Izbori 2022

Spasojević: Nije bilo tektonskih poremećaja na izborima, najveće iznenađenje uspeh SPS i tri stranke desnice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/04/2022

-

09:38

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Rezultati izbora su očekivani i nije se desio tektonski poremećaj, kaže za Euronews Srbija prof. Dušan Spasojević sa Fakulteta političkih nauka i dodaje da predstavnici opozicije možda nisu dobili ono što su očekivali, ali da Srbija sada ima drugačiju političku scenu koja je "manje prijatna za naprednjake".

Smatra da su najveće iznenađenje i dobar rezultat napravili socijalisti jer su osvojili 100.000 više glasova, ali i tri liste desnog spektra koje su ušle u parlament.

"Možemo reći da su na izborima za parlament socijalisti napravili najveće iznenađenje i dobar rezultat. Navikli smo da oni iz ciklusa u ciklus gube glasove. Čini mi se da su uspeli da naprave odlučnu kampanju i da preokrenu trend", rekao je Spasojević za Euronews Srbija.

On je naveo da su uspeh ostvarile tri liste sa desnice koje su ušle u parlament (Miloš Jovanović, BOško Obradović i Milica Đurđević Stamenkovski).

"Očekivalo se da će ući jedna, dve, a možda nijedna. Sve ostalo na izborima je bilo očekivano i ono što su sondaže javnog mnjenja pokazivale", naveo je on.

Ne smatra da je Srbija napravila radikalni zaokret na desno, jer već duže postoji četiri do pet aktera na desnom kraju spektra koji su imali problem da se udruže.

"Od kada  je cenzus smanjen na tri odsto njima su povećane šanse. Dobro su iskoristili i referendum u januaru, bili su mnogo aktivniji od građanskih stranaka. Takođe, događaji u Ukrajini išli su u korist ovim strankama. Sve u zbiru dalo je dobar rezultat", naveo je on.

Iznenađenje NADA Miloša Jovanovića

Spasojević je naveo da je Miloš Jovanović sebe predstavio kao zanimljivu opciju kojima je Aleksandar Vučić  neprihvatljiv, ali kojima se ne sviđa previše ni grupacija oko Dragana Đilasa. 

"Videćemo koliko će oni rasti. Ta koalicija za sada ne deluje potrebna, što se tiče parlamentarnih izbora, jer naprednjaci sa manjinama i socijalistima imaju većinu. Videćemo da li će NADA na beogradskim  izborima moći da poveća koalicioni potencijal. Pitanje je njihove procene da li da se svrstavaju iz naprednjake i da dođu na vlast ili ostanu opozicija i srednjoročno više dobiju", rekao je on.

Euronews Srbija

 

Upitan da prokomentariše izjavu Aleksandra Vučića da sa manjinama imaju dovoljno da formiraju vlast i da li se isključuje SPS, on je rekao da bi za njega bilo iznenađenje da socijalisti ne budu partneri naprednjacimma.

"Moram da priznam da imam  problem sa javnom scenom kada se iz jedne rečenice izvlači veliki zaključak. Meni bi bilo iznenađenje da socijalisti ne budu partner naprednjacima. Oni su važan deo naprednjačkog uspeha. Sinoć jeste nešto čudno delovalo. Bilo je malo čudnih formulacija i izraza lica. Čini mi se da je to bila više priprema. Socijalisti su od ključnog značaja za beogradsku većinu i zaista bi bilo iznenađenje da se ta stabilna većina razdvoji", rekao je on.

Navodi da Stranka slobode i pravde sigurno nije zadovoljna rezultatima i da će u novom sazivu parlamenta biti odnos snaga koji bi imali da opozicija nije bojkotovala prošle izbore.

Vučić popularniji od stranke

Analizirajući rezultate SNS-a on je rekao da su izbori pokazali da je Vučić popularniji od stranke i da vuče stranku, ali da to nije slučaj samo kod naprednjaka već i ostalih lista.

"To vidimo kod svih lista na desnici, da su svi imali bolje rezultate od stranaka. Naše stranke jesu liderske stranke", naveo je on.

Smatra da će u Beogradu naprednjaci sigurno razgovarati o koaliciji sa SPS-om, ali da su tu i  NADA, kao da ne bi trebalo isključiti ni Zavetnike.

"SNS je dobio na svim nivoima, ali ne može da formira sam parlamentarni i gradsku većinu. Imaćemo drugačiji parlament. SNS će imati opoziciju i to će biti potpuno nova dinamika. To je važno u spoljnopolitičkom kontekstu jer će sigurno biti pritisaka oko rata u Ukrajini. Siguran sam da će SNS izbegavati svrstavanje, ali što rat duže traje biće teže", zaključio je on. 

Komentari (0)

Talk of the town