Fokus

Borelj učestvuje u brojnim događajima na 78. zasedanju Generalne skupštine

Komentari

Autor: Tanjug

17/09/2023

-

17:02

Borelj učestvuje u brojnim događajima na 78. zasedanju Generalne skupštine
Borelj učestvuje u brojnim događajima na 78. zasedanju Generalne skupštine - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj putuje u Njujork gde će do 22. septembra učestvovati u više multilateralnih događaja na visokom nivou kao i u bilateralnim sastancima u okviru 78. zasedanja Generalne skupštine UN.

On će, između ostalog, zajedno sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon fer Lajen 19. septembra prisustvovati otvaranju generalne debate, a zatim će se sastati sa liderima Zapadnog Balkana na tradicionalnom skupu na marginama Generalne skupštine, saopšteno je iz EU.

Borelj će prethodno, zajedno sa Šarlom Mišelom, predstavljati EU na trilateralnom sastanku sa Afričkom unijom i UN, a potom će se sastati sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom.

Šef evropske diplomatije će, između ostalog, kopredsedavati i sastanku posvećenom bliskoistočnom mirovnom procesu, zajedno sa predstavnicima Saudijske Arabije, Lige arapskih država, Egipta i Jordana.

Borelj će, pored ostalih aktivnosti, predsedavati i neformalnom sastanku šefova diplomatija EU, a prisustvovaće i sastanku ministara spoljnih poslova G7.

Kako se navodi, osim toga, on će imati i niz bilateralnih sastanaka sa međunarodnim sagovornicima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet