
  • Češka priprema nove količine naoružanja za Ukrajinu
  • EU se sprema za raspravu oko 12. paketa sankcija Rusiji
  • Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao u SAD
  • Rusija traži od suda u Hagu da odbaci slučaj o genocidu u Ukrajini
  • Ukrajina uputila žalbu STO protiv Poljske, Slovačke i Mađarske
  • Smenjena zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar i još pet zvaničnika

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

23.39 G7: Kina da izvrši pritisak na Rusiju kako bi se zaustavio rat u Ukrajini

Grupa sedam (G7) pozvala je Kinu da izvrši pritisak na Rusiju, kako bi se zaustavio rat u Ukrajini, saopšteno je nakon sastanka ministara spoljnih poslova G7 na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

U saopštenju Ministarstvo spoljnih poslova Japana, koji predsedava G7, navodi se da se članice nadaju da će Kina insistirati na trenutnom, potpunom i bezuslovnom povlačenju ruskih trupa iz Ukrajine. Saopštenje dolazi u trenutku kada direktor kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i ministar spoljnih poslova Vang Ji boravi u četvorodnevnoj poseti Rusiji tokom koje se očekuje da dve države unaprede političke odnose.

22.35 Putin: Rusija proizvodi dvostruko više oklopnih vozila nego prošle godine

Ruska preduzeća proizvode dvostruko više oklopnih vozila nego prošle godine, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku Ruske komisije za odbrambenu industriju.

"Proizvodnja glavnih tipova oklopnih vozila je više nego udvostručena u odnosu na prethodnu godinu, a proizvodnja najpotrebnijih sredstava za uništavanje utrostručena", istakao je on, preneo je TASS.

22.28 Putin: Rusija proizvodi dvostruko više oklopnih vozila nego prošle godine

Ruska preduzeća proizvode dvostruko više oklopnih vozila nego prošle godine, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku Ruske komisije za odbrambenu industriju.

"Proizvodnja glavnih tipova oklopnih vozila je više nego udvostručena u odnosu na prethodnu godinu, a proizvodnja najpotrebnijih sredstava za uništavanje utrostručena", istakao je on, preneo je TASS.

21.51 Stoltenberg: Ukrajini je hitno potrebna protivvazdušna odbrana

Ukrajini je hitno potrebna protivvazdušna odbrana, uključujući municiju, rezervne delove i održavanje sistema koje ukrajinska vojska već ima, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On je rekao da je rat, koji je već odavno ušao u drugu godinu, "rat iscrpljivanja", ali ne i zastoj, s obzirom na ono što je Ukrajina osvojila tokom kontraofanzive koju je počela u junu u pokušaju da povrati teritoriju koju su, kako je istakao, okupirale ruske snage. 

"Ako želimo kraj rata, ako želimo pravedan i trajan mir, onda je vojna podrška Ukrajini pravi put", istakao je Stoltenberg u intervjuu Rojtersu u Njujorku gde je prisustvovao Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

21.18 Zelenski u UN: Sutra o mirovnoj planu Ukrajine

"Jasno je da Rusija pokušava da iskoristi nestašicu hrane na globalnom tržištu u zamenu za priznanje svojih osvojenih teritorija u Ukrajini", poručio je danas u Njujorku predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji je najavio da će sutra predstaviti mirovni plan svoje zemlje.

Zelenski je, u govoru na Generalnoj skupštini UN, najavio da će sutra na specijalnoj sednici Saveta bezbednosti predstaviti u detalje "mirovnu formulu Ukrajine". Taj plan, kako je naglasio, zaustaviće sve oblike naoružanja koje je Rusija koristila protiv Ukrajine i drugih zemalja, a koje mogu koristiti i drugi agresori. Opširnije u odvojenoj vesti.

Tanjug/ AP Photo/Mary Altaffer

 

19.42 Špigl: Namačka Kijevu poslala neispravne tenkove

Ukrajina je pre nekoliko dana odbila da primi 10 tenkova Leopard 1A5 iz Nemačke, uz obrazloženje da su neispravni i da oni nemaju potrebne tehničare i komponente da ih poprave, objavio je Špigl.

Kako se navodi, Kijev je obavestio specijalni štab Ministarstva obrane Nemačke da je tenkovima Leopard 1, koji su stigli u Poljsku, potrebni popravka, a neki od njih zahtevaju kompletan remont. Nemačka je poslala svoje stručnjaka u Poljsku da to provere i utvrđeno je da su tenkovi "već poprilično istrošeni nakon obuke ukrajinskih vojnika i da im je potrebna popravka".

Iz istog razloga se pokvarilo nekoliko Leoparda 1A5 koji su stigli u Ukrajinu u julu. Nemačko ministarstvo odbrane za Špigl je saopštilo da ne može komentarisati "konkretan incident" i dodalo da se tenkovi Leopard popravljaju "zajedno s Ukrajinom nakon intenzivne obuke u Nemačkoj".

17.30 Bajden: Samo Rusija snosi odgovornost za rat

Američki predsednik Džo Bajden apelovao je na svetske lidere na Generalnoj skupštini UN da stanu uz Ukrajinu i dodao da se nada da će to primetiti i republikanci u Kongresu.

"Rusija veruje da će se svet umoriti i dozvoliti joj da bude brutalna u Ukrajini bez posledica. Ako dozvolimo da se Ukrajina podeli, da li je nezavisnost bilo koje nacije upitna?", rekao je Bajden u govoru na Generalnoj skupštini UN.

Bajden je dobio aplauz kada je rekao da će Sjedinjene Države i njihovi saveznici stati uz ukrajinsku borbu za slobodu.

"Samo Rusija snosi odgovornost za ovaj rat. Samo Rusija ima moć da odmah okonča ovaj rat", rekao je Bajden. Opširnije u odvojenom tekstu.

Tanjug/ AP Photo/Mary Altaffer

 

17.30  Izvestija: Uništena tri mosta koja koriste ukrajinske snage

Vazdušno-kosmičke snage Rusije (VKS) uništile su tri mosta koja koriste Oružane snage Ukrajine. Informaciju o tome potvrdila su četiri izvora, prenosi Izvestija.

Jedan most je srušen u oblasti Kupjanska, a dva u Nevskoj oblasti Luganska i Makejevke u Donjecku.

Za to su, kako se navodi, korišćeni novi tipovi prilagodljive visokoprecizne avio-municije.

16.10 U ruskim napadima na ciljeve u Ukrajini poginulo šestoro ljudi

U napadima ruske vojske na ciljeve u Ukrajini danas je poginulo šest osoba, a u udarima ruskih dronova zapaljena su industrijska skladišta i humanitarne zalihe u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Saopšteno je da je jedna osoba poginula u Lavovu, tri u napadu na grad Kupijansk na severoistoku Ukrajine i dvoje, od kojih jedan policajac u granatiranju grada Hersona na jugu Ukrajine, prenosi Rojters.

16.00 Gutereš pozvao da se ne odustaje od napora za uspostavljanje mira u Ukrajini

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je danas da se ne odustaje od napora usmerenih na uspostavljanje mira u Ukrajini.

"Ne smemo usporiti naše napore u borbi za mir, pravedan mir u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom", rekao je Gutereš na opštoj debati Generalne skupštine UN.

Gutereš je istakao da su svetu hitno potrebni ukrajinski prehrambeni proizvodi, kao i ruska hrana i mineralna đubriva da bi se stabilizovala tržišta i obezbedilo sigurno snabdevanje.

"Neću odustati od svojih napora da to postignem", naveo je Gutereš. Opširnije u odvojenoj vesti.

15.33 Šojgu doputovao u Iran, razgovaraće sa vojnim vrhom

Ruska delegacija koju predvodi ministar odbrane Sergej Šojgu doputovala je danas u Teheran gde će razgovarati sa vojnim vrhom Islamske Republike Iran, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako je navedeno, poseta će doprineti jačanju rusko-iranskih vojnih veza i biće važna faza u razvoju saradnje dve zemlje, prenosi Interfaks.

Zvaničan doček ruskoj delegaciji priređen je glavnoj zgradi Generalštaba Oružanih snaga Irana, a ruskog ministra odbrane pozdravio je načelnik iranskog generalštaba Mohamed Bageri.

14.55 Češka priprema nove količine naoružanja za Ukrajinu

Češka je potpisala pismo o namerama sa Danskom i Holandijom o finansijskoj podršci za isporuku češkog naoružanja Ukrajini, saopštilo je danas češko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da se pomoć odnosi na dodatni broj tenkova, haubica, streljačkog naoružanja, raketnih PVO sistema, sredstava za elektronsko ratovanje i municije, prenosi Rojters.
Prvi projekat biće donacija modernizovane verzije tenka T-72EA, a ostala oprema će biti spremna za borbena dejstva i poslata u narednim mesecima ove i tokom 2024. godine.

13.05 Kijev: Rusija cinično zloupotrebljava Konvenciju o genocidu da opravda rat

Ukrajina je danas pred Međunarodnim sudom pravde (IJC) u Hagu tvrdila da Rusija opravdava vođenje rata protiv te zemlje pozivajući se na "užasnu laž", odnosno da je napad Moskve trebalo da zaustavi navodni genocid.

"Međunarodna zajednica je usvojila Konvenciju o genocidu da bi zaštitila, Rusija se poziva na Konvenciju o genocidu da bi uništila", izjavio je pred sudijama predstavnik Ukrajine Anton Korinevič, prenosi Rojters.

On je pozvao Međunarodni sud pravde da odluči da ima nadležnost u ovom slučaju, sasluša strane i da na kraju presudi da Rusija mora da plati odštetu za pokretanje rata pod lažnim izgovorom.

"Može li država koristiti lažne navode o genocidu kao izgovor da uništava gradove, bombarduje civile i deportuje decu iz njihovih domova? Kada se Konvencija o genocidu tako cinično zloupotrebljava, da li je ovaj sud nemoćan? Odgovor na ova pitanja mora biti 'ne'", rekao je Korinevič.

12.26 Bajden će na GS UN uputiti snažan apel svetskim liderima da stanu uz Ukrajinu

Predsednik SAD Džozef Bajden će, prema izvorima iz američke administracije, iskoristiti svoje današnje obraćanje na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da uputi snažan apel svetskim liderima da stanu uz Ukrajinu protiv ruske agresije, prenosi Rojters.

"On će dati sveobuhvatnu argumentaciju zašto je podrška Ukrajini zaista važna, ne samo za našu nacionalnu bezbednost već i za održanje Povelje UN i ideje suvereniteta i teritorijalnog integriteta i kakav sve to ima značaj“, rekao je viši savetnik administracije.

Bajden se suočava sa kritikama pojedinih republikanaca koji žele da SAD u Ukrajini troše manje novca.

12.03 Pogledajte prilog Euronews Srbija o događanjima u Ukrajini

Euronews

11.57 Moskva: Putin i Si sastaće se u oktobru u Pekingu

Predsednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping sastaće se u Pekingu u oktobru, kada će imati detaljne bilateralne razgovore u okviru učešća na međunarodnom forumu Pojas i put, izjavio je danas sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev.

Patrušev je na sastanku sa kineskim šefom diplomatije Vang Jijem u Moskvi rekao da Rusija i Kina imaju jednake ili bliske stavove o fundamentalnim pitanjima savremenog svetskog poretka i ključnim međunarodnim problemima, prenela je agencija RIA Novosti.

10.58 G7: Kina da izvrši pritisak na Rusiju kako bi se zaustavio rat u Ukrajini

Grupa sedam (G7) pozvala je Kinu da izvrši pritisak na Rusiju, kako bi se zaustavio rat u Ukrajini, saopšteno je nakon sastanka ministara spoljnih poslova G7 na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

U saopštenju, koje je objavilo ministarstvo spoljnih poslova Japana, koji predsedava G7, navodi se da se članice nadaju da će Kina insistirati na trenutnom, potpunom i bezuslovnom povlačenju ruskih trupa iz Ukrajine, prenosi Rojters.

09.30 Ruski napadi u Krivom Rogu i Slavjansku

Pored napada na Lavovu gde je izbio požar u magacinu i povređena jedna osoba, ukrajinski državni emiter Suspiljne javlja da je zbog napada u Krivom Rogu gorela višespratnica, a oštećene su i fasade tri zgrade. Pogođen je i Slavjansk, bez prijavljenih žrtava.

07.45 Rojters: Isplovio teretni brod sa ukrajinskim žitaricama

Jedan teretni brod koji je prevozio žito napustio je ukrajinsku crnomorsku luku Černomorsk po prvi put od kolapsa sporazuma o žitu, rekao je izvor iz industrije, prenosi Rojters, navodeći da je to "test sposobnosti Ukrajine" da deblokira svoje morske luke za izvoz žitarica.

Ukrajina je prošlog meseca najavila "humanitarni koridor" u Crnom moru kako bi oslobodila brodove zarobljene u njenim lukama od početka rata, i da bi zaobišla de fakto blokadu nakon što je Rusija odustala od sporazuma da Kijevu dozvoli izvoz žitarica.

07.15 U ruskom napadu na Lavov teže povređena jedna osoba

U ruskom vazdušnom napadu na grad Lavov na zapadu Ukrajine, rano jutros teže je povređena jedna osoba i izbio je veliki požar u industrijskom skladištu, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

"U Lavovu ispod ruševina pronađeni su žena i muškarac. Prema preliminarnim informacijama, žena nije povređena. Čovek je u teškom stanju", rekao je guverner regiona Lavova Maksim Kozicki na Telegramu.

Razmere ovog napada i pun obim štete za sada nisu poznati, prenosi Rojters. Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij saopštio je da je upozorenje o vazdušnom napadu za region ukinuto posle skoro tri sata, oko 6:00 po lokalnom vremenu.

07.00 Kremlj: Moskva i Peking blisko usklađeni po pitanju SAD

Moskva i Peking su blisko usklađeni u svojim pozicijama po pitanju SAD i rešavanja ukrajinskog sukoba, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova posle razgovora najviših diplomata Kine i Rusije.

Saopštenje je usledilo nakon što je kineski ministar Vang Ji započeo četvorodnevnu posetu Moskvi sastankom sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, najnovijim u nizu kontakata na visokom nivou između dva strateška saveznika, prenosi AFP.

06.55 Ukrajina uputila žalbu STO protiv Poljske, Slovačke i Mađarske

Ukrajina je uložila žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv Poljske, Slovačke i Mađarske zbog zabrane uvoza hrane iz Ukrajine, saopštilo je juče ministarstvo ekonomije u Kijevu. U saopštenju se navodi da Ukrajina takva ograničenja vidi kao kršenje međunarodnih obaveza zemalja članica EU, prenosi Rojters. Tri zemlje su u petak najavile ograničenja na uvoz ukrajinskih žitarica nakon odluke Evropske komisije da ne produži zabranu uvoza ukrajinskih žitarica u pet istočnoevropskih država članica EU.

Najavu mogućeg produžetka zabrane trgovine ukrajinskim žitom na 30 dana, ukoliko zahtevi za uvozom budu rasli, najavila je i Rumunija.

Premijer Marsel Čolaku je rekao da u Rumuniji nije bilo zahteva za uvoz žita iz Ukrajine od petka i da Bukurešt ne želi da se ponovi situacija zabeležena ranije ove godine koja je negativno uticala na rumunske poljoprivrednike kada je tržište bilo prezasićeno jeftinim žitaricama iz Ukrajine.

06.40 EU se sprema za raspravu oko 12. paketa sankcija Rusiji

Evropska unija se sprema za raspravu u vezi s time šta bi trebalo da bude uključeno u njen 12. paket sankcija zbog ruskog rata u Ukrajini, objavio je Blumberg njuz. Nove mere bi mogle da budu predstavljene već sledećeg meseca, preneo je Rojters.

Kako se navodi, paket Evropske unije verovatno bi uključio i verziju predstojeće zabrane Grupe 7 na kupovinu ruskih dijamanata. Očekuje se da će se među merama naći i dugo očekivani predlog da se profit ostvaren od zamrznute imovine centralne banke iskoristi za pomoć Kijevu, dodaje se u izveštaju, koji se pozivana ljude upoznate sa diskusijama o pomenutim sankcijama.

06.20  Zelenski doputovao u SAD

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski doputovao je u posetu SAD, gde će učestvovati na sastancima na visokom nivou u okviru 78. Generalne skupštine UN.

“SAD. Njujork. Odmah sa aerodroma idem kod naših vojnika koji su na lečenju i rehabilitaciji u Americi. Pre svega podrška našeg naroda i zahvalnost onima koji pomažu Ukrajini i Ukrajincima. Zatim slede važni i naporni dani. Generalna skupština UN, Samit o ciljevima održivog razvoja, Savet bezbednosti. Već su planirani značajni bilateralni sastanci", napisao je Zelenski na Telegramu.

Prema rečima Zelenskog, u Vašingtonu su planirani pregovori sa predsednikom SAD, čelnicima komora i partija Kongresa i vojnim vrhom.

Zelenski će narednih dana boraviti u Njujorku, gde će učestvovati na sastancima na visokom nivou u okviru 78. Generalne skupštine UN. Planiran je njegov govor u sali Generalne skupštine, na sastanku Saveta bezbednosti UN, kao i bilateralni i multilateralni kontakti sa stranim liderima.

 

 

06.00 Smenjena zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar i još pet zvaničnika

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar smenjena je sa dužnosti, zajedno sa još pet zvaničnika, saopštila je danas ukrajinska vlada. 

Malijar je od početka ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine često bila zadužena za objavljivanje informacija o stanju na frontu. Pored nje, smenjeno je još pet zamenika ministra, preneo je Rojters.

Komentari (0)

Evropa