Politika

Vučević: Nadam se da će pregovori u Briselu dovesti do smirivanja tenzija na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2023

-

10:37

Vučević: Nadam se da će pregovori u Briselu dovesti do smirivanja tenzija na KiM
Ministar odbrane Vučević sastao se sa komandantom Nacionalne garde Ohaja - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane/Nikola Nedeljković

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je danas, povodom naredne runde dijaloga između Beograda i Prištine koja će se održati u Briselu, da se nada da će pregovori dovesti do smirivanja situacije na terenu.

Istakao je da i dalje "ne može da prihvati da zemlje kvinte pritiskaju Aljbina Kurtija, a da on neće da ih sluša".

"Zemlje koje su angažovane u procesu pregovora vide Kosovo kao nezavisnu državu, a to dosta otežava poziciju Srbije. Mi ne smemo da se povučemo iz tog dijaloga. Trenutna bezbednosna situacija je izazovna. Deluje da se smirila ako se ništa ne dogodi za nekoliko dana ali to nije tačno", rekao je Vučević za TV Prva.

Kako je istakao, suština je da "Kurti želi etnički da očisti teritoriju". 

"Zabrana uvoza hrane i lekova je u svrsi nemogućnosti opstanka naroda. Međunarodna zajednica mu gleda kroz prste", naglasio je on.

Dodao je da "tzv. Kosovo ima tendenciju za stvaranje vojske u klasičnom smislu, koja će biti naslednica tzv. OVK, kao i da su dobili ozbilje sisteme naoružanja". 

"Nadam se da KFOR neće dozvoliti avanturizam Aljbina Kurtija", rekao je Vučević, i naveo da je položaj Srbije u najmanju ruku izazovan, a da je pitanje nabavke nove vojne opreme problematično.

"Želimo da ulažemo u našu vojsku, ali smo sprečeni da kupujemo naoružanje u Rusiji zbog rata. Ako na zapadu želite da kupite naoružanje oni vas pitaju 'za šta se spremate'", naglasio je on.

Vučević je povodom održavanja izbora rekao da je SNS spreman da razgovara sa predsednikom republike Aleksandrom Vučićem i drugim strankama.

"Spremni smo da proverimo legitimitet na izborima, nećemo da zadržavamo fotelje po svaku cenu", rekao je Vučević, dodajući da nije pristojno razgovarati o razdvajanju izbora.

"Tehničko pitanje je kada će biti izbori. Održavanje izbora je stvar naše unutrašnje politike, a ne međunarodne zajednice", naglasio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija