Izbori 2022

Ekološki ustanak: Svi budući poslanici da se izjasne o Rio Tintu

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2022

-

20:30

Ekološki ustanak: Svi budući poslanici da se izjasne o Rio Tintu
Ekološki ustanak: Svi budući poslanici da se izjasne o Rio Tintu - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ekološki ustanak, koji je u sklopu koalicije "Moramo", saopštio je da će predložiti svim kandidatima za poslanike sa svih proglešenih parlamentarnih lista na predstojećim izborima memorandum u kojem bi se izjasnili o Rio Tintu i drugim projektima rudarenja litijuma i bora u Srbiji, da bi, kako navode iz Ekološkog ustanka, "građani znali za koga glasaju".

"Građani Srbije žele i moraju da znaju unapred da li će njihovi izabrani predstanici u Skupštini Srbije glasati za rudarenje litijuma i bora ili protiv, da li će glasati za rudnike u Pranjanima, Rekovcu, Jagodini, Gornjem Milanovcu, Homolju, Novom Pazaru i na drugih 40 lokacija ili će glasati protiv", navodi se u saopštenju.

Iz Ekološkog ustanka navode da je ovo izuzetno važno pitanje, jer iako su se brojni predstavnici opozicije, ali i vlasti, oglasili protiv nastavka projekta Rio Tinta, priča, kako tvrde, "nije gotova dok se zakonski ne zabrani svakoj kompaniji da vrši eksploataciju litijuma i bora na ovaj način".

"Zato pozivamo sve stranke tj. sve kandidate za poslanike na budućim izborima, i opozicione i pozicione, da svojim potpisom na predloženi memorandum obećaju da će zaista tako i postupati ukoliko se nađu u budućem sazivu Skupštine Srbije", dodaju iz Ekološkog ustanka.

Memorandum će, kako još navode, odneti svim prihvaćenim izbornim listama tokom sutrašnjeg dana, a odgovor "očekuju do ponedeljka 28. marta, tri dana pre izborne tišine".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town