Politika

Transparentnost Srbija: Amandmanima otkloniti nedostatke u Predlogu zakona referendumu

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2021

-

12:21

Transparentnost Srbija: Amandmanima otkloniti nedostatke u Predlogu zakona referendumu
Transparentnost Srbija: Amandmanima otkloniti nedostatke u Predlogu zakona referendumu - Copyright Logo

veličina teksta

Aa Aa

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija (TS) saopštila je da je svim poslaničkim grupama i samostalnim poslanicima poslala predloge amandmana na pojedine odredbe Predloga zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, o kojem je u toku rasprava u parlamentu.


Oni su pozvali poslanike da amandmane podnesu kao svoje, u predloženom ili izmenjenom obliku i da time, kako kažu, utiču da se neki od najvećih nedostataka predloga zakona otklone pre usvajanja i pre raspisivanja referenduma u vezi sa promenama Ustava.

Između ostalog, TS je predložila da se briše odredba koja predviđa overu potpisa za narodnu inicijativu uz naknadu, zato što se, navode, na taj način obeshrabruje korišćenje ustavnih prava građana.

U članu koji uređuje referendumsku kampanju, predlog TS je - brisanje dela norme po kojoj bi se kampanjom smatralo i "javno predstavljanje referendumskih predloga".

Prema njihovoj oceni, definicija u Predlogu zakona sužava prostor za demokratski dijalog, jer, kako kažu, uvodi zabrane i obaveze za fizička i pravna lica koja su zainteresovana da organizuju debate na kojima bi se sagledavala odluka koja je predmet referenduma, a bez usmeravanja volje građana u pravcu podrške ili protivljenja toj odluci.

Takođe,TS predlaže i preciziranje regulisanje pravila o finansiranju referendumske kampanje reguliše, a smatraju da je važno i da se izmeni za propisivanje pravila o vođenju evidencija i formi izveštaja o finansiranju kampanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija