Izbori 2022

Istraživanje Demostata: Opoziciji podrška većine u Beogradu, na republičkom nivou više od 50 odsto okrenutih vlasti

Komentari

Autor: Fonet

03/12/2021

-

17:33

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Istraživanje Demostata "Predizborno mnjenje građana Srbije, novembar 2021" pokazalo je da vlast u Beogradu može da računa na podršku 46 odsto glasača, dok opoziciju podržava 54 odsto anketiranih. Na nivou Srbije partije vlasti imaju podršku 55 odsto građana, a opozicija 45 odsto, izjavio je danas vodeći istraživač Demostata Srećko Mihailović.

Mihailović je naglasio da je istraživanje za Beograd rađeno krajem oktobra i prvih dana novembra, na uzorku od 1.204 anketirana, dok je istraživanje na nivou Srbije završeno polovinom novembra. Virtuelna raspodela glasova u oba istraživanja rađena je na osnovu stavova izborno opredeljenih ispitanika, a putem telefonske ankete odgovarali su na pitanje za koga bi glasali da su izbori sledeće nedelje.

U prestonici 10 odsto "bačenih glasova"

"Kada je reč o Beogradu, Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije

i stranke oko vlasti u virtuelnoj raspodeli glasova imaju 46 odsto, stranke oko SSP i DS 22 odsto, Ne davimo Beograd, Nebojša Zelenović i Aleksandar Jovanović Ćuta 13 odsto, DSS i POKS četiri odsto, Dveri i Zavetnici pet odsto", rekao je Mihailović i naglasio da se radi o "pretpostavljenim koalicijama", s obzirom na vreme kada je istraživanje rađeno.

Dodao je da 10 odsto ispitanika u beogradskom istraživanju podržava stranke koje ne mogu da pređu cenzus, i da su to tzv. bačeni glasovi.

Kada se u uzorak uključe i ispitanici koji nisu izborno opredeljeni, u Beogradu partije opozicije imaju 36 odsto pristalica, partije vlasti 31 odsto, dok apstinenata i neizjašnjenih ima 33 odsto, navedeno je u istraživanju Demostata, koje je objavljeno i na njihovom portalu.

"Generalno, u Beogradu opozicija ima većinu, ali to nije prognoza i ne znači da će ona pobediti na izborima 3. aprila", upozorio je Mihailović i dodao da to zavisi od "konstelacije opozicije", kao i od međusobnih odnosa stranaka u opoziciji.

Dodao je i da "jedna kolona" ne bi donela i zbir pojedinačnih glasova jer, kako kaže, građani nisu spremni da glasaju za one sa kojima se ideološki ne slažu, i podsetio na stav iz prethodnog istraživanja da su građani većinski za dogovor opozicije ali ne i za "jednu kolonu".

"U Srbiji je sve moguće i ništa nije moguće"

Kada je reč o istraživanju na nivou Srbije, stranke na vlasti mogu da računaju na 55 odsto, a opozicije na 45 odsto glasova.

"Među opozicionim strankama, blok SSP, DS, NS, PSGS ima 16 odsto, Levo-zelena koalicija 9 odsto, DSS i POKS 7 odsto, Dveri i Zavetnici 5 odsto, a ostali 8 odsto", naveo je Mihailović.

Naglasio je da rezultate istraživanja ne treba tumačiti kao prognozu pobede opozicije na izborima u Beogradu i vlasti na republičkim izborima.

"Do vlasti ima još dugo, a živimo u zemlji u kojoj je sve moguće i ništa nije moguće", rekao je Mihailović.

Istakao je i da nedavni protesti nisu uticali na rezultate istraživanja, s obzirom na termin kada je ono obavljeno, ali i ukazao na podatak da 14 odsto ispitanika koji podržavaju stranke na vlasti u isto vreme podržavaju ekološke proteste.

Na pitanje novinara da li ekološki protesti mogu dovesti do slabljenja podrške vladajućim partijama, Mihailović je rekao da nema odgovor na to pitanje, da ne može da kaže šta očekuje i da samo može da se nada da će "erupcija ekoloških protesta" imati efekta na izborna opredeljenja građana Srbije.

"Još bez istraživanja o predsedničkim kandidatima"

"Do toga će doći ako vlast nastavi sa politikom u koju je duboko zašla, podrške rudniku litijuma, neracionalnom energetskom politikom, neuvažavanjem mišljenja struke - sve to ne može a da se ne odrazi na mišljenje građana", rekao je Mihailović ali i ukazao na to da mnogi građani sa niskim primanjima podržavaju novčana davanja države, jer im to izuzetno znači na egzistencijalnom nivou.

Programski direktor Demostata Zoran Panović osvrnuo se na to da još nema kandidata za predsednika Srbije, pa ni istraživanja na tu temu ali da Demostat ima nalaze istraživanja kada je reč o biračima Saše Jankovića i Belog Preletačevića sa predsedničkih izbora 2017. godine.

"Birači Jankovića i Preletačevića su rezervoar za opoziciju, ali ostaje nejasno kome će se ti glasovi preliti, a posebno kada je reč o Preletačeviću, jer su ti glasovi bili antipolitički a ne antipartijski", rekao je Panović. Skrenuo je pažnju i na pitanje "percepcije" u domaćem političkom životu i ocenio da često i vlast i opozicija barataju percepcijama javnosti, a ne sa stvarnom javnošću.

"Vlast ima jasnu strategiju da je ovo 'zlatno doba', uz propagandu i širenje lažnih informacija o političkim protivnicma, dok opozicija ima svoju percepciju stvarnosti da je u Srbiji nikad gore, da ništa ne valja - ali realan život pokazuje drugačije", upozorio je Panović.

Mihailović je ukazao da 47 odsto u Beogradu, 38 odsto na nivou Srbije tvrdi da nema većih životnih problema, što je, kako kaže, ogroman broj građana, i da je to ono što prvaci opozicije u Srbiji ne shvataju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town