Izbori 2022

Pastor: Važno je da se južni deo centralne Evrope i severni deo zapadnog Balkana povežu

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2022

-

14:32

Pastor: Važno je da se južni deo centralne Evrope i severni deo zapadnog Balkana povežu
Ištvan Pastor - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Savez vojvođanskih Mađara nikada nije bio zagovornik velikih političkih rečenica "za naslovne strane", već se uvek trudio da rešava probleme, kaže lider SVM-a Ištvan Pastor i navodi da očekuje da stranka na parlamentarnim izborima 3. aprila ostvari rezultat kao i na prethodnim.

Pastor navodi da SVM više od 15 godina samostalno izlazi na izbore i na taj način pokušava da utvrdi, odnosno stekne svoj legitimitet, kao i da iz te pozicije posle izbora traži i gradi partnerske odnose.

"To je naše dugoročno opredeljenje i to opredeljenje nismo menjali ni ovom prilikom. Ne samo zbog toga što je to do sada bilo dobro, nego zbog toga što mislimo da je ovo nešto što je prirodno. Relativno sam spokojan, zbog toga što mislim da smo radili normalno, vredno i odano u proteklim godinama i zbog toga što predstavljamo jedan konzervativan glas razuma", rekao je Pastor u intervjuu za Tanjug.

Na pitanje šta je to što želi da učini u narednom mandatu, a SVM nije uspeo u ovom, Pastor kaže da je malo stvari koje čovek može da "štiklira" i da kaže da je završeno, jer se svakog dana mora boriti i raditi.

On je naglasio da je treba sačuvati stabilnost, međusobno poštovanje, društvenu klimu koja znači sigurnost za svakoga, a pored toga je, naravno, niz stvari koje treba završiti, kao što su veliki infrastrukturalni poduhvati, projekti koji se odnose na poljoprivredu, zaštitu životne sredine i demografiju.

Savez vojvođanskih Mađara je, kao i 2017. godine, podržao kandidaturu Aleksandra Vučića za predsednika Srbije, a kao razlog za to Pastor kaže da za to postoji više razloga i da je to partnerski odnos koji je nastao pre više od 10 godina, a koji je potvrđen pre pet godina kada je Vučić izabran za predsednika Republike.

"Najvažnije da zemlja bude oaza mira"

Kako kaže, i SVM je i formalno podržao Vučićevu kandidaturu, tako da će se pojaviti na glasačkim listićima, što je do sada neviđeno, dodajući da je "pozitivna realnost danas".

Na pitanje koliko je važno da Mađari u Vojvodini doprinose izgradnji dobrih odnosa Srbije i Mađarske, Pastor podseća da Mađari i Srbi imaju jednu veoma krvavu i opterećenu zajedničku istoriju, pa je uspeh da se iz te istorije napravi iskorak dokaz da je to moguće i sa drugima u susedstvu.

"Važno je da se južni deo centralne Evrope i severni deo zapadnog Balkana povežu i da među njima vlada odnos konsolidovanosti, međusobnog razumevanja i poverenja. To je uspela velika politika da uradi, a sada je na privrednicima, ustanovama kulture i drugim institucijama da taj ambijent koji je stvorila politika popune životnim sadržajima. Zato su važne investicije i sve što može biti preduslov za zbližavanje ljudi i područja", poručio je Pastor.

Za njega, svaka nacionalna ili manjinska zajednica ima obavezu da bude katalizator između svoje domovine, Srbije i svoje matične zemlje, te dodaje da su Mađari u Srbiji pokazali šta to znači, a da po tom pitanju ima zaostatka u odnosu na hrvatsku, rumunsku, slovačku zajednicu ili druge. Od vlasti posle 3. aprila, očekuje da nastavi sa podrškom mađarskoj zajednici u Srbiji. Poručuje da je, ne samo za Mađare, već za sve građane Srbije, najvažnije da ova zemlja bude oaza mira, da u regionu bude faktor stabilizacije, jer su vremena nepredvidiva i problematična.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town