Politika

DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE: Završen sastanak Vučića i Kurtija sa Boreljom i Lajčakom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/09/2023

-

09:21

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u jednodnevnoj poseti Briselu gde se sastaje sa visokim predstavnikom EU za spoljne i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom, kao i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine počela je u 9 časova odvojenim sastancima Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka prvo sa delegacijom Beograda koju predvodi Aleksandar Vučić. Posle sastanka sa delegacijom Beograda, usledio je sastanak sa predstavnicima prištinske delegacije, a nakon toga zajednički, trilateralni razgovor, kako je ranije najavila Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Na sastanku se govorilo o Sporazumu na putu normalizacije, kao i o aktuelnim pitanjima.

Ključni događaji:

  • Dijalog počeo bilateralnim sastankom sa Vučićem
  • Glavna tema primena Sporazuma na putu normalizacije, kao i aktuelna pitanja
  • Poslednji sastanci u okviru zvaničnog dijaloga održani 2. maja
  • Današnji susret četvrti po redu na najvišem nivou od početka godine
  • Borelj: Danas ćemo videti da li su spremni da preuzmu odgovornost
18.19 Kurti: Nisam prihvatio ZSO kao preduslov, neću tražiti ostavke gradonačelnika
 
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da je na sastanku u Briselu izneo predlog za primenu sporazuma iz Brisela i implementacionog aneksa iz Ohrida, ali da je Srbija prvo zatražila formiranje Zajednice sprskih opština, što on, kako kaže, ne može da prihvati kao preduslov. 
 
On je, takođe, poručio da neće tražiti od gradonačelnika na severu KiM da podnesu ostavke, iako je priznao da im je legitimitet slab.
 
"Ja sam jedini koji je izneo predlog na sastanku u Briselu, koji je podrazumevao jedan sekvencijalni putokaz kako da se izvrši implementacija sporazuma iz Brisela od februara ove godine i implementacionog aneksa iz Ohrida. Ni sa srpske strane ni sa strane Brisela nije bilo nikakvog papira kao predloga", rekao je Kurti novinarima. 
 
18.00 Vučić: Težak dan u Briselu, neuspešan sastanak u nemogućim uslovima
 
 
Predsednik Vučić se danas oglasio na Instagram nalogu buducnostsrbijaav gde je naveo da današnji dan u Briselu nije bio lak.
 
''Nije bio lak dan u Briselu. U teškim i gotovo nemogućim uslovima, jedan neuspešan sastanak. Sada smo u Budimpešti i čekamo razgovor sa bugarskim premijerom i mađarskom predsednicom. Razume se, i sa mađarskim premijerom. Večeras kasno se vraćamo u Beograd'', rekao je Vučić.
On je takođe čestitao sutrašnji praznik - Dan srpskog jedinstva.

16.42 Dačić: Još jednom se jasno videlo da je Kurti glavna pretnja miru i stabilnosti

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas povodom neuspešnih pregovora Beograda i Prištine u Briselu da je to bilo očekivano i da Srbija već mesecima unazad upozorava međunarodnu zajednicu da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti glavna pretnja miru i stabilnosti u regionu što se, kako je rekao, još jednom pokazalo.

Dačić je za Tanjug rekao da Kurtijev koncept nije da se dođe do bilo kakvih dogovora i kompromisa već da silom, po bilo koju cenu, ostvari svoje ekstremističke ciljeve, a to je da, bez obzira na to što su ovi pregovori, ili bi bar tako trebalo da bude, statusno neutralni, zaokruži proces onoga što je nekada bila jednostrano proglašena nezavisnost.

"I on to radi na silu. Njegovi ljudi su još pre 20 godina govorili da neće njima ni SAD ni EU da donese nezavisnost već da oni moraju da se late oružja. I oni to danas rade. Vidite da on ne želi da razgovara o bilo čemu drugome osim o tom putu ka nezavisnosti", rekao je Dačić.

16.19 Borelj: Kurti insistirao na de fakto priznanju, ZSO je ključna za normalizaciju

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas da tokom sastanka lidera Beograda i Prištine nije bilo moguće rešiti međusobne nesuglasice i istakao da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije bio spreman za započinjanje procesa ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština, već je insistirao na de fakto priznanju tzv. Kosova

Borelj je nakon sastanka  naglasio da je put dve strane ka EU kroz dijalog i da je uspostavljanje Zajednice sprskih opština ključni element u procesu normalizacije odnosa.

"Bez normalizacije neće biti evropske budućnosti ni Kosovo ni za Srbiju", upozorio je Borelj. 
On je dodao da je sa Kurtijem i Vučićem pokušao da nađe rešenje za napredak na osnovu predloga koji je iznela EU, ali da Kurti nije bio spreman za postizanje napretka i započinjanje kredibilnog procesa ka uspostavljanju ZSO i insistirao je de fakto na priznanju tzv. Kosova, dok je Vučić prihvatio predlog EU. 

14.00 Vučić: Razgovori završeni neuspešno

Razgovori u Briselu su neuspešno završeni u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon završeta trilateralnog sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

"Albanci svoje, mi svoje. Na kraju mi smo kao Srbija prihvatili kompromisni predlog Evropske unije, Kurti nije želeo da ga prihvati i sastanak je okončan", rekao je Vučić.

Opširnije u posebnoj vesti.

13.40 Gotov sastanak Vučića i Kurtija sa Lajčakom i Boreljom

Trilateralni sastanak predsednika Srbije i kosovskog premijera sa visokim predstavnicima EU upravo se završio. Kroz deset minuta slede izjave za medije.

12.25 Brnabić: Nisam optimista, ali volela bih da dođe do dogovora

Premijerka Ana Brnabić kaže da nije optimista da će danas u Briselu doći do nekog dogovora između Beograda i Prištine. "Nisam optimista u kontekstu onoga što smo pričali. Vidite da u zemlji pokušavaju da oslabe poziciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije u ovako teškim vremenima. U trenutku kada predsednik treba da se fokusira na odbranu interesa Srbije oni (opozicija) pričaju gluposti o parizeru i o tome da li je predsednik jeo ili nije što je besmisleno i pokazuje njihovu neodgovornost", rekla je Brnabić na TV Pink.

Brnabić je istakla da predsednik ima dovoljno fokusa i emotivne stabilnosti da sve to ostavi iza sebe i da danas na najbolji način brani interese države.

11.48 Vorgučić: S obzirom na sve ne vidim način da dođe do nekog dogovora

Isak Vorgučić, urednik Radija KIM u razgovoru za Euronews Srbija kaže da odnosi Beograda i Prištine nisu napredovali već tri meseca, štaviše da je od tada situacija samo dodatno eskalirala zbog čega ne očekuje nikakav dogovor.

"Od poslednjeg dijaloga smo imali upad specijalaca u tri opštine na Severu, odbijanje Kurtija da ih povuče iz zgrada opština - bez obzira na to što su iz međunarodne zajednice dolazile jasne poruke da to treba učiniti i s obzirom na sve kasnije poteze koji nisu drastični, ali koji konstantno dolaze iz Prištine, kao što je kontrola ribarskih dozvola na jezeru Gazivode uz pomoć policije sa dugim cevima, onda kontrola registracija firmi u Severnoj Mitrovici, kao da su sada to najvažniji problemi sa kojima se Kosovo suočava", ističe Vorgučić i nastavlja:

"To samo pokazuje da Kurti želi snažnije da pritiska sever Kosova što je potpuno suprotno od deeskalacije. Stoga ne vidim način da dođe do nekog dogovora. Imali smo i izjavu Eskobara za Glas Amerike koji je rekao da se Kurti praktično samo obavezao da će dolaziti na sastanke, ali ne da će poštovati Ohridski sporazum i da će formirati Zajednicku srpskih opština"

Euronews

11.33 Borelj: Danas ćemo videti da li su spremni da preuzmu odgovornost

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj objavio je na svom Tviter nalogu da je počeo trilateralni sastanak sa Vučićem i Kurtijem.

"Vreme je da ozbiljno počnemo da primenjujemo Sporazum na putu normalizacije. Danas ćemo videti da li su spremni da preuzmu odgovornost", napisao je on na Tviteru.

11.25 Počeo sastanak Vučića i Kurtija sa Boreljom i Lajčakom

U Briselu je upravo počeo sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa visokim predstavnicima EU Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom. Dijalog je jutros počeo sastankom Vučića sa Boreljom i Lajčakom, nakon čega je usledio odvojeni sastanak EU predstavnika sa Kurtijem.

10.58 Drecun: Nema mogućnosti za postizanje dogovora na današnjem sastanku u Briselu

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas za Tanjug da po stavovima i zauzetim pozicijama Prištine na severu KiM, koje ona ne želi da izgubi, nema mogućnosti za postizanje dogovra na današnjem sastanku u Briselu, koji bi vodio ka deeskalaciji situacije na KiM.

Kazao je da bi na današnjem sastanku predsednika Srbija Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Briselu, trebalo da se postigne veoma snažan dogovor sa konrektnim koracima kako da se smiri situacija na severu KiM, i kako da se stvore uslovi da se Srbi i njihovi politički predstavnici vrate u privremene institucije samouprave jer, ističe on, razlozi zbog kojih su oni izašli iz tih institucija nisu otklonjeni.

10.38 Vučević: Nadam se da će pregovori u Briselu dovesti do smirivanja tenzija na KiM

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je danas, povodom naredne runde dijaloga između Beograda i Prištine koja će se održati u Briselu, da se nada da će pregovori dovesti do smirivanja situacije na terenu. Istakao je da i dalje "ne može da prihvati da zemlje kvinte pritiskaju Aljbina Kurtija, a da on neće da ih sluša". Opširnije u posebnom tekstu.

10.19 Počeo sastanak Kurtija sa Boreljom i Lajčakom

Kako javlja reporterka Euronews Srbija u Briselu, šef diplomatije EU Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine započeli su bilateralni sastanak sa premijerom prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem. Visoki predstavnici EU su prethodno održali odvojeni sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Posle sastanka sa delegacijom Prištine očekuje se zajednički, trilateralni razgovor, kako je ranije najavila Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

10.00 Vučić: Teški razgovori u Briselu počeli

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio na svom Instagram profilu da su teški razgovori u Briselu počeli. On je to objavio na svom Instagram profilu uz fotografije sa početka sastanka sa predstavnicima EU u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine.

09.10 Počeo sastanak Vučića sa Boreljom i Lajčakom

Prvi bilateralni sastanak šefa diplomatije Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka počeo je u devet časova, javlja reporterka Euronews Srbija iz Brisela.

08.45 Bilčik za Euronews Srbija: Svi znamo šta mora biti urađeno

Izvestioc Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je juče u izjavi za Euronews Srbija da je glavno očekivanje od dijaloga prvestveno normalizacija odnosa sa Prištinom.

"Svi znamo šta mora biti urađeno - normalizacija odnosa sa Prištinom i znam da to nije samo u rukama Beograda, već i te kako u ovom momentu u rukama Prištine", rekao je Bilčik i nastavio:

"Na drugom mestu su reforme i to je zadatak za vladu, parlament i društvo. U ovom trenutku kada pogledam političku situaciju u Srbiji, ona nije takva kakva bi trebalo da bude. Važno je da postoji stabilnost što otvara prostor za reforme"

08.30 Vučić više puta najavljivao "težak sastanak"

Uoči nastavka dijaloga, Vučić je rekao da je o novim napadima na Srbe na KiM već razgovarao sa Lajčakom.

"Sve što mogu da kažem je da sam već razgovarao sa Miroslavom Lajčakom i ukazao na taj problem. Nastaviću to da radim", istakao je predsednik. Predsednik Vučić je u više navrata istakao da ga danas očekuje težak sastanak, ne toliko zbog Kurtija, koliko zbog predstavnika EU koji, kako kaže "šta god da kažu, uvek podržavaju nezavisnost Kosova".

S druge strane, kako prenose mediji, Kurti je rekao da je telefonom razgovarao sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom o, kako je naveo, potrebi da se osigura nesmetana i brza implementacija Osnovnog sporazuma i njegovog Aneksa. Najavljujući nastavak dijaloga za 14. septembar, nakon neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU u Toledu, Borelj je rekao da će to biti još jedan pokušaj da se reši situacija na KiM.

Komentari (0)

Srbija