Izbori 2022

Odluke o novoj vladi paralelno sa odlukama u spoljnoj politici: Jovanović i Jović o postizbornim kalkulacijama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/04/2022

-

22:49

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon nedeljnih izbora u Srbiji u javnosti traje licitiranje sa mogućim koalicijama i postizbornim savezima. Često smo mogli da čujemo da je rat u Ukrajini "pojeo" kampanju u Srbiji, a gosti emisije Euronews Veče navode da će spoljnopolitička pitanja biti značajan faktor kada se bude formirala buduća vlada. O rezultatima izbora i o promenama u političkom životu Srbije govorili su profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Milan Jovanović i profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović.

Profesor Milan Jovanović je rekao da mogu da se zamisle razne hipotetičke situacije kada je reč o formiranju buduće Vlade Srbije, ali da misli da je politički realnije da SNS i SPS naprave vladu jer je to koalicija koja funkcioniše već 10 godina i koja nije imala veće turbulencije u radu. Podseća i da je SPS podržao Vučića na predsedničkim izborima i kaže da bi bez nje Vučić teško ostvario pobedu u prvom krugu.

Međutim, profesor Dejan Jović dodaje i da postoje kandidati za vladajuću koaliciju među strankama manjina, a kao primere je naveo liste Muftijin amanet i SDA. U tom slučaju, dodaje, bilo bi moguće formirati vladu bez SPS-a.

On je naveo da mu izgleda da će se odluke o koalicijama događati paralelno sa odlukama u spoljnoj politici jer mu se čini da bi svaka vlast u kojoj bi bio SPS imala teškoće da uvede sankcije Rusiji zbog toga što je SPS u kampanji izrazito govorio protiv toga. 

"Ako SPS ostane, to znači da je Vučić odlučio ponovo da pokuša balansirati. Videli smo i poruku iz EU koja priznaje da je ovo korak unapred, podržava pluralizaciju srpskog parlamenta, ali ga podsećaju i da očekuju da sledi politiku EU u odnosu prema Rusiji. To će sa SPS u vlasti biti mnogo teže nego bez SPS-a", naveo je Jović.

Uticaj rata u Ukrajini na kampanju i na period posle izbora

Govoreći o uticaju rata u Ukrajini na kampanju u Srbiji, profesor Jović je ukazao na slogan "Mir, stabilnost Vučić", za koji je rekao da ima direktne veze sa tim sukobom i da je direktan odgovor na opasnost od prelivanja sukoba na Balkan, ili na opasnost od toga da ruski sentiment koji je veoma raširen na Zapadu ne izazove po analogiji neki antisrpski sentiment.

Navodi da je taj rat imao efekta i da je omogućio proruskim strankama, onima koje su u Srbiji desnije orijentisane od Vučića, da grade identitet na otporu prema Zapadu i na otporu sankcijama prema Rusiji.

Euronews Srbija

 

"Videli smo da je čitav niz stranaka dobio poene isključivo na tome", rekao je i dodao: "Mislim da bi trebalo videti odnos unutar SNS grupacije, recimo prema Vulinu u budućim postavljenjima nove vlade, jer mi izgleda da njegovo promovisanje srpskog sveta u poslednjih nekoliko godina i meseci, uključujući odlazak u Banjaluku na dan Republike Srpske, da bi mogao postati tačka pritiska na Vučića spolja".  

Milan Jovanović je naveo da Vučič voli da pravi iznenađenja, ali da se u poslednjih 10 godina nije odricao najvernijih saradnika. "Čak i mala personalna pomeranja posle su vraćena na staro. Vraćeni su u igru ti ljudi", naveo je.

Kaže i da Vučić mora da napravi program i da odredi šta su prioriteti, a pomenuo je spoljnopolitičke teme koje mogu da imaju snažne ekonomske reperkusije – stav prema Rusiji, Republika Srpska i Kosovo.

Da li će EU tolerisati stav Srbije prema Rusiji?

Prema rečima Jovanovića, kada je reč o pitanju odnosa prema Rusiji, EU nije htela da doliva ulje na vatru u izborima, jer bi to na neki način bila intervencija u sred izborne kampanje.  

"Ja mislim da disonantnost u pogledu sankcija prema Rusiji postoji unutar same EU oko nekih elemenata. Ako EU ima sluha, moraće da dozvoli neku vrstu elastičnosti koja važi i za zemlje EU", naveo je on.

Jović je rekao da bi trebalo videti da li će opozicija kritikovati poziciju vojne neutralnosti Srbije, ili politiku četiri stuba, jer je, kako kaže, ta politika osmišljena pre Vučića.  

"Ako Vučić odluči da ide kompletno sa Zapadom izazvaće reakciju Rusije, i u tom slučaju je sve moguće. Da napravi vladu sa Moramo. To bi za njih bio šok i nemoguće u ovom momentu, ali ako je takav pomak moguć, onda je sve otvoreno", naveo je.

Ipak, kaže da mu se čini da će ipak biti neke tolerancije jer Zapad razume da je Srbija specifična.

Na pitanje o rezultatu desnije orijentisanih stranaka, profesor Jovanović kaže da je Vučić gradio poziciju da je otvoren evropski put i da želi da ga gradi.

Euronews Srbija

 

"Tu nije bilo nikakve dileme, nije mu bilo potrebno da skreće desno. S druge strane, te stranke dobijale su više prostora na TV, što se može tumačiti kao jedna benevolentnost Vlade prema tim strankama. Njima je došao na volej ovaj rat, oni su pokrenuli tu emotivnu priču s Rusijom. Ali kada se pažljivije pogledaju izjave stranaka koje kritikuju EU, vidi se da one vide Evropu na drugačiji način, žele Evropu nacija, da se pozicioniraju kao desno orijentisane stranke u samoj EU. Ja mislim da će oni ulaskom u parlament podešavati svoju politiku prema EU", rekao je Jovanović.

Jović navodi da problem Vučića sa EU nije u tome da li je on levo ili desno, nego da li je autoritaran ili nije. Kaže da je SNS imao potpunu kontrolu na svim nivoima i da je to viđeno kao ozbiljan problem. Kako kaže, kada je Vučić najavio nove izbore odmah posle prošlih, i sam je priznao da takvo stanje dugoročno nije održivo.

"Parlament je bio jako zatvoren, na neki način smo se obradovali povratku pluralizma u medijima i društvenom životu. Čini mi se da je on sad sklonio taj prigovor sa strane", rekao je Jović.

Kaže i da je simbolički veoma važno to što je Tomislav Žigmanov ušao u parlament jer je hrvatska spoljna politika insistirala na tome da su Hrvati bez predstavnika u Skupštini Srbije.

"Mnogi građani su bili nepredstavljeni u parlamentu i činjenica da postoji Hrvat u parlamentu je važna jer se ta tačka skida sa dnevnog reda preostalih tačaka koje su opterećivale srpsko-hrvatske odnose", ukazuje Jović.

Bolji rezultat Vučića nego SNS-a

Dejan Jović je naveo da SNS već na druge izbore ne izlazi pod svojim imenom, i da to samo po sebi biračima pokazuje ko je glavna politička ličnost.

"U ovom slučaju Vučić ima prednost u odnosu na stranku, kao da se skriva ime stranke. To nije dobro za stranku. Onda birači kad odlučuju o tome na izborima, imaju manje poverenje u stranku nego u lidera i to se videlo u razlici glasova za Vučića i za njegovu listu", rekao je Jović.

Milan Jovanović je dodao da će biti značajna analiza partijskih stratega, jer je razlika u glasovima za Vučića i za stranku značajna. Dodao je i da naš sistem trenutno funkcioniše kao predsednički sistem, jer predsednik tretira vladu kao neku vrstu svog kabineta, ulazeći u ingerencije vlade. Kaže i da to jednom delu biračkog tela izgleda dobro. 

"On je brižljivo radio gradeći svoj imidž. Sad će biti pitanje za stranačke ljude. Ja mislim da on nije zadovoljan rezultatom koji je postigla nejgova lista", kaže Jovanović.  

Komentari (0)

Talk of the town