Analize

Predsednički izbori kao mamac za birače: Zajednički kandidati imaju cenu - ko još vaga da je ne bi platio

Komentari

Autor: Tijana Krnjaić

11/02/2022

-

10:02

Predsednički izbori kao mamac za birače: Zajednički kandidati imaju cenu - ko još vaga da je ne bi platio
Predsednički izbori kao mamac za birače: Zajednički kandidati imaju cenu - ko još vaga da je ne bi platio - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će se i predsednički i parlamentarni izbori održati istog dana, a stranke uveliko traže svoje strategije i načine za privlačenje broja birača. Po pravilu, značajan korak u tom smeru budu predsednički kandidati, koji su često i dobar mamac za glas na parlamenatrim, pa i lokalnim izborima.

Stručnjaci sa kojima je Euronews Srbija razgovarao ukazuju da oni koji se opredele za zajedničkog kandidata često mogu da izgube i na dugim frotnovima, pa da je upravo zato u pojedinim koalicijama i dalje na delu "vaganje" - koliko bi zapravo mogli da izgube bez spstevanog kandidata u trci za predsednika.  

Da se birači često vezuju za određeno ime, pre za neku stranku, nije nepoznata činjenica i zato su predsenički izbori ti koji privlače značajan deo birača jer se predsednik Srbije bira neposredno, glasanjem za konkretnog kandidata. Zato i ne čudi što je, kako se izbori bliže, sve je više kandidata za predsednika, dok se očekuju i dodatne kandidature.

Kako su ocenili analitičari za Euronews Srbija, predsednički kandidat u mnogome može uticati na viljivost određene partije na parlamentarnim izborima i poboljšati krajnji rezultat i zato je očekivano da veliki broj političkih opcija objavi svoje predsedničke kandidate.

"I kod nas i u svetu ljudi generalno imaju tu personalizaciju politike. Mi predsednika biramo direktno, i ti izbori su generaisali najveću izlaznost. Takođe i na parlamentarnim izborima mogu nosioci lista da generišu izlaznost", rekao je za Euronews Srbija politikolog Boban Stojanović.

"Svi će pričati o predsedničkim kandidatima"

Građani će na biralištima u aprilu ispred sebe imati dva, odnosno tri listića, u zavisnosti od toga da li se u njihovoj opštini održavaju i lokalni izbori. Zasigurno, biće u prilici da glasaju za predsednika, kao i političku opciju na izborima za parlament. Veliki broj onih koji ulaze u trku za mandat na Andrićevom vencu u Srbiji je praksa, ali kada su u igri i parlamentarni izbori, onda je ta praksa još vidljivija. Krajem prošle godine bila su poznata samo dva predsednička kandidata, a u prethodnih mesec dana donete su nove odluke i za sada je zvanično poznato šest imena. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

Iako su analitičari ranije za Euronews Srbija ocenili da broj predsedničkih kandidata nužno ne utiče na izlaznost, stranke se nadaju da bi inače veća izlaznost na predsedničkim izborima mogla da poveća broj glasača i promeni rezultat na parlamentarnim izborima u njihovu korist.

"Niko neće pričati o nosiocima lista i parlamentarnim izborima, pričaćemo o predsedničkim kandidatima, dominantna je prča ko će biti u predsedničkoj trci", rekao je Boban Stojanović.

Osim toga, iako stranke tokom kampanje ne štede sredstva, nadajući se uspehu na izborima, predsednička kandidatura može strankama doneti dodatni budžet za promociju. Takođe, promocija parlamentarne liste olakšava čitavu logistiku kampanje i lakše približavanje biračima.

"Većina stranaka bira opciju da istakne svog predsedničkog kandidata, iako su svesni da su šanse da drugi krug tanke, iz prostog razloga što to donosi bolju vidljivost na parlamentarnim izborima. Lakše je ići u marketing, ubeđujete birače tako što ćete reći i ko je vaš predsednički kandidat", objasnio je za Euronews Srbija Dejan Bursać sa Instituta za političke studije.

Takođe, on navodi da se stranke bore za mesto u parlamentu, što je značajno da njhov dalji rad, te da kandidatura za predsednika može biti jedan od mehanizama za postizanje boljeg rezultata.

"Ulaskom u parlament stranke ostvaruju kontinuirano finasiranje, medijsku vidljivost, dobijaju institucionalni način borbe i obezbeđuju život partiji do narednih izbora. Stoga je logično da upotrebite sve mehanizme na raspolaganju, a predsednički kandidat je mehanizam koji može da doprinese da lista ostvari što bolji rezultat i pređe cenzus", kaže Bursać.

AP/ Darko Vojinovic

 

Upravo iz ovih razloga, Boban Stojanović daje primere stranaka i kandidata koje se evidentno odlučuju na ovaj potez kako bi uvećali svoje šanse za uspeh.

"Logično je što i Boško Obradović vodi predsedničku kampanju, a očekuvano je i da se Boris Tadić kandiduje, to je za njih kao predvodnika političkih opcija sasvim racionalno. Te liste su na ispod tri odsto i šansa im je da imaju predsednikog kandidata jer će imati više prostora za promociju, više novca za kampanju", naveo je Stojanović.

Ko "gubi", a ko vaga?

Govoreći takođe o aktuelnim primerima, ističe se odluka Socijalističke partije Srbije, kao partera Srpske napredne stranke, da podrži zajedničkog predsedničkog kandidata, ali da na parlamentarne i beogradske izbore izađe samostalno.

Boban Stojanović tim povodom ističe da bi "Ivica Dačić mogao da bude najveći gubitnik izbora, jer će biti teško voditi kampanju takve stranke na parlamentarnim izborima bez predsedničkog kandidata".

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Bursać navodi i da se Socijalistička partija Srbije nalazi su specifičnoj situaciji, kao partner najveće stranke, SNS-a.

"Za SPS, kao i neke druge partije na vlasti važi druga logika. SNS-u je dominantan cilj i poteba apsolutna pobeda na oba nivoa, ali pre svega da Aleksandar Vučić pobedi u prvom krugu. Zato je potebno sprečiti rasipanje glasova te su svojim partnerima rekli da neće tolerisati druge kandidate koji bi mogli da oduzmu i malo glasova", kazao je Bursać za Euronews Srbija.

Uz to, još uvek je neizvesno da li će neke opozicione grupacije, kao što je koalicija "Moramo" imati svog predsedničkog kandidata, iako su već objavili kandidate i liste za druge nivoe izbora.

Tanjug/Rade Prelić

 

Stojanović ističe da ta koalicija razmišlja da li će imati predsedničkog kandidata ili će podržati zajedničkog kandidata jednog dela opozicije Zdravka Ponoša, kako bi se taj određeni broj glasova ipak pripisao jednom kandidatu.

"Zbog tehničkog vođenja kampanje moraju da razmišljaju da li je bolje da imaju i predsedničkog kandidata", kazao je Stojanović.

Takođe, Dejan Bursać navodi da bi predsednički kandidat ove koalicije značajno doprineo vidljivosti i rejtingu koalicije na republičkom nivou.

"Oni imaju jako uporište u Beogradu, ali imaju problem u ostatku Srbije te bi predsednčki kandidat pomogao u tom slučaju, s obzirom na to da imaju listu za parlamentarne izbore", rekao je Bursać.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town