Izbori 2022

Tadić: Opozicija mora da ima kandidata koji je za EU

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2022

-

10:36

Tadić: Opozicija mora da ima kandidata koji je za EU
Boris Tadić - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SDS Boris Tadić kaže da će za nekoliko dana doneti odluku da li će se kandidovati na predsedničkim izborima, ali napominje da ima još vremena do raspisivanja predsedničkih izbora i da ne treba žuriti, jer, kako kaže, samo neiskusne u politici hvata panika, pa srljaju.

Tadoć dodaje da opozicija mora da ima kandidata koji je i za članstvo u EU.

“Odluku o predsedničkoj kandidaturi ili donosite u poslednjem trenutku ili mnogo meseci ranije, i to sve ima svoju svrhu. Ja znam koji je to trenutak kada se o tome donosi odluka, ali ono što je najvažnije, ako se kojim slučajem ne kandidujem, podržaću uvek opozicionog kandidata, ako je iole normalan”, rekao je Tadić u intervjuu Tanjugu.

Na pitanje da li bi podržao Zdravka Ponoša u drugom krugu, Tadić poručuje da se sada ne bi izjašnjavao, i podseća da je izneo rezerve vezane za njegovu kandidaturu s obzirom da ga je on smenio sa mesta načelnika Generalštaba, ali ga je i postavio,i da ima ekskluzivno pravo da da takav otklon.

“To što je Ðilasov blok predložio Ponoša ne želeći da o tome prodiskutuje takođe govore o načinu na koji jedan deo opozicije poima saradnju među opozicionim strankama”, rekao je Tadić.

Odgovarajući na pitanje šta bi rekao da su ga pitali šta misli o tome da Ponoš bude kandidat, Tadić kaže da su postojali razlozi da ga smeni sa mesta načelnika Generalštaba.

“On se sada kandiduje za glavnokomandujućeg oružanih snaga, još višu poziciju od mesta načelnika Generalštaba. Dovoljno sam rekao”, istakao je Tadić.

Smatra da su i Ponoš, ali i kandidat za gradonačelnika dela opozicije Vladeta Janković "desničarski kandidati" što je, kaže, neobično.

Obojica, napominje, nisu rekli da su za članstvo u EU i smatra da je to karakteristika predstojećih izbora, ocenjujući to kao problem.

"Opozicija mora da ima kandidata koji je i za članstvo u EU. Kompromitujuće je za opoziciju u Srbiji da pravi distancu prema EU", ocenio je Tadić.

Podseća i da je Vladeta Janković kao potpredsednik DS S podržao Tomislava Nikolića za predsednika 2012. godine, navodeći da kandidat SNS ne bi ni pobedio da nije bilo te podrške uz priznanje da je tu bilo i njegovih grešaka.

Kada je reč o njegovoj potencijalnoj predsedničkoj kandidaturi sa kojom je, kaže izašao pre svih, jer je želeo i da pomogne opoziciji da se konsoliduje i da se eventualno oni koji imaju takve ambicije, iskažu, a ne da ćute, kaže razmišlja o tome u kojoj meri je moguće da se promeni negativni trend, razaranja strukture srpskog društva, da bi se krenulo u proces dijaloga, kako bi se izvršila bazično socijalna reforma.

Smatra da je, kako kaže, Vučić možda napravio određene ekonomske rezultate nakon 10 godina, infrastrukturne pomake, naslanjajući se, tvrdi, na ono što je prethodna vlast započela, nastavio istu međunarodnu politiku sa četiri stuba spoljne politike sa ciljem da se uđe u EU, ali, smatra da je “razgradio strukturu srpskog društva”.

Tadić tvrdi i da su u javnosti iznete mnoge neistine da je bilo "topljenja tenkova", da vojska nije razarana u njegovo vreme, već građena u vrlo teškim okolnostima, te napominje da ključnu ulogu nije imao Ponoš, već general Miletić, a proces reformi je započeo još dok je on bio ministar odbrane, a načelnik Generalštaba Branko Krga.

Prema njegovim rečima, promene u vojsci su vršene u skladu sa vremenom, te dodaje i da su razgovore u Briselu o KiM na državni nivo podigli Tomislav Nikolić, Vučić i Ivica Dačić.

Na pitanje šta nudi novo građanima, Tadić kaže da u politici aktuelne vlasti nema inovacija, tvrdeći da je u njegovo vreme pokrenuta i digitazacija, i regionalna politika pomirenja, izgradnja infrastrukture, kao i mali šengen, te da sada ima samo inovacije u domenu ubrzanog naoružanja.

Srbiji je potrebna, kaže, tehnološka obnova, a zastupnik je i teze da je neophodna poreska reforma, da najbogatiji plaćaju najveće poreze, a zalaže se i za izmenu radnog zakonodavstva.

Na pitanje kako birači da naprave razliku između Demokrata Srbije koje su se ujedinile sa SDS i Demokratske stranke koju vodi Zoran Lutovac, a koja je deo Ðilasovog bloka, Tadić odgovara da će to morati da objasne i u kampanji.

“To je zanimljivo pitanje. Ima onih koji i dalje misle da sam ja član DS, neki još misle da sam predsednik DS. To samo po sebi nije dobro i ne govori o DS dobro, jer ona više nije promovisana i nalazi se u senci iza drugih političkih grupacija. To mi je žao”, rekao je Tadić.

Kaže da on sa Demokratama Srbije obnavlja duh DS, navodeći da su sa njim osnivači stranke, bivši ministri iz Ðinđićeve vlade, te da praktično više nikog nema u DS.

“Mi sa Novom strankom Zorana Živkovića i Arisa Movsesijana pravimo strateško partnerstvo i to su ljudi koji su sačuvali duh DS. Šta je ostalo od duha DS u DS tome će suditi građani”, poručio je Tadić.

Na parlamentarnim izborima SDS izlazi sa Novom strankom, listom Tolerancija i još nekoliko političkih organizacija sa namerom da se formira snažna lista koja ulazi u parlament.

"Mi ćemo imati kandidata za gradonačelnika i za premijera i za predsednika Republika, ko će to biti, dogovorićemo se. Ne samo mi unutar SDS već sa koalicionim blokom sa kojim ćemo brzo izaći u javnost”, rekao je Tadić.

Na pitanje da li će ako rezultat na izborima bude nezadovoljavajući izaći iz politike, Tadić poručuje da se nikada neće povući iz politike.

“Da li će moja uloga biti predsednička ili ne, to je drugo. Ali to se neće desiti. Nikada nisam napravio rezultat koji nije bio zadovoljavajući”, rekao je Tadić i naglasio da je DS dok je on bio predsednik te stranke ostvarila tri najbolja rezultata u istoriji te partije.

Komentari (0)

Talk of the town