Politika

Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou 14. septembra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/08/2023

-

17:30

Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou 14. septembra
Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou 14. septembra - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Dijalog između Beograda i Prištine na najvišem nivou biće nastavljen 14. septembra, rekao je danas visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednost Žozep Borelj na konferenciji za novinare nakon neformalnog sastanka ministra spoljnih poslova EU u Toledu

U dijalogu na najvišem nivou dosad su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Borelj je rekao da će taj sastanak biti još jedan pokušaj da se reši aktuelna situacija.

"Biću domaćin novog sastanka u okviru dijaloga Srbije i Kosova na nivou lidera 14. septembra, na kojem ćemo traziti rešenja za sadašnju situaciju", naveo je Borelj.

Prema njegovim rečima, među temama današnjeg sastanka u Toledu bilo je i proširenje Evropske unije.

"Pitanje proširenja je bila tema. Ukrajina bi trebalo da postane članica EU, kao i Zapadni Balkan, i to ubrzo. Mislim da je kolateralna posledica rata u Ukrajini to da se ubrza proširenje, kao proces zasnovan na zaslugama", napomenuo je Borelj.

Dodao je da je špansko Predsedništvo predložilo da se narednog meseca održi ministarski sastanak o zemljama Zapadnog Balkana i da su se ministri sa tim predlogom saglasili.

"Veoma je važno da ministri pod španskim predsedavanjem čuju šta se dešava na Balkanu", rekao je Borelj.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče sa specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Lajčak je prethodno na marginama Strateškog foruma na Bledu, već razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.   

Vučić i Kurti su se poslednji put sastali u Briselu 2. maja, devet dana posle vanrednih lokalnih izbora na severu Kosova koje su Srbi bojkotovali. Tokom te runde briselskog dijaloga usvojena je Deklaracija o nestalim osobama i predstavljen je prvi nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom.

Oni su u Briselu boravili i 22. juna, u jeku jedne od brojnih kriza na severu Kosova, ali se tada nisu sastali, već su odvojeno razgovarali sa Boreljom i Lajčakom.

 

Komentari (0)

Srbija