Izbori 2022

Crta: Najveći broj prijava o nepravilnostima do sada, na pet odsto biračkih mesta grubo kršenje pravila

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/04/2022

-

13:44

Crta: Najveći broj prijava o nepravilnostima do sada, na pet odsto biračkih mesta grubo kršenje pravila
Crta: Najveći broj prijava o nepravilnostima do sada, na pet odsto biračkih mesta grubo kršenje pravila - Copyright Prinstscreen YouTube/CRTA

veličina teksta

Aa Aa

Organizacija Crta sopštila je danas da je izborni dan protekao u atmosferi punoj tenzija koje su povremeno eskalirale u fizičko nasilje, čime se manifestovala nespremnost izborne administracije i nepoverenje građana u institucije.

"Na po pet odsto biračkih mesta u Srbiji i u Beogradu zabeleženo je kontinuirano ponavljanje grubih kršenja pravila, čime je ozbiljno ugrožen integritet izbornog dana na ovim mestima, ali obim tih incidenata nije mogao da utiče na konačne ishode izbora u Srbiji i Beogradu", rečeno je na konferenciji za medije Crte.

Pavle Dimitrijević iz Crte rekao istakao da je ove godine podnet najveći broj prijava policiji na osnovu informacija i podataka posmatrača Crte.

"Naši posmatrači su bili svedoci zabranjenih radnji i prikupili smo podatke kako bismo podneli prijave nadležnima u policiji. Zbog kvaliteta prikupljenih informacija doneli smo takvu odluku, a radi se o sedam prijava", kazao je Dimitrijević.

Radi se o dva slučaja tzv. "bugarskog voza" i pet slučajeva kupovine glasova.

Opštine u kojima su se desile pomenute nepravlnosti su Surčin, Šabac, Kula, Majdan, Žitorađa, Beočin i Železnik.

Kako je na konferenciji za medije rekao programski direktor Crte Raša Nedeljkov, nakon zatvaranja biračkih mesta u 20 sati, u Srbiji je na 11 odsto mesta bilo birača koji su hteli da glasaju, ali im je na nešto manje od polovine tih mesta to pravo u Srbiji uskraćeno.

U Beogradu je u 20 sati na 27 odsto biračkih mesta bilo birača koji su hteli da glasaju, ali im to na 12% odsto ukupnog broja mesta u Beogradu nije bilo dozvoljeno.

"U Srbiji su zabeleženi slučajevi povrede tajnosti glasanja na 14 odsto biračkih mesta, dok je u Beogradu to slučaj na 14 odsto biračkih mesta. Na značajnom procentu biračkih mesta u Srbiji (11 odsto) i u Beogradu (8 odsto), članovi biračkih odbora ili birači snimali su dešavanja na biračkom mestu", navodi Crta.

Prisustvo trećih lica, neovlašćenih da prisustvuju procesu glasanja, zabeleženo je na 6% biračkih mesta u Beogradu, dok je u Srbiji to bio slučaj na 4 odsto biračkih mesta, dodali su iz Crte. 

Kako se navodi, najčešće zabeležena nepravilnost tokom izbornog dana je vođenje paralelnih evidencija birača unutar biračkih mesta, koje su i u Srbiji i u Beogradu zabeležene na 11 odsto biračkih mesta. Kao još jedna od najčešće zabeleženih nepravilnosti ističe se i povreda procedura za glasanje van biračkog mesta (glasanje "od kuće"), što je u Srbiji zabeleženo na 12 odsto biračkih mesta, dok je u Beogradu to slučaj na 10 odsto mesta.

Napadi na posmatrače

Iz Crte dodaju i da su domaći ili strani posmatrači bili su prisutni na 18 odsto biračkih mesta u Srbiji, a čak na 85 odsto biračkih mesta u Beogradu.

Na četiri odsto biračkih mesta u Srbiji, odnosno dva odsto u Beogradu, zabeleženi su i slučajevi verbalnih uvreda ili zastrašivanja posmatrača Crte, kako od strane članova biračkih odbora (na pet biračkih mesta), tako i od strane trećih lica ispred biračkih mesta (na tri biračka mesta). Zabeleženo je da je na posmatrače Crte birački odbor takođe vršio pritisak tako što ih je sprečavao ili primoravao da potpišu zapisnik o posmatračima, i to na 3 odsto biračkih mesta u Beogradu, odnosno na 1 odsto mesta u Srbiji, saopštila je ta organizacija.

Glasanje birača sa Kosova i Metohije

Kako navodi Crta, kada se radi o glasanju birača sa Kosova, još jednom se ponovila situacija sa referenduma da su stvoreni nemogući uslovi za njih da ostvare svoje izborno pravo.

Način organizovanja glasanja na 46 posebnih biračkih mesta nije omogućio da birači sa Kosovo u jednakim uslovima kao ostali građani Srbije ostvare svoja biračka prava, odnosno došlo je do ozbiljnog ugrožavanja integriteta izbornog dana.

Proces glasanja bio je izrazito loše organizovan, gužve su bile takve da se povremeno na biračkim mestima nalazilo i više desetina birača, čime je narušena tajnost glasanja, a zabeležen je i niz drugih nepravilnosti: nekorišćenje UV lampe i spreja, vođenja paralelnih evidencija, glasanje u ime drugih birača, prisustvo neovlašćenih lica. Veći broj birača je na birališta dovožen organizovano autobusima, a bilo je i slučajeva kolabiranja tokom čekanja u  redovima, saopštila je Crta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town