Aktuelno

Lajčak: Izbori na severu Kosova bili su mina na koju smo nagazili

Komentari

Autor: Kosovo online

22/07/2023

-

16:49

Lajčak: Izbori na severu Kosova bili su mina na koju smo nagazili
Lajčak: Izbori na severu Kosova bili su mina na koju smo nagazili - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da su izbori u četiri opštine na severu Kosova u aprilu bili "nagazna mina", zbog čega sada u odnosima dve strane fokus nije na normalizaiji, već na rešavanju krize, preneo je Albanijan post.

Za Lajčaka je dogovor o postizanju sporazuma u Briselu 27. februara, a zatim i u Ohridu 18. marta, istorijski trenutak, ali je, kaže, put ka njegovoj implementaciji potkopan.

"Vanredni izbori u aprilu u severnim opštinama bili su jedna od mina i mi smo, nažalost, nagazili na nju. Trenutno, naš fokus nije na normalizaciji, već na upravljanju krizama", konstatovao je Lajčak u intervjuu za bečki Kurir.

Na pitanje o kritikama da je pristrasan u dijalogu, odgovara da mu je - nepristrasnost prioritet.

"Odnosi između EU i Srbije su složeni, kao i odnosi između EU i Kosova. Nepristrasan rad je moj prioritet", rekao je Lajčak.

On je naveo i da pet zemalja EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, pomno prate epilog dijaloga Kosova i Srbije.

"Kakav god da bude rezultat, to će uticati na njih. Ali svi žele normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i podržavaju martovski sporazum", napominje Lajčak.

Dodao je da i kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razumeju koliko je važan i istovremeno težak proces dijaloga.

"I Kurti i Vučić znaju da će sve oko čega se dogovore pažljivo ospratiti građani. Zbog ovog pritiska im je trebalo vremena da razviju radni odnos. Sećam se da prvi susret 2021. nije bio lak. Tada su naučili da slušaju jedni druge i da se s poštovanjem ne slažu, umesto da vređaju. Sada se vraćamo na upravljanje krizom", rekao je Lajčak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija