Analize

Još se čekaju konačni rezultati izbora: Kako sada izgleda postizborna kombinatorika i koliko ćemo čekati novu vladu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/05/2022

-

13:29

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Izbori u Srbiji održai su 3. aprila, a posle više od mesec dana i dalje se ne znaju konačni rezultati. Na predsedničkim izborima pobedio je Aleksandar Vučić u prvom krugu, a najveću pažnju u danima nakon glasanja izazvala je priča o izborima u Beogradu, raspodeli mandata i eventualnom dogovoru opozicije. Analitičari za Euronews Srbija kažu da su sada neke teme zauzele veći prostor u javnosti i očekuju da se u narednih desetak dana, ukoliko se odbiju prigovori na ponovljene izbore u Bujanovcu, proglase i konačni rezultati parlamentarnih izbora. Nakon toga sledi konstituisanje skupštine i formiranje vlade.

Ivo Čolović iz Cesida rekao je da smo ovoga puta u specifičnoj situaciji jer prvi put imamo nove rokove za žalbe i prigovore u toku izbornog procesa.

"Mislim da su ti novi rokovi dosta uticali na to što još nemamo konačne rezultate, iako je u toku izborne noći bila jasna raspodela mandata", naveo je Čolović.

Govoreći o narednom periodu, Čolović je za Euronews Srbija rekao da, ako se odbiju prigovori na poslednje glasanje u Bujanovcu, veruje da će sa time da se završi izborni proces. Kaže da onda mora da se konstituiše skupština i da sledi zakonski rok od tri meseca u kojem bi trebalo da se formira vlada.

Ivo Čolović je rekao da su i u prethodnim postizbornim periodima u principu korišćeni poslednji rokovi za formiranje vlade, čak i kada je SNS imao apsolutnu većinu. Pretpostavlja da ćemo i ovoga puta doći u sličnu situaciju zbog ranijih trendova.

"Čini mi se da ćemo čekati jesen, ukoliko se nešto ekstremno ne dogodi u narednom periodu", rekao je Čolović.

Kada je reč o međupartijskom dijalogu, on je rekao da se Cesid generalno zalaže za pregovore jer je bolje da partije komuniciraju, iako je to manje ili više uspešno. Dodaje da se na taj način smanjuju političke tenzije i da se smanjuje mogućnost da dođe do sukoba.

On navodi i da se neke stvari jesu poboljšale u izbornom procesu, naročito kada je reč o parlamentarnim izborima, ali ističe a i dalje postoje poteškoće u radu biračkih odbora.

"Iako prihvaćeni produžetak rokova za prigovore nama iz ove perspektive deluje kao greška, jer se odugovlači, omogućeno je partijama da se pripreme i donesu dokaze zašto bi trebalo poništiti izbore. Da li su to iskoristile ili nisu? Čini mi se da nisu u dovoljnoj meri. Na to smo ukazivali pre samih izbora. Kada uvodite nešto novo u izborne procese mesec-dva pred izbore, onemogućavate partije da se prilagode tom novom sistemu", kaže Čolović.

Izbori više nisu među glavnim temama

Na pitanje zašto se toliko ne govori više o izborima, politikolog Boban Stojanović kaže za Euronews Srbija da postoji i eksterni faktor rata u Ukrajini. On veruje da bismo se više bavili izborima da nije bilo toga.

"Neko će reći da ponavljanje izbora u Bujanovcu nije važno. Ali siguran sam da je važno Koaliciji Albanaca da li će imati ili neće jednog narodnog poslanika, i SPS-u koji gubi mandat ukoliko ga dobiju Albanci. Njima su ti izbori važni, nama nisu. Mi čekamo da vidimo šta će da se desi", rekao je Stojanović.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

 

On je ocenio da parlament i vlada pet-šest godina ne rade svoj posao onako kako bi trebalo i da je predsednik Republike uzeo sve na sebe.

"On ide u punom kapacitetu da razgovara sa strancima i kancelarom Nemačke. On će odlučiti da li će biti uvedene sankcije Rusiji. Mi smo kao građani i kao oni koji to promatraju na to navikli", naveo je Stojanović i dodao: "Svi smo negde upali u to da SNS nema većinu. Pitanje je koliko je bilo krađe i nepravilnosti, ali svi pričaju kako Vučić ima neupitan legitimitet. Ja bih rekao, kad ste vi kao zemlja, npr. juče je objavljen izveštaj o slobodi medija, najgori od država bivše Jugoslavije, i kad imate sve ono što su Cesid, Crta i drugi akteri govorili o tome kako je izgledala kampanja i period pre, ne bih rekao da ima potpuni legitimitet. Da, izabran je, i biće predsednik još pet godina, ali govoriti da je sve u redu je opasno".

Gde je opozicija?

Na pitanje "gde je opozicija", Stojanović je rekao da je to možda i najbolje pitanje jer oni koji su bili najveći izazivači vlasti više ne postoje. Dodaje da su se u Koaliciji Ujedinjeni za pobedu Srbije posvađali "na krv i nož" u nedelji posle izbora i da su postali veći protivnici nego što su bili sa nekim drugim grupacijama.

"Jedan deo opozicije se odlučio za neku vrstu institucionalne saradnje, za šta sam siguran da neki njihovi birači neće dozvoliti. Ja bih rekao da čekam da vidim šta će Ćuta da radi, i Dveri su ušle u proces okupljanja što šire opozicije, do sada sa Zavetnicima. To su neke zanimljive stvari", rekao je Stojanović.

Kako kaže, prvi put smo imali opoziionu listu koja je po rezultatima bila između SNS i SPS. Ocenjuje da to nije mala stvar, ali da je to u danima nakon izbora praktično raspršeno i više ne postoji.

Govoreći o susretu Aleksandra Vučića i Dragana Đilasa, Stojanović kaže da je to mnogo više odgovaralo Vučiću.

"Em se koalicija raspala, em na nivou podrške koju je imao SSP na izborima – to su nebo i zemlja", ističe Stojanović i dodaje da opozicioni birači na to ne gledaju blagonaklono. "Neću reći da ishod neće biti dobar, ali jedini ishod toga je da je prema preliminarnim rezultatima odnos odbornika u Beogradu bio 55: 55, a nakon tog sastanka i ponovljenih izbora je 56:54".

Postizborna kombinatorika

Boban Stojanović očekuje da SNS sa manjimana i SPS formira vladu široke podrške, koju bi u parlamentu podržavalo 160 ili 170 poslanika.

"Ne vidim situaciju u kojoj će SPS ostati van nove vlade, pre svega imajući u vidu rezultate izbora u Beogradu gde SNS i SPS imaju 56 odbornika, koliko im je i potrebno", rekao je i dodao da će SPS uceniti formiranje gradske većine pozicijama u republici. On misli i da će SPS u tom smislu dobiti više nego što je imao do sada, jer su u perthodnom periodu praktično "čašćavani".

Ističe da njega zanima ko će biti predsednik Vlade, jer će iz toga moći da se čita nekoliko bitnih stvari.

"Trebalo bi da pomogne Vučiću oko međunarodnih poslova. Nisam siguran da neka imena koja su važila kao favoriti na kladionicama mogu da odgovore na taj izazov", rekao je Stojanović.

Kaže i da bi iz toga moglo da se vidi ko bi eventualno mogao da bude novi predsednik SNS-a i da li će Vučić od ovih izbora krenuti da gradi nekog novog kandidata za 2027. godinu.

"Ako se desi da Ana Brnabić ostane premijerka, siguran sam da idemo na neke nove parlamentarne izbore relativno brzo", rekao je i ocenio da ne može da ostane politička scena u kojoj dominira jedan čovek, a da se ne pronađe "broj dva".

Ivo Čolović dodaje da su on i Stojanović na istom tragu i da i njemu deluje da SNS i SPS imaju dovoljno interesa da formiraju vlast jer su dobro funkcionisali od 2012. godine.

"SPS je čašćen ministarskim i ostalim mestima upravo iz tih razloga, da bi u nekom narednom periodu to moglo da se isplati", rekao je Čolović.

Navodi da ponavljanje lokalnih izbora u Beogradu nema logiku, jer se znaju rezultati i da on u ovom trenutku ne vidi razloge za novo glasanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town