Politika

Fotiju: Kipar neće promeniti poziciju kada je reč o Kosovu

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2023

-

16:41

Fotiju: Kipar neće promeniti poziciju kada je reč o Kosovu
Fotiju: Kipar neće promeniti poziciju kada je reč o Kosovu - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Novoimenovani ambasador Kipra u Republici Srbiji Andreas Fotiju, danas je, u razgovoru sa predsednikom spoljnopolitičkog odbora Narodne skupštine Borkom Stefanovićem, izjavio da njegova zemlja neće promeniti poziciju kada je reč o KiM, i zahvalio na zalaganju Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope po pitanju kiparskog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Ambasador je bliže objasnio i situaciju podeljenog Kipra i nastavka pregovora koji bi bili od značaja za nacionalni interes, saopštila je skupštinska pres služba.

On je poručio je da će tokom svog mandata nastaviti da gradi što bliže bilateralne odnose dve zemlje, ali i da će pokušati da produbi ekonomsku saradnju koja nije na zavidnom nivou, s obzirom na čvrste veze Srbije i Kipra.

Dodao je da je Kipar zemlja koja se zalaže za ubrzanje procesa priključenja Srbije i Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, i da se taj proces ne sme izgubiti iz fokusa u EU.

Naglasio je da otvaranje klastera mora da se ubrza kako javnost u Srbiji ne bi izgubila zainteresovanost za pristupanje ovoj zajednici.

Sagovornici su razgovarali i o produbljivanju saradnje u oblasti turizma i približavanja kulture dva naroda, ali i investicionim projektima koji bi bili od koristi za obe države.

Stefanović je zahvalio Kipru na nedvosmislenoj podršci koju pruža Srbiji po pitanju evrointegracija i poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

"Svesni smo da Kipar neće promeniti stav kada je reč o Kosovu i Metohiji i zahvalni smo na vašoj podršci koju nam dajete na multilateralnim forumima", naveo je Stefanović.

Podvukao je da Srbija treba da sva unutrašnja pitanja rešava tako da građani najzad dobiju sigurnu i bezbednu zemlju bez korupcije i nasilja, kao i da je put put Srbije nesumnjivo ka Evropi.

Upoznao je ambasadora sa ličnim stavom da je usaglašavanja srpske spoljne politike sa spoljnom politikom Evropske unije neizbežno.

Stefanović je dodao da je nužno da u Srbiji imamo slobodne i demokratske izbore, "kakve sad nemamo", navodi se u saopštenju, i da je potrebno sprovesti nalaze i mišljenje OEBS misije, Evropskog parlamenta i Evropske komisije o izbornim uslovima u Srbiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija