Politika

Borelj posle sastanka u Briselu: Predložen kompromis, ali Kurti nije bio spreman za ZSO, tražio priznanje

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2023

-

16:22

Borelj posle sastanka u Briselu: Predložen kompromis, ali Kurti nije bio spreman za ZSO, tražio priznanje
Žozep Borel i Aljbin Kurti - Copyright Tanjug AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da je tokom sastanka lidera Beograda i Prištine predložio kompromisno rešenje o primeni sporazuma o normalizaciji odnosa, ali da kosovski premijer Aljbin Kurti nije bio spreman za započinjanje procesa uspostavljanja Zajednice srpskih opština, već je insistirao na de fakto priznanju Kosova.

Borelj je rekao da je tokom sastanka razgovarano o krizi na severu KiM i da su se fokusirali na primenu sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, što je, naglasio je, ključno za proces normalizacije i istakao da je Kurti tražio da se prvo završe sa koracima ka normalizaciji, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

"Predložili smo ono što smo videli da jedini kompromis za koji smo mislili da je moguć u ovom trenutku, a to je da se na tome radi paralelno, da osiguramo da neko dobije nešto i pruži nešto. EU i šira međunarodna zajednica, uključujući američke partnere, ovo vide kao jedini način da bi sproveđenje moglo da funkcioniše", rekao je Borelj.

On je dodao da je pokušao danas sa Kurtijem i Vučićem da nađe rešenje za napredak na osnovu predloga koji je iznela EU, ali da Kurti nije bio spreman za postizanje napretka i započinjanje kredibilnog procesa ka uspostavljanju ZSO i insistirao je na de fakto priznanju Kosova, dok je Vučić prihvatio predlog EU.

Borelj je naglasio da je uspostavljanje Zajednice sprskih opština ključni element u procesu normalizacije odnosa, i dodao da je formiranje ZSO ''stara obaveza za obe strane'' i da je potrebno da da se što pre započnu pregovori o statutu i bez odlaganja.

On je naveo da, iako je Priština preduzela neke korake ka deeskalaciji, što je pozdravio, nije ispunila sve uslove i naglasio da EU smatra da su ostavke gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM najbolji i najbrži način za održavanje novih izbora na severu KiM.

"EU vidi ostavke gradonačelnika, koje je izabralo tri odsto građana, kao najbrži i najbolji način da se omoguće novi izbori", rekao je Borelj i ocenio da je previše duga i nesigurna druga opcija, koja podrazumeva da se potpiše peticija kako bi se povukli gradonačelnici iz četiri opštine.

On je dodao da Srbi na KiM moraju da pokažu konstruktivnost i angažuju se bezuslovno u izbornom procesu.

"Oni moraju da učestvuju na izborima. Pozdravljam uveravanja koje sam dobio od predsednika Vučića po tom pitanju. Ako nema napretka u izborima, rizik od novih eskalacija će se nastaviti", poručio je Borelj.

Naglasio je da obe strane moraju hitno da preduzmu korake da spreče dalje eslakacije na severu KiM. On je rekao da će obavestiti države članice EU o ishodu sastanka i odlučiti o daljim koracima.

"Ponestaje nam vremena", upozorio je Borelj i dodaje da su građani ti koji pate zbog "nesposobnosti svojih lidera, što posebno brine kada EU tako jasno teži proširenju.

"I Vučić i Kurti kažu da žele članstvo u EU, koja je izgrađena na kompromisima i dobrosusednim odnosima, a moram da ih podsetim da je put ka EU preko dijaloga, nema drugog rešenja. Bez normalizacije, nema evropske budućnosti za Kosovo i Srbiju", poručio je Borelj.

Upozorio je dve strane da rizikuju da ostanu iza regionalnih partnera koji brzo naprerduju ka EU.

"Mislim da je konačno vreme da se krene napred sa procesom. Kosovo i Srbija mogu da žive u miru i zajedno, u evropskoj porodici, koja je uspela da prevaziđe konflikte iz prošlosti", poručio je Borelj.

Tanjug AP/Virginia Mayo

 

Razgovori u Briselu su neuspešno završeni u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon završeta trilateralnog sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

"Albanci svoje, mi svoje. Na kraju mi smo kao Srbija prihvatili kompromisni predlog Evropske unije, Kurti nije želeo da ga prihvati i sastanak je okončan", rekao je Vučić.

Govoreći o atmosferi tokom sastanka, predsednik Srbije kaže da je bilo "mnogo neprijatnih stvari".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj poseti Briselu gde se sastaje sa visokim predstavnikom EU za spoljne i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom, kao i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine počela je u 9 časova odvojenim sastancima Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka prvo sa delegacijom Beograda koju predvodi Aleksandar Vučić. Posle sastanka sa delegacijom Beograda, usledio je sastanak sa predstavnicima prištinske delegacije, a nakon toga zajednički, trilateralni razgovor, kako je ranije najavila Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Na sastanku se govorilo o Sporazumu na putu normalizacije, kao i o aktuelnim pitanjima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija