Izbori 2022

100 dana do izbora vlast i opozicioni blok bez zvaničnog kandidata - kakav faktor može biti nestranačka ličnost

Komentari

Autor: Tijana Krnjaić

26/12/2021

-

19:59

100 dana do izbora vlast i opozicioni blok bez zvaničnog kandidata - kakav faktor može biti nestranačka ličnost
100 dana do izbora vlast i opozicioni blok bez zvaničnog kandidata - kakav faktor može biti nestranačka ličnost - Copyright Tanjug/Zoran Žestić,Dušan Aničić, Sava Radovanović, Dimitrije Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Do izbora u Srbiji ostalo je bezmalo 100 dana. Građani će, osim na parlamentarnim i lokalnim izborima u Beogradu, 3. aprila glasati i za predsednika, ali u ovom trenutku, zvanično, poznata su samo dva predsednička kandidata.

Formlano, ni vlast, a ni najveći deo opozicije nisu objavili imena svojih predsedničkih kandidata, a još uvek se nagađa koliko će se predsedničkih kandidata naći na izbornom listiću. Kandidature su najavili Miloš Jovanović ispred koalicije NADA i Boško Obradović ispred Dveri i grupe pokreta okupljenih oko njih, koji, međutim, i dalje nije potpuno zatvorio vrata zajedničkom kandidatu opozicije. Iako su neki mogući kandidati, pre svega kada je u pitanju vladajuća koalicija, izvesni, činjenica je da do sada nema zvanično potvrđenog imena.

Međutim, ni opozicione partije koje su se dogovorile da će imati zjaedničkog kandidata, nisu objavile ko će to biti, a prema poslednjim najavama, ime će biti poznato u januaru. U tom krugu govori se i o potencijalnom nestranačkom kandidatu, te su još uvek "otvorene sve karte".

Prema oceni analitičara, ovo bi mogla da bude vrsta taktike, pre svega opozicije, koja potrencijalno čeka razvoj političkih dešavanja, ali i proračunava trajanje kampanje od objavljivanja imena kandidata do dana glasanja. Tako se postavlja pitanje i kako to utiče na same birače, da li će objava kandidatura početkom naredne godine nešto promeniti i koliko uspešni mogu da budu nestranački kandidati.

Taktika opozicije?

Kada je reč o koaliciji na vlasti, Srpskoj naprednoj stranci i Socijaističkoj partiji Srbije, prema navodima predsednika SPS Ivice Dačića, ove stranke imaće zajedničkog kandidata, Aleksandra Vučića. Međutim, Vučić još nije zvanično objavio da će se ponovo kandidovati za predsednika Srbije.

Sa druge strane, Dragan Đilas, kao lider Stranke slobode i pravde najavio je da da su u toku razgovori upravo sa nestranačkim kandidatima i da bi ime predsedničkog kandidata te opozicione grupacije moglo da bude poznato tokom januara meseca.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Upravo se ovakva odluka, sa aspekta stručnjaka, vidi kao moguća taktika. Sa jedne strane, dovođenje nestranačke ličnosti privukla bi deo birača, a sa druge strane je skraćenje roka za eventualnu negativnu kampanju vlasti. Tako gledano, vreme koje će postojati za predstavljanje nepoznatog kandidata je značajno smanjeno.

Dušan Vučićević sa Fakulteta političkih nauka naveo je za Euronews Srbija da je opozicija želela planski da skrati vreme za "protivkampanju" vlasti.

"Mislim da su planski izabrali ovu taktiku kako bi potencijalno negativna kampanja vlasti protiv tog kandidata kraće trajala", dodao je Vučićević.

Takođe, Vučićević kaže i da uspeh nestranačkog kandidata zavisi i od toga ko će to tačno biti i da deo javnosti zapravo samo protiv vlasti već i protiv opozicije, te da bi neki kandidat mogao da privuče taj deo birača.

E-Stock/Dušan Milenković

 

Sa druge strane politikolog Nikola Parun navodi da bi eventualna kandidatura nestranačkih ličnosti iz sveta umetnosti, sporta, zagarantovala pobedu vlasti u prvom krugu.

"Nisam siguran koliko bi mogle da urade nestranačke ličnosti, možda situaciono, ako se nešto posebno desi, kao sada sa Goranom Markovićem, ali da neko od nestranačkih ljudi iz umetnosti, sporta, izađe kao kandidat opozicije - to će zagarantovati pobedu vlasti u prvom krugu", naveo je Parun za Euronews Srbija.

I Vučićević smatra da je u priči o nestrančkom kandidatu značajan aspekt to što će nepartijska ličnosti izaći pred neke političke opcije i što može biti odbojno određenoj grupi birača.

"Nijedan od tih nepartijskih kandidata neće izaći na izbore bukvalno samostalno, već će biti kandidat neke od ovih već postojećih opozicionih političkih partija i samim tim će biti povezan sa njima i potencijalno napadan da je samo figura koja treba da sakrije slabosti opozicije", rekao je Vučićević za Euronews Srbija.

Takođe, kao jedno od pitanja koje je već deo kampanje je i predstojeći referendum o promeni Ustava. Parun navodi da je moguće da blok oko SSP kao najveća opoziciona grupacija čeka i da vidi šta će se desiti sa referendumom, koji se održava 16. januara.

Ima li dovoljno vremena za kampanju?

Politikolog Parun ocenjuje da predstojećih 100 dana jeste dovoljno vremena da se donese odluka o kandidatu i da će svi, manje više, biti poznati do kraja januara.

"Živimo u brzom vremenu, dešava se mnogo toga. To je taman period kada kreće da se zahuhtava kampanja na svim nivoima, biće još tema u međuvremenu", naveo je.

Ipak, Dušan Vučićević kaže da to upravo vreme za predstavljanje novih kandidata može biti problem.

"Ako imate neprofilisanog nepratijskog kandidata kojeg ćete objaviti dva meseca pre izbora, a koga cela Srbija ne poznaje, onda ste u drugom problemu jer nemate dovoljno vremena da tog kandidata popularizujete kod građana", kazao je Vučićević.

Komentari (0)

Talk of the town