Izbori 2022

"Stranačka kasa": Ko dobija najviše novca iz budžeta, a ko od kompanija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/03/2022

-

08:36

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

CINS je napravio bazu podataka pod nazivom "Stranačka kasa", o finansiranju stranaka i grupa građana u Srbiji. U bazi su dostupni podaci o novcu iz budžeta, od građana, kompanija i izdavanja imovine, kao i troškovima za oglašavanje, iznajmljivanje prostorija, režije i razne obuke.

Podaci prikazuju prihode i rashode 25 stranaka i grupa građana u proteklih šest godina, koje je kontrolisala Agencija za sprečavanje korupcije. U istraživanju su prikazani prihodi stranaka i grupa građana iz budžeta za redovan rad i izbornu kampanju OD 2015. do 2021.

Teodora Ćurčić, novinarka CINS-a koja je radila na istraživanju rekla je za Euronews Srbija da je za građane važno da znaju kako se političke partije finansiraju i kako troše svoj novac, jer najveći deo njihovih sredstava dolazi iz budžeta.

Kako je rekla, istraživanje je pokazalo da najveći deo sredstava iz budžeta dobija Srpska napredna stranka, koja ujedno izdvaja i najviše novca za oglašavanje.

"Ono što se jasno vidi kroz grafike je koliko je SNS dominantan, oni su dobili četiri milijarde samo iz budžeta, a druga stranka po snazi - SPS je dobio manje od milijarde, odnosno oko 800 miliona, i da ne pričam o tome koliko su manje stranke dobijale. To je negde logično pošto oni taj novac dobijaju i za izbore i za redovan rad, a pošto SNS ima svoje predstavnike i u vladi i u skupštini, i imaju predsednika, njima sleduje najviše novca", objasnila je Ćurčić.

Sa druge strane ona je rekla da, kada je reč o finansiranju od strane kompanija, najviše novca ide Stranci slobode i pravde Dragana Đilasa, te da je vidljivo da su to uglavnom firme koje su sa njim povezane.

Kako izgledaju detaljni podaci koje je CINS dobio možete pogledati u video-prilogu.

Komentari (0)

Talk of the town