Izbori 2022

Lista "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani": "Možemo biti iznenađenje ovih izbora, očekujemo pet mandata"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/03/2022

-

22:23

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nadamo se ulasku u parlament kako bismo doprineli razvoju demokratije u Srbiji, poručili su u emisiji Euronews veče predstavnici liste "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani", Tomislav Žigmanov i Aleksandar Olenik. Žigmanov je rekao da ova lista može biti iznenađenje na predstojećim parlamentarnim izborima, koji će biti održani 3. aprila.

"Očekujemo pet mandata. Sa jednom pričom koja je relaksirana i prava, možemo dobiti poverenje ne samo manjinske zajednice, već i glasača uže Srbije", poručio je Žigmanov.

On je dodao da Srbija treba da bude decentraliizovana, kao Mađarska i Hrvatska, što je, kako je ocenio, osnov razvoja svake savremene evropske država. 

"Vi iz Beograda teško možete razumeti potrebe nekoga u Torlaku ili Žitištu", rekao je Žigmanov. 

Preme njegovim rečima, trenutni model odgovara nacionalnim manjinama čiji su pripadnici koncentrisani na jednom prostoru, kao što su Mađari, Bošnjaci i Albanci.

Euronews/Printscreen

Aleksandar Olenik

Drugi na parlamentarnoj listi "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani" Aleksandar Olenik kaže da je prioritet povratak Vojvođana u parlament, što znači rešavanje njihovih problema. Kako kaže, Vojođana nije bilo u poslednja dva saziva u parlemetnu.

Na konstataciju voditelja, da je u Skupštini bio zastupljen Savez vojvođanskih Mađara, Olenik odgovara:   

"Oni su imali drugačiju politiku, više su bili povezani sa mađarskom nego sa ostalim manjinama u Vojvodini. Nisu otvarali pitanja koja su sporna za Vojvodinu i zasutuapli interese Vojvođana. Niko nije pokrenuo pitanje pijaće vode na severu Vojvodine, u Kikindi gde 30 godina nema vode".

Prema rečima Olenika, Srbija treba da prestane da sedi na dve stolice, već teži EU i Zapadu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town