Politika

Lajčak o razgovorima s Vučićem i Kurtijem: Nastavljamo diskusije, spremamo se za sastanak u Briselu

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2023

-

23:33

Lajčak o razgovorima s Vučićem i Kurtijem: Nastavljamo diskusije, spremamo se za sastanak u Briselu
Lajčak o razgovorima s Vučićem i Kurtijem: Nastavljamo diskusije, spremamo se za sastanak u Briselu - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je da je tokom razgovora sa obema stranama tokom protekle nedelje izrazio zabrinutost zbog situacije na severu Kosova i Metohije.

Sumirajući prošlu radnu nedelju u objavi na Fejsbuku, on je naveo da je pred sastanka na visokom nivou u Briselu 14. septembra rekao obema stranama da svi sporazumi u dijalogu ostaju važeći i obavezujući, i da ih je potrebno u potpunosti primeniti bez ikakvih uslova i odlaganja.

Lajčak je naveo da se sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u okviru Bledskog strateškog foruma, a da je potom otputovao u Beograd gde je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sa Kurtijem je, kako je naveo, razgovarao o pripremama za naredni sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga sa fokusom na normalizaciju odnosa i implementaciju izjave EU od 3. juna.

Dodao je da je sa Vučićem detaljno razgovarao o nastojanjima da se smanje tenzije i održe novi lokalni izbori na severu KiM, kao i o primeni svih sporazuma postignutih u okviru dijaloga.

"Naše diskusije će se nastaviti i spremamo se za sastanak lidera u Briselu 14. septembra", naveo je Lajčak.

Podsetio je da je nedelju započeo učešćem na Evropskom forumu u Alpbahu gde je, kako navodi, sa stručnjacima, kolegama, prijateljima, a pre svega mladim ljudima, razgovarao o potrebi da Evropa bude "smela".

Govoreći o Bledskom strateškom forumu, Lajčak je podsetio da se tradicionalni panel Zapadnog Balkana fokusirao na pitanje da li je EU spremna za proširenje.

"Naglasio sam da je EU spremna za Zapadni Balkan, ali da region treba da uradi svoj deo posla", naveo je Lajčak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija