Politika

Vučić nakon dijaloga Beograda i Prištine: "Razgovori završeni neuspešno"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/09/2023

-

13:51

Vučić nakon dijaloga Beograda i Prištine: "Razgovori završeni neuspešno"
Vučić nakon dijaloga Beograda i Prištine: "Razgovori završeni neuspešno" - Copyright Printscreen/RTS

veličina teksta

Aa Aa

Razgovori u Briselu su neuspešno završeni u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon završeta trilateralnog sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

"Albanci svoje, mi svoje. Na kraju mi smo kao Srbija prihvatili kompromisni predlog Evropske unije, Kurti nije želeo da ga prihvati i sastanak je okončan", rekao je Vučić.

Govoreći o atmosferi tokom sastanka, predsednik Srbije kaže da je bilo "mnogo neprijatnih stvari".

"Jasno je da Kurti odbija za formira ZSO, to je suština svega. Dakle, Srbija ne beži od svojih obaveza, ali je EU rekla kako stvari moraju da se odvijaju i takav njihov predlog smo prihvatili - uprkos tome što nije nimalo lak za nas. Kurti ga je odbio. Izneli smo da je od našeg poslednjeg susreta i izjave 'dvadesetsedmorke' da EU imamo 22 eskalatorna poteza Prištine", rekao je Vučić i nastavio:

"I danas smo imali takve poteze. U okolini opštine Zvečan pokušali su da zastrašuju ljude, pa kada sam ja to izneo na dijalogu, onda su se povukli. Ali, to se svakodnevno dešava, u poslednja dva meseca imamo 55 odsto više incidenata pod Kutijem nego u najgoroj godini u vreme bilo koga drugog na vlasti na KiM. Na te činjenice smo ukazali ovde"

Mislim da ćete uskoro dobiti potvrdu i od evropskih zvaničnika o tome, dodao je predsednik Srbije.

Kako je rekao, očigledno da nije lako vreme pred nama.

"Srbija se trudila i bila veoma konstruktivan, ozbiljan i odgovoran partner međunarodnoj zajednici. Videćemo kako će stvari teći ubuduće", rekao je Vučić novinarima.

Vučić je rekao da neuspešni pregovori nisu "kraj sveta" i tako odgovorio na pitanje šta je naredni korak.

"Ne znam šta bih vam rekao. Svakako da ćemo uvek morati da razgovaramo, ja ne verujem u to da je ovo 'kraj sveta'. Siguran sam da će se čuti odgovor ko je zaslužan, ko je odgovoran, to je jednostavno nešto što mora da se dogodi. Ono što je za nas važno, to je da sam siguran da mi moramo da nastavimo da razgovaramo", rekao je Vučić novinarima u Brisleu.

Na pitanje da li je Evropska unija pominjala neke mere, Vučić je odgovorio da on nije Aljbin Kurti koji, kako je rekao, govori o tome da je potrebno da "upotrebite bič protiv Srbije".

"Ja neću to da radim, ja to ne želim ni albanskom stanovništvu na KiM niti bilo kome drugom, ja to ne radim, to nije moj princip delovanja, to nije moj životni princip. Ćutim i kad neko ode u zatvor, jer ne napadaš onog ko ne može da se brani. Što bih ja to radio, pitajte EU", rekao je Vučić.

"U teškim i gotovo nemogućim uslovima, jedan neuspešan sastanak"

Predsednik Vučić se danas oglasio na Instagram nalogu buducnostsrbijaav gde je naveo da današnji dan u Briselu nije bio lak.

''Nije bio lak dan u Briselu. U teškim i gotovo nemogućim uslovima, jedan neuspešan sastanak. Sada smo u Budimpešti i čekamo razgovor sa bugarskim premijerom i mađarskom predsednicom. Razume se, i sa mađarskim premijerom. Večeras kasno se vraćamo u Beograd'', rekao je Vučić.

On je takođe čestitao sutrašnji praznik - Dan srpskog jedinstva.

''Hoću da svim građanima čestitam praznik, sutra slavimo Dan srpskog jedinstva, u celokupnom srpskom narodu. Moram da slavimo našu zastavu, našu crveno-plavo-belu trobojku, naše pretke koji su nam ostavili otadžbinu, kako bismo umeli da cenimo budućnost naših potomaka, zbog kojih sve radimo'', rekao je predsednik Srbije.

On je poručio da su pred Srbijom dani ''velikih ekonomskih pobeda''.

''Sve što smo u prethodnom periodu učinili je samo prvo poluvreme, a pred nama je drugo poluvreme sa velikim ekonomskim pobedama, nadam se ogromnog napretka. A to možemo samo ako smo zajedno i ako smo ujedinjeni. Živela Srbija i naš narod'', rekao je Vučić.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija