Fokus

Počela debata Generalne skupštine UN, Gutereš: Svet se sve više približava "velikom rascepu"

Komentari

Autor: Tanjug, FoNet

19/09/2023

-

16:31

Počela debata Generalne skupštine UN, Gutereš: Svet se sve više približava "velikom rascepu"
Antonio Gutereš - Copyright Tanjug/ AP Photo/Mary Altaffer

veličina teksta

Aa Aa

https://www.euronews.rs/evropa/vesti/99972/zelenski-sutra-pred-savetom-bezbednosti-un-prestavljam-mirovnu-formulu-ukrajine/vestGeneralni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je danas da se ne odustaje od napora usmerenih na uspostavljanje mira u Ukrajini.

"Ne smemo usporiti naše napore u borbi za mir, pravedan mir u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom", rekao je Gutereš na opštoj debati Generalne skupštine UN.

Gutereš je istakao da su svetu hitno potrebni ukrajinski prehrambeni proizvodi, kao i ruska hrana i mineralna đubriva da bi se stabilizovala tržišta i obezbedilo sigurno snabdevanje.

"Neću odustati od svojih napora da to postignem", naveo je Gutereš.

Prema njegovim rečima, svet se ubrzano kreće ka multipolarnom svetskom poretku nakon što je neko vreme bio unipolaran posle Hladnog rata.

Gutereš je ocenio da je to dobro jer, kako je naveo, "otvara nove mogućnosti za pravičnost i ravnotežu u međunarodnim odnosima".

Generalni sekretar je, međutim, istakao da sama multipolarnost ne može da garantuje mir.

"Multipolarnom svetu su potrebne jake i efikasne multilateralne institucije", rekao je Gutereš, navodeći da je zbog toga toga potrebna reforma Saveta bezbednosti UN i ostalih međunarodnih institucija da bi mogle uspešno da rešavaju savremene probleme. 

Gutereš je ocenio da se svet sve više približava "velikom rascepu" u ekonomskim i finansijskim sistemima i trgovinskim odnosima.

Gutereš je rekao da je zbog toga potrebna promena "međunarodne finansijske arhitekture" da bi bila zaista univerzalna i da bi služila kao globalna sigurnosna mreža za zemlje u razvoju koje imaju ekonomske probleme.

Bajden: Samo Rusija stoji na putu miru

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da ta zemlja mora da preuzme ulogu zemlje koja predvodi čovečanstvo u ovom kritičnom trenutku i sarađuje sa zemljama u svim delovima sveta povezujući ih za ostvarenje zajedničkih ciljeva i udružujući se sa partnerima koji dele zajedničku viziju budućnosti sveta.

On je na debati u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija rekao da SAD streme "bezbednijem, prosperitetnijem i pravednijem svetu za sve ljude" jer je budućnost Amerike povezana sa ostatkom sveta, kao i da nijedna zemlja ne može sama da odgovori na izazove današnjice.

Bajden je rekao da SAD održavaju ozbiljne konsultacije sa mnogim državama članicama UN o proširenju Saveta bezbednosti UN, dodajući da je potrebno "više glasova i više predloga na stolu" jer UN moraju da nastave da čuvaju mir, sprečavaju sukobe i ublažavaju ljudsku patnju.

Tanjug/ AP Photo/Mary Altaffer

 

Američki predsednik rekao je i da ta zemlja radi na tome da globalne institucije kao što je Svetska banka postanu osetljivije, efikasnije i inkluzivnije i ukazao da Amerika ulaže napore da reformiše Svetsku trgovinsku organizaciju kako bi očuvala konkurenciju, otvorenost, transparentnost i vladavinu zakona, istovremeno štiteći radnike i pokrećući tranziciju čiste energije i održivog rasta.

Prema njegvim rečima, organizacija G20, kao vitalni forum je ojačana. On je istakao da će Amerika braniti demokratiju širom sveta, ali je naglasio da se u partnerstvu SAD sa drugim zemljama ne radi o izdržavanju i preuzimanju obaveza bilo koje zemlje.

"O odnosima sa Kinom želim da budem jasan i dosledan. Trudimo se da odgovorno upravljamo konkurencijom između naših zemalja kako ne bi došlo do sukoba", predočio je Bajden i izrazio spremnost SAD da rade zajedno sa Kinom na pitanjima koja uključuju i klimatsku krizu koja je vidljiva svuda u svetu.

On je poručio da se ne sme dozvoliti Rusiji da "brutalizuje" Ukrajinu bez posledica ocenivši da se ovonedeljno okupljanje održava "pod senkom sukoba" koji je opisao kao "nezakoniti osvajački rat Rusije".

"Nijedna nacija ne želi više od Ukrajine da se rat završi. Samo Rusija stoji na putu miru jer je cena Rusije za mir kapitulacija Ukrajine i (prisvajanje) njenih teritorije. Ali Rusija će se umoriti. Ako odustanemo od osnovnih principa Sjedinjenih Država, ako dozvolimo da se Ukrajina rascepi da bismo umirili agresora, može li se bilo koja država članica ovog telu osećati zaštićenom i da li će nezavisnost bilo koje nacije biti sigurna", upitao je Bajden.

On je ponovio podršku Vašingtona Ukrajini i diplomatskom rešenju koje bi donelo pravedni i trajni mira, navodi Gardijan. Prema njegovim rečima Rusija snosi odgovornost za rat u Ukrajini i ona je jedina koja ima moć da odmah okonča rat.

"SAD će nastaviti da stoje uz narod Ukrajine koji brani svoj suverenitet, teritorijalni integritet i slobodu", poručio je američki predsednik.  Generalnoj skuptini obratio se i predsednik Ukrajine  Volodimir Zelenski, a detalje njegovog obraćanja pročitajte u odvojenoj vesti.

Lula: Svet još nije shvatio ozbiljnost klimatske krize

Predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva obratio se danas učesnicima GSUN izrazivši poverenje "u ljudski kapacitet da se prevaziđu izazovi i evoluira ka superiornijim oblicima koegzistencije".

Predsednik Brazila je upozorio da svet do danas još uvek nije shvatio ozbiljnost klimatske krize koja "kuca na naša vrata, uništava naše domove, naše gradove, naše zemlje, ubija i nameće gubitke i patnje našoj braći, posebno najsiromašnijima".

Brazilski lider je predočio da je klimatskim promenama najviše pogođeno ranjivo stanovništvo na globalnom jugu, dok je 10 odsto najbogatije svetske populacije odgovorno za skoro polovinu ukupnog ugljenika koji se oslobađa u atmosferu.

Tanjug/AP/Richard Drew

 

"Mi zemlje u razvoju ne želimo da sledimo ovaj model", poručio je Lula i podsetio da je Brazil predvodnik energetske tranzicije i da 87 odsto električne energije proizvodi iz čistih i obnovljivih izvora.
Prema njegovim rečima krčenje šuma u ​​brazilskom Amazonu, području u kojem živi 50 miliona ljudi, smanjeno za 48 odsto.

Lula je podsetio da je centralna tema njegovog govora pre 20 godina bila glad i ocenio je da danas u svetu vlada veća nejednakost jer 10 najbogatijih ljudi na svetu ima veće bogatstvo od 40 odsto najsiromašnijih u svetu. Govoreći o ratu u Ukrajini predsednik Brazila je rekao da rat u Ukrajini "razotkriva kolektivnu nesposobnost" da se sprovode ciljevi i principi Povelje UN.

On je obećao da će se boriti protiv femicida i svih oblika nasilja nad ženama, kao i da će se zalagati za prava LGBTKI grupa i osoba sa invaliditetom.

Novak : Nema alternative miru, rat u Ukrajini direktno pogađa i Mađare

Predsednica Mađarske Katalin Novak izjavila je danas na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku da mir nema alternativu, kao i da rat u Ukrajini pogađa i druge zemlje. 

"Ovaj rat direktno pogađa i nas Mađare. Nije samo u našem susedstvu. Mađarski očevi i sinovi koji žive u Ukrajini takođe daju svoje živote u rovovima", rekla je ona obraćajući se Generalnoj skupštini UN, prenosi MTI.

U vezi sa demografskim izazovima sa kojima se svet suočava, Novak je poručila da "nema budućnosti bez dece".

Glavne teme rat u Ukrajini i klimatske promene

U Njujorku se više od 140 svetskih lidera i predstavnika država okupilo povodom 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 

Osim ruske agresije na Ukrajinu, očekuje se da će najznačajnija tema tokom tekuće nedelje biti i klimatske promene, odnosno sveprisutnija kriza u toj oblasti.

Opšta debata, koja je počela danas, nakon dvonedeljnih sastanaka u sedištu Ujedinjenih nacija, omogućava svetskim liderima da saopšte prioritete za sledeću godinu, podstiču saradnju, ali i da kritikuju svoje suparnike, piše Glas Amerike.

Tanjug/ AP Photo/Mary Altaffer

 

 

Debata se održava pod nazivom "Ponovna izgradnja poverenja i pokretanje globalne solidarnosti: Ubrzavanje delovanja na Agendi 2030 i njenim ciljevima održivog razvoja ka miru, prosperitetu, napretku za sve".

Očekuje se da će se razmatrati pitanja ljudskih i međunarodnih prava i saradnje u ekonomskim, društvenim, kulturnim, obrazovnim i zdravstvenim oblastima. Generalna skupština ima mogućnost da donosi rezolucije i deklaracije čiji je cilja da uspostave vodeće principe te organizacije.

Ko će se sve obratiti skupu

Uobičajeno je da predsednik Generalne skupštine Antonio Gutereš prvi govori u generalnoj debati. Tradicionalno, prva država koja se obraća je Brazil, a zatim Sjedinjene Države, koje su domaćin skupa. Očekuje se da će predsednik Džo Bajden u govoru nastojati da potvrdi status zvaničnog Vašingtona kao globalnog lidera.

Nakon toga, redosled govornika utvrđuje se složenim algoritmom zasnovanom na nivou zastupljenosti, geografskoj ravnoteži, prijavom za obraćanje i drugim kriterijumuma.

Na opštoj debati Generalne skupštine UN učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji će se obratiti u četvrtak, kao i predsednik Crne Gore Jakov Milatović.

Tanjug AP/Seth Wenig

 

Zasedanju će prisustvovati ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, kao i izraelski premijer Benjamin Netanjahu. Očekuje se da će se obojica obratiti Generalnoj skupštini i razgovarati sa američkim predsednikom Bajdenom na marginama.

Prema informacijama koje se mogu čuti u Njujorku, Zelenski bi u sredu trebalo da govori i na sednici Saveta bezbednosti o Ukrajini, što bi značilo da će u jeku ruske agresije tehnički biti za istim stolom sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim.

Riši Sunak je prvi britanski premijer koji će u periodu dužem od decenije preskočiti zasedanje Generalne skupštine, francuski predsednik Emanuel Makron najavio je da nije u mogućnosti da prisustvuje zbog gustog rasporeda, a za sada je nejasno ko će predstavljati Kinu – potpredsednik države Han Dženg ili šef diplomatije Vang Ji.

Na marginama Generalne skupštine održaće biće održani i brojni bilateralni i multilateralni razgovori.

Komentari (0)

Svet