Politika

Lajčak: Konstruktivni ovonedeljni razgovori o putu ka deeskalaciji na severu Kosova i Metohije

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2023

-

22:15

Lajčak: Konstruktivni ovonedeljni razgovori o putu ka deeskalaciji na severu Kosova i Metohije
Lajčak: Konstruktivni ovonedeljni razgovori o putu ka deeskalaciji na severu Kosova i Metohije - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sumirao je kao konstruktivne ovonedeljne sastanke koje je održao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerom  Kosova Aljbinom Kurtijem i sa glavnim pregovaračima ,Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem.

"Vodili smo duge i konstruktivne razgovore o trenutnoj situaciji na severu Kosova i putu ka deeskalaciji, u skladu sa izjavom EU od 3. juna i implementaciji svih sporazuma iz dijaloga", naveo je Lajčak na Fejsbuku.

Lajčak je objavio da je početkom nedelje boravio na Krfu, na 25. međunarodnom SIMI simpozijumu, gde je imao prilike da se sastane sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Prema nejgovim rečima, u Briselu je potom razgovarao sa potpredsednikom vlade Kosova i glavnim prištinskim pregovaračem Besnikom Bislimijem i direktorom kancelarije za Kosovo i Metohiju i glavnim pregovaračem Srbije Petrom Petkovićem.

"Posvetili smo duge sate diskusijama o sveobuhvatnoj listi pitanja dijaloga, uključujući primenu Sporazuma od 27. februara i neophodnu deeskalaciju na severu. Dogovorili smo se da nastavimo ove razgovore i rad na nekoliko dokumenata u narednom periodu", napisao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, tokom sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obostrano je konstatovano da je "neophodno hitno preduzeti korake ka deeskalacija na severu KiM i brzom napretku u normalizaciji odnosa".

Komentari (0)

Srbija