Politika

Lučić o nameri Prištine da ugasi MTS na KiM: "Ohrabruje što je međunarodna zajednica stala na našu i stranu istine"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/09/2023

-

11:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor Telekom Srbija Vladimir Lučić još jednom je potvrdio da je uložena žalba na odluku Agencije za registraciju privrednih subjekata Kosova koja je početkom avgusta naložila brisanje iz evidencije firmu MTS DOO, "ćerku" Telekoma Srbije, i to zbog toga što u pasošu jednog od članova menadžmenta navodno piše "mesto rođenja Kosovska Mitrovica, Republika Srbija".

Lučić u razgovoru za Euronews Srbija ne krije da je optimističan i veruje da će se ovaj problem rešiti u korist MTS-a. Međutim, priznaje da, otkako je Kurtijeva adminsitracija došla na vlast, MTS DOO trpi veći pritisak.

"Mi smo u zadnjih godinu dana imali jednu vrstu pritiska koja je kulminirala kada je stigao taj papir da hoće da nas ugase pod apsurdnim razlogom, a to je da se jednom članu našeg menadžmenta u pasošu kao mesto rođenja navodi Republika Srbija. Ono što je najapsurdnije jeste da time, ne samo što krše Briselski sporazum, već faktički i sopstvene zakone koje su doneli u Prištini", kaže Lučić.

Kako kaže, na žalbu koju je MTS DOO podneo prištinskoj Agenciji za registraciju privrednih subjekata stigao je odgovor da će "zvaničan odgovor stići za 15 dana".

"Oni su to sad još prolongirali. Ali, jedini pravni i normalni odgovor jeste da moraju da priznaju grešku i potvrde da smo registrovani na zakonit način, te da puste našu kompaniju da normalno nastavi sa radom", dodaje Lučić.

Telekom Srbija će, prema rečima direktora kompanije, ove nedelje pojačati diplomatske aktivnosti i pritisak na međunarodnu zajednicu.

"Ja ću lično ovih dana biti u Prištini i imati razgovore sa stranim diplomatama kojima ćemo dodatno objasniti naš slučaj i pojačati pritisak. Ohrabruje što su američka i ambasade EU stale na našu stranu i stranu istine, tako da bi čin gašenja MTS-a bio ujedno i čin kršenja Briselskog sporazuma  i nezakonit po njihovim zakonima. Osim toga, to bi dovelo do dodatne eskalacije jer bi 30 hiljada domaćinstava bilo odsečeno od veza sa Srbijom", kaže Lučić i nastavlja:

"Nadam se da će shvatiti da je to, ne samo drastična i nezakonita mera, već da je pravo rešenje da prihvate našu žalbu i da se ova agonija koja traje više od mesec dana završi"

"Još jedan problem za MTS, ali manjeg prioriteta"

Osim ovog problema, MTS DOO "bije bitku" sa još dva - istragom koju prištinske vlasti vode protiv firme zbog navodne nezakonite kupovine malih operatera, ali i zato što, s druge strane, prištinska strana još uvek nije ispunila Briselski sporazum i raspisala tender za dodeljivanje licence za mobilnu telefoniju.

"Ako utvrde da nismo na zakonit način uzeli kablovske operatere, to je novčana kazna. Mi ćemo se i u ovom slučaju odbraniti, zato što smo preuzeli kablovskog operatera kada je njihov stari zakon bio na snazi, a u kojem je tačno bilo definisano da kablovski operateri koji imaju godišnji prihod manji od neke sume, ne moraju da se prijavljuju. Apsurd je da su oni promenili taj zakon, čak izbrisali te tačke koje su tad bile kada morate i ne morate", objašnjava Lučić i nastavlja:

"Mislim da su promenili zakon baš zbog nas jer su videli da smo u ekspanziji, a sad hoće da probaju da ovaj novi zakon retroaktivno primene u trenutku kada smo mi kupili operatere, da bi mogli da kažu 'niste zakonito uzeli, dobićete novčanu kaznu". Kazna može da bude 10 odsto od novčanih prihoda naše kompanije na KiM. Mogu da kažem da je taj problem manjeg prioriteta od ovog prvog od kojeg nam zavisi opstanak, ali sam siguran da ćemo se i tu izboriti"

Pošto su prištinske vlasti pokrenule pitanje opstanka MTS-a, Telekom će pokrenuti pitanje treće licence za mobilnu telefoniju koju prištinske vlasti ni deset godina nakon Briselskog sporazuma nisu dodelile.

"Mi smo ograničeni na srpske enklave do dodele treće licence, ali oni nikada nisu nikada raspisali tender jer im je jasno da će MTS da pobedi. Ovde postoje samo dva mobilna operatera što je loše za konkurentnost, ovu teritoriju, ali i Telekom Srbiju. Sada kada su oni pokrenuli ovo pitanje, pokrenućemo i mi - zašto se to već deset godina ne dodeljuje ta licenca?"

Uprkos svemu, Lučić u razgovoru za Euronews Srbija ističe da je siguran da će MTS Srbija, dugoročno gledano, ostati glavni operator na Zapadnom Balkanu.

"Jedini koji će investirati jeste upravo Telekom Srbija, svidelo se to nekome ili ne", dodaje.

Telekom Srbija donirao 10 pametnih tabli školama na KiM

Direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić danas je inače poklonio pametne table i sportsku opremu osnovcima u dve škole na Kosovu i Metohiji, u nastavku akcije doniranja za koju je inicijativu pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučič.

"Na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Telekom Srbija je donirao 10 pametnih tabli u 10 škola na Kosovu i Metohiji i veliko mi je zadovoljstvo što ćemo obići 10 škola, družiti se sa decom i dobrim ljudima, te podeliti interaktivne table koje će im sigurno pomoći da bolje uče i steknu digitalno znanje. S druge strane, putem tih tabli mogu komunicirati sa drugarima iz drugih škola i obaviti video-poziv", rekao je Lučić.

Euronews/Anđelka Ćup

 

Lučić, koji je juče obišao osnovne škole u četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije, Leposavić, Zvečan, Severna Mitrovica i Zubin Potok, jutros je obišao OŠ "Kralj Milutin " u Gračanici i OŠ "Miladin Mitić" u Lapljem Selu.

"Ovo je veliko iznenađenje za kolektiv Osnovne škole 'Miladin Mitić', za koje se učenici i nastavnici zahvaljuju rukovodstvu Telekoma koje je odlučilo da nam pokloni ove vredne table, jer mi moramo ići napred i u korak sa tehnologijom", rekao je direktor ove škole Ljubiša Karadžić.

Zajedno sa pomoćnicom direktora Kancelarije za KiM za obrazovanje Svetlanom Miladinov, Lučić će uručiti pametne table, sportsku opremu i šahovske table i osnovnim školama u Donjoj Gušterici, Štrpcu i u selima  Šilovo i Kusce, u Kosovskom pomoravlju.

Direktor te kompanije Vladimir Lučić izjavio je nakon uručenja ove donacije da će Telekom Srbija u septembru donirati ukupno 180 pametnih tabli školama u Srbiji.

Euronews Srbija je u vlasništvu Arena channels grupe koja je deo Telekoma Srbija. 

 

 

Komentari (0)

Srbija