Izbori 2022

Predizborna delegacija PSSE: Opšta atmosfera mirna, svi takmičari mogu slobodno da vode kampanju

Komentari

Autor: FoNet

04/03/2022

-

11:51

Predizborna delegacija PSSE: Opšta atmosfera mirna, svi takmičari mogu slobodno da vode kampanju
Predizborna delegacija PSSE: Opšta atmosfera mirna, svi takmičari mogu slobodno da vode kampanju - Copyright AP/ Darko Vojinovic

veličina teksta

Aa Aa

Predizborna delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) ocenila je danas da je opšta atmosfera pred predsedničke i parlamentarne izbore u Srbiji mirna i da svi politički takmičari mogu slobodno da vode kampanju bez ograničenja, ali i da im je ukazano na zabrinutost zbog mogućeg pritiska na birače i strah od nepravilnosti na dan izbora.

Delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koju predvodi Aleksander Pociej, boravila je u Beogradu kako bi procenila predizbornu klimu i pripreme mesec dana pre predsedničkih i vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji zakazanih za 3. april, saopštio je Savet Evrope.

U saopštenju napominju da je PSSE posmatrala sve izbore u Srbiji od 2000. godine, sa izuzetkom parlamentarnih 2020. godine, uz podsećanje da su od 2000. godine svi parlamentarni izbori u Srbiji vanredni izbori, osim 2020. godine.

"S tim u vezi, delegacija smatra da, iako je pravno moguća, 'kultura' vanrednih izbora utiče na efikasno autonomno funkcionisanje parlamenta u skladu sa ustavnim mandatom, bez obzira na to koje političke snage su na vlasti", istakli su u saopštenju.

Delegacija je dodala da obrazloženje Vlade da je predsedniku predložila raspuštanje parlamenta po članu 109. Ustava nije javno objavljeno.

Što se tiče pravnog okvira za predsedničke i vanredne parlamentarne izbore, primetili su da su značajne promene napravljene početkom 2022. godine i da "ostaje da se testira njihova efikasnost u realizaciji međunarodnih standarda i obaveza" kada je reč o registraciji birača, stranaka i kandidata, organizaciji glasanja, odredbama za nacionalne manjine i osobe sa invaliditetom i pristup medijima.

"Treba naglasiti da, čak i ako se nedavnim izmenama primenjuju međunarodne preporuke, kasne izmene izbornog zakonodavstva ograničavaju vreme potrebno za izborne pripreme, uključujući obuku i edukaciju birača, i mogu otežati pravilnu i jednoobraznu primenu izbornog zakonodavstva", ukazali su u saopštenju.

Dodali su da su predstavnici civilnog društva i medija političku situaciju opisali kao "napetu" i ukazali na dominantnu poziciju u javnoj sferi vladajuće političke partije na čelu sa predsednikom Republike, a posebno u javnim elektronskim medijima.

Domaće organizacije za posmatranje izbora obavestile su delegaciju o problemima i zastrašivanju tokom ustavnog referenduma održanog 16. januara 2022.

"Delegacija je od različitih sagovornika čula zabrinutost zbog pritiska na birače i strah od mogućih nepravilnosti na dan izbora", navedeno je u saopštenju.

Predizborna delegacija Skupštine napominje da su predsedničke i prevremene parlamentarne izborne kampanje u ranoj fazi i da bi na njih mogao uticati stav Srbije o ratu protiv Ukrajine.

Delegacija je istakla da je opšta atmosfera mirna i da svi politički takmičari mogu slobodno da vode kampanju bez ograničenja.

Takođe je primila k znanju zakonsku obavezu da se predoče liste sa najmanje 40 odsto nedovoljno zastupljenog pola.

"Delegacija je upoznata i sa polarizacijom društva pred ove izbore i sve većom popularnošću ekstremističkih mišljenja, što bi moglo izazvati dodatnu napetost", navedeno je u saopštenju.

Delegacija PSSE sastala se sa predsednicom Skupštine i delegacijom Srbije u PSSE, liderima i predstavnicima političkih partija i koalicija, članovima Izborne posmatračke misije ODIHR, predsedavajućim i članovima Republičke izborne komisije, članovima diplomatskog kora u Beogradu i predstavnicima civilnog društva i medija.

Napomenuli su da će "punopravna" 22-člana delegacija PSSE, u pratnji predstavnika Venecijanske komisije, otputovati u Srbiju da posmatra glasanje 3. aprila. 

Komentari (0)

Talk of the town