Izbori 2022

Istraživanje Demostata o izborima u Beogradu - koja stranka može uspešno da reši probleme u glavnom gradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fonet

26/10/2021

-

15:25

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Istraživanje koje je sproveo Istraživačko-izdavački centar Demostat pokazalo je da predstavnici vlasti i opozicione stranke, koje je istraživanje obuhvatilo, trenutno imaju gotovo izjednačenu podršku među biračima u Beogradu. Telefonska anketa na uzorku od 1.200 ispitanika pokazala je da koaliciju SNS-SPS trenutno podržava 31 odsto Beograđana, dok opozicione stranke imaju gotovo identičnu podršku.

Na konkretno pitanje - koja stranka može uspešno da reši probleme u Beogradu - 31 odsto ispitanika se opredelio za koaliciju SNS-SPS, 14 odsto za koaliciju stranaka SSP-NS-DS-PSG, sedam odsto za Pokret Ne davimo Beograd-Nebojša Zelenović, a tri odsto za koaliciju DSS-POKS-Dosta je bilo. Dva odsto bi glasalo za Dveri-Zavetnike, a 21 odsto anketiranih je odgovorilo da nema takve stranke.

Kako se navodi u istraživanju, podela na grupe partija izvršena je na osnovu dosadašnjih najava politićkih saveza, a tamo gde to nije bilo dovoljno jasno, kao kriterijum je korišćena "javnomnjenska bliskost ispitanika iz različitih stranka".  

Programski direktor Demostata Zoran Panović, istakao je da pobeda opozicije u Beogradu podrazumeva hipotetičku situaciju da se opozicija ujedini, ali je rekao da je to u praksi "komplikovano". Naveo je da birači možda očekuju savez SSP i Narodne stranke, ocenivši da u praksi to "još ne postoji".

"Ali to je u praksi komplikovano i teško. Zamislite jedan opozicioni front koji će u sebi integrisati od Dveri do "Ne davimo Beograd". U praksi realizacija takve matematičke ideje je vrlo komplikovana. To lepo zvuči i ohrabrujuće i motivirajuće kada kažete opozicija ima šanse da pobedi u Beogradu, ali kad se spustite na realan nivo političke kombinatorike sinergije, to je veliko pitanje", naveo je Panović, koji je takođe učestvovao u istraživanju.

Telefonsko istraživanje Demostata organizovano je samo na teritoriji Grada Beograda, a u anketi je učestvovalo 1.200 ispitanika.

Komentari (0)

Talk of the town