Izbori 2022

Transparentnost Srbija: Nijedna stranka nije odgovorila na naš upitnik o načinu finansiranja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/03/2022

-

16:11

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Uprkos promenama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, nema napretka u transparentnosti finansiranja predizbornih kampanja, poručuju iz organizacije Transparentnost Srbija.

Oni navode da nijedna stranka nije odgovorila na upitnik o načinu finansiranja, niti o troškovima njihovih kampanja. 

"Naša glavna zamerka nije usmerena na same političke partije, već na zakonodavca koji je propustio da ovu materiju uredi onako kako bi trebalo, a imao je priliku da to učini. Zakonodavac je imao priliku da obezbedi veći nivo transparentnosti i bez dužnosti podnošenja posebnih izveštaja", kaže Nemanja Nenadić iz "Transparentnosti Srbija".

Dodaje da je zakonodavac imao priliku da uredi da se tokom izborne kampanje prijavljuju ne samo troškovi koji su u potpunosti plaćeni, već i oni za koje su obaveze tek preuzete.

Jedan od razloga za izmenu Zakona u finansiranju političkih aktivnosti bilo je povećanje tranparentnosti tokova novca dok izborna kampanja traje. Vladimir Radomirović, glavni urednik portala Pištaljka smatra da to nije postignuto jer za to institucije nisu spremne.

"Mislim da nije postignuto jer naše institucije nisu spremne da vode evidencije bez obzira na to koliko stranke davale podataka. Mi znamo da u izveštajima stranaka o redovnom finansiranju ima dovoljno informacija o mogućim zloupotrebama, pa nijedna institucija nije reagovala na njih. Pre sve svega mislim na Agenciju za sprečavanje korupcije, Tužilaštvo. To i ne čudi ako znamo da je direktor Agencije za sprečavanje korupcije bio i sam donator SNS i onda je iluzorno očekivati da će ta Agencija istraživati finansiranje i SNS-a i drugih stranaka", rekao je Radomirović za Euronews Srbija.

Sumnjivo finasiranje stranaka

Podseća da ima mnogo slučajeva sumnjivog finansiranja stranaka i da ima dovoljno prostora da se reaguje na to i da javnost zna kako se finansiraju stranke, ali i udruženja koja izlaze na izbore.

Euronews Srbija

"Da vidimo ko su donatori, da li postoje crni fondovi iz kojih se finansiraju svi koji izlaze na izbore. Da javnost ima potpune informacije o tome ko finansira stranke i koji je interes onog ko finansira kampanje stranke, koji je interes da neko osvoji vlast i uđe u parlament", naveo je on.

Očigledno je da građani neće imati podatke ko finansira stranke pre nego što se odluče za koga da glasaju, iako je u Zakon uvedena je obaveza preliminarnih izveštaja koji treba da odraze stanje 15 dana pre izbora. 

Radomirović kaže da je simptomatično da nijedna stranka ne insistira na tome da se otkriju sve informacije, što ukazuje da se sve finansiraju na sličan način.

"U takvoj smo situaciji da glas javnosti za sada nije dovoljno snažan da se izbori za pravilo koje bi važilo za sve one koji učestvuju na izborima, da mi u reklamnim kampanjama znamo ko plaća određeni oglas,ko plaća reklamu na TV  bolbord, zašto to radi, koji je njegov interes. Znamo da na zapadu postoje instituti koji omogućavaju se zna ko finansira određene političare ili stranku, ali ni tamo tu instrumenti nisu dovoljno efikasni", rekao je on.

A kada bi znali ko finansira političke stranke građani bi mogli da znaju i kakva će biti politika onih koji ulaze u parlament.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town