Lebanski ajvar osvaja Evropu: Priča o uspehu "Radanske Ruže"
Komentari26/10/2025
-20:01
Jesen u Srbiji ima poseban miris, a na jugu zemlje, u Lebanu, on je još izraženiji – miris pečene paprike koja se pretvara u čuveni ajvar. Upravo ovde, u malom mestu nedaleko od Leskovca, proizvodi se ajvar koji se jede u zapadnoj Evropi – pre svega u Austriji i Nemačkoj. Preduzeće "Radanska Ruža" danas je najveći izvoznik organskog ajvara u Srbiji, a samo ove godine na tržište Evrope plasiraće više od 80.000 tegli ajvara.
Tajna njihovog uspeha leži u tradicionalnoj pripremi i kvalitetu sirovine.
"Ajvar pravimo od čiste paprike, bez dodatnih začina, sa dosta mešanja i mnogo ljubavi", objašnjavaju u Radanskoj Ruži.
Euronews Srbija
U preduzeću svakodnevno ukuvaju po 16 šerpi ajvara, a specijalitet se razlikuje po ručno pečenoj i oljuštenoj paprici, kuvanju na drva i pasterizaciji bez hemikalija. Osim ajvara, proizvode i više od 20 različitih proizvoda, od slane i slatke zimnice do džemova od maline, šipurka i šljive, koji se izvoze u Austriju i Nemačku, ali i prodaju na domaćem tržištu.
Priča Radanske Ruže počinje 2010. godine kada je Slobodanka Pavlović okupila žene sa teškim životnim pričama – samohrane majke, žene sa invaliditetom i one koje primaju socijalnu pomoć – s ciljem da pronađu posao i stvore zajednicu.
"Ideja je bila da okupimo žene koje nemaju posao i pokažemo da možemo zajedno da stvorimo nešto vredno", seća se Pavlović.
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Preduzeće je zvanično osnovano 2015. godine, a ključna prekretnica bio je prelazak na organsku proizvodnju 2017. godine.
"Organska proizvodnja je budućnost. Naši kooperanti koriste autohtone sorte, bez hemije, neguju zemlju i papriku celog leta. To je težak posao – od 100 dana, 99 smo na parceli – ali se sav trud vidi u kvalitetu proizvoda", objašnjava Pavlović.
Danas Radanska Ruža zapošljava žene koje razumeju značaj zdrave hrane, a kroz preduzeće je prošlo više od 40 radnica. Uspeh se meri zadovoljstvom radnika i poverenjem kupaca u Zapadnoj Evropi.
Za žene iz Lebana Radanska Ruža nije samo posao – to je zajednica, strast i ljubav prema paprici.
"Svaka teglica ajvara nosi mnogo ljubavi. To je naš tajni recept – i verujem da se to oseća", poručili su iz ovog preduzeća.
Više o ovoj temi pogledajte u video prilogu.
Komentari (0)