Izbori 2022

Nova pravila i procedure na izborima u aprilu – lokalne izborne komisije dobijaju veoma značajnu ulogu

Komentari

Autor: Marko Subotić, Euronews Srbija

05/01/2022

-

06:55

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednički, vanredni parlamentarni i beogradski izbori koji će biti održani za manje od tri meseca biće organizovani na osnovu novih pravila koja su dogovorena tokom međupartijskog dijaloga prošle godine, ali i u skladu sa zakonima koji će biti izmenjeni do kraja meseca. U skupštinskoj proceduri nalazi se set izbornih zakona kojima se uvodi i lokalna izborna komisija, dok stručnjaci upozoravaju da je preostalo malo vremena da se obuči administracija za novi način kontrole glasanja.

Kada 3. aprila građani Srbije izađu na izbore, naizgled, sve će biti isto kao i ranije. Biračka mesta, listići, način glasanja neće biti menjan, ali izborne procedure biće drugačije. To će doneti set novih izbornih zakona čije usvajanje se očekuje krajem januara, a kojim će između ostalog biti uveden srednji nivo izborne administracije.

"Lokalne izborne komisije će sada imati vrlo značajnu ulogu u izborima na nacionalnom nivou. Praktično će izborna komisija na lokalnom nivou donositi odluke o tome šta su rezultati izbora, što je vrlo važna stvar. Do sada su to radili birački odbori na svakom biračkom mestu ponaosob", rekao je Raša Nedeljkov, programski direktor Crte.

Lista predsedničkih kandidata više se neće formirati žrebom, već će redosled biti određen trenutkom predaje kandidature. Ako izborni zakoni budu usvojeni u predloženom obliku, birači će moći da traže poništenje glasanja isključivo ako su lično onemogućeni da glasaju na svom biračkom mestu.

"Setite se slučaja Ub, kada smo imali video-snimak na kome se jasno vidi da postoji organizovano glasanje. Vi kao birač to vidite, ne učestvujete u tom neposredom lakcu korupcije i mita, u tom slučaju vi kao birač, kao građanin. Ne možete da uradite apsolutno ništa", dodaje Nedeljkov.

Da li će kontrola procesa biti veća?

Kontrola glasačkog procesa, na ovim izborima trebalo bi da bude veća. Dogovorom na međupartijskom dijalogu i vanparlamenatrna opozicija imaće svoje predstavnike u RIK-u, ali i u biračkim odborima, što znači da će, kako je to nedavno za Euronews Srbija rekao predsednik parlamenta Ivica Dačić, izbore će kontrolisati desetine hiljada ljudi.

"8.500 članova, 8.500 zamenika, to je 17.000 u stalnom sastavu biračkih odbora. Plus u proširenom sastavu. Svako ko podnese listu ima pravo na jednog člana i na na jednog zamenika. Hajde računajte, biće bar pet opozicionih lista, a možda i više. Pet puta 8.500 je 42.500 članova i 42.500 zamenika. To je 85.000. I ovamo, koliko sam rekao – 17.000. Pa Hudini da je taj, ne može da ukrade", rekao je Dačić.

Deset dana pre glasanja, funkcioneri neće moći da zovu medije na gradilišta ili otvaranje infrastrukturnih objekata. Sve će to kontrolisati, za ove izbore formirano Nadzorno telo za praćenje elektronskih medija.

"Definitivno ćemo se mi potruditi da što je moguće više doprinesemo tome da mediji promene svoj odnos prema političkim akterima,prema izbornom procesu, pa i ovom periodu do raspisivanja izbora. I ja se iskreno nadam - izvesnih malih pomaka tu i tamo već ima. To nije dovoljno. Moraće više da se dogodi", rekao je Rade Veljanovski iz Nadzornog tela.  

Aprilsko glasanje biće drugačije i po tome što će učestvovati  i opozicija koja se 2020. odlučila za bojkot, jer su tada smatrali da ne postoji minimum uslova za učešće na izborima. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town