Izbori 2022

Posmatrači Kongresa Saveta Evrope: Lokalni u senci predsedničkih i parlamentarnih izbora

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

04/04/2022

-

14:51

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope koji je posmatrao lokalne izbore u Srbiji, dao je danas preporuku da se ubuduće razdvoji odvijanje izbora na različitim nivoima kako bi se izbeglo da se lokalni izbori održavaju u senci predsedničkih i parlamentarnih što se, kako kažu, desilo juče.

Šefica delegacije Kongresa SE Karla Dejonge navela je na konferenciji za medije dan nakon izbora da je uprkos primećenim "neujednačenostima i neregularnostima", sve ukupno juče prošao "miran dan izbora" kojima su rukovodili članovi odbora u skladu sa zakonskim okvirom koji je u okviru sa međunarodnim standardima.

"Tajnost glasanja na biračkim mestima i pristup za ljude sa smetnjama oduvek, kao i danas, je nešto što izaziva zabrinutost. Kartonski papir ne obezbeđuje razdaljinu između birača i mogu da dovedu kršenja tajnosti, trebalo bi razmisliti o uvođenju glasačkih kabina", kazala je Dejonge.

"Pozivi mrtvima podrivaju poverenje u demokratiju"

Dodaje da postoje primeri problema koji su se dešavali na sam dan izbora i navodi da su njihovi posmatrači "svedočili da su dolazili ljudi sa pozivima koji su bili poslati mrtvim osobama".

"Smatramo da je krajnje vreme da se ovi probleme reše, možda i kroz neku vrstu nezavisne revizije biračkog spiska ili bolju koordinaciju organa vlasti koji su zaduženi za ažuriranje biračkog spiska. Postojanje fantomskih birača i dalje podriva poverenje javnosti u izbore i demokratiju", ocenila je ona.

Dejonge je navela i da je primećeno da su biračka mesta uglavnom bila manjih dimenzija te su iz tog razloga često bila prenatrpana.

Takođe, jedna od primedbi je i da se dešavalo da na nekim biračkim mestima nije primećeno da je stalni sastav biračkih odbora imao osam članova što je minimum.

Ono što je potrebno uraditi, kako je kazala Dejonge, jeste revidiranje sastava biračkih odbora i formiranje "partijskih posmatrača", a cilj toga je optimalno rukovođenje biračkim mestima i transparentno praćenje izbora od strane partijskih posmatrača.

Dejonge ističe da postoje problemi koje moraju rešiti vlasti, konkretno vlada i dodaje da to što je opozicija učestvovala na svim nivoima jeste pozitivan znak i ostavlja uverenje da Srbija može da postigne viši nivo demokratije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town