Izbori 2022

IZBORI 2022 Cesid dao projekciju konačnih rezultata, RIK se još čeka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/04/2022

-

08:02

IZBORI 2022 Cesid dao projekciju konačnih rezultata, RIK se još čeka
IZBORI 2022 Cesid dao projekciju konačnih rezultata, RIK se još čeka - Copyright Fonet/A.Barda, Tanjug/N.Mihajlović,D.Kujundžić, R. Prelić, Z.Žestić, S.Aćimović, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji su juče održani predsednički, parlamentarni i lokalni izbori u dva grada, među kojima je i Beograd, kao i u 12 opština. U Prvom krugu predsedničkih izbora pobedio je Aleksandar Vučić, pokazuju prvi podaci. Na parlamentarnim i beogradskim izborima najviše glasova osvojio je SNS. U parlament ulazi još sedam stranaka i pet manjinskih lista. Republička izborna komisija saopštila da će preliminarne rezultate izbora objaviti u roku od 24 sata od zatvaranja birališta.  

Ključne informacije:  

  • Na predsedničkim izborima Aleksandar Vučić pobedio u prvom krugu, pokazuju podaci Cesid-a, na osnovu 70,05 odsto uzorka 
  • Prema projekciji RIK broj osvojenih mandata u Skupštini je sledeći: SNS 120, UZPS 37, SPS-JS 32, NADA 15, Moramo 12, Dveri 10, Zavetnici 10, SVM 6...
  • Prve projekcije u Beogradu: SNS osvojio 38 odsto, Ujedinjeni za pobedu Beograda 20,5 odsto, Moramo 10 odsto, SPS sedam odsto 
  • Projekcija Ipsosa o konačnoj izlaznosti na izborima je 59,7 odsto 
  • RIK saopštio da će danas do 20 časova utvrditi preliminarne rezultate izbora 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, iz časa u čas pratite nove procene, rezultate izbora i analize. Kako je protekla izborna noć, pročitajte u načem posebnom blogu

RIK: Projekcija broja mandata

CESID/IPSOS REZULTATI PREDSEDNIČKIH IZBORA

CESID/IPSOS  REZULTATI PARLAMENTARNIH IZBORA

CESID/IPSOS  REZULTATI BEOGRADSKIH IZBORA

Crta: SNS u Beogradu osvojio 38,1 odsto glasova

Posmatračka misija Crta saopštila je da je na beogradskim izborima pobedila lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", sa osvojenih 38,1 odsto glasova. Zatim slede liste "Vladeta Janković - Ujedinjeni za pobedu Beograda" sa osvojenih 21,3 odsto glasova, "Moramo" sa 10,8 odsto, lista SPS i Jedinstvene Srbije 6,9 odsto. Lista "Nada za Beograd" osvojila je 6,3 odsto glasova, Zavetnici sa 3,5 odsto, a cenzus je još prešla lista Boško Obradović - Dveri/POKS sa osvojenih 3,4 odsto glasova.

Na pres konferenciji je rečeno i da je na osnovu 99 odsto obrađenog uzorka, Aleksandar Vučić osvojio 57,7 odsto glasova na predsedničkim izborima. Zdravko Ponoš je osvojio 19,1 odsto glasova, a Miloš Jovanović je treći sa 5,9 procenata.

Na parlamentarnim izborima lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" osvojila je 42,3 odsto glasova, "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije" 14,2 odsto, "Ivica Dačić - premijer Srbije" 11,1 odsto. Cenzus su prešli još i koalicija NADA sa 5,4 odsto glasova, Moramo sa 4,7 procenata, Patriotski blok sa 3,9 odsto i Zavetnici sa osvojenih 3,8 odsto glasova.

16.23 Stojanović: Iznenađenje SPS i niži rezultat ujedinjene opozicije

Rezultati parlamentarnih izbora nisu doneli veliko iznenađenje, ali je neočekivano Socijalističa partija Srbije ostvarila veoma dobar rezultat, rekao je politikolog Boban Stojanović, koji dodaje i da mu nije jasno zašto se od lidera SNS i SPS Aleksandra Vučića i Ivice Dačića sinoć mogao čuti "hladan ton". Komentarišući izborne rezultate, on je rekao da su rezultati bili očekivani i da jedno nije tačno moglo da se tvrdi koliko će listi oko cenzusa uspeti isti i da pređe. Opširnije u odnvojenoj vesti

15.00 Klačar: Politički život više nije isti

U ovom momentu svako licitiranje sa premijerskim mestima, većinom ili gradonačelnikom Beograda je poprilično preuranjeno jer su rezultati izbora na svim nivoima doveli do mešanja karata. Politički život nije više identičan onom koji je bio ne samo posle bojkota, već i pre njega, rekao je za Euronews Srbija programski direktor CESID-a Bojan Klačar. Opširnije u odvojenoj vesti.

Euronews TV

14.33 Kongres SE: Razdvojiti održavanje izbora na različitim nivoima

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope koji je posmatrao lokalne izbore u Srbiji, dao je danas preporuku da se ubuduće razdvoji odvijanje izbora na različitim nivoima kako bi se izbeglo da se lokalni izbori održavaju u senci predsedničkih i parlamentarnih što se, kako kažu, desilo juče.

Šefica delegacije Kongresa SE Karla Dejonge navela je na konferenciji za medije dan nakon izbora da je uprkos primećenim "neujednačenostima i neregularnostima", sve ukupno juče prošao "miran dan izbora" kojima su rukovodili članovi odbora u skladu sa zakonskim okvirom koji je u okviru sa međunarodnim standardima. Opširnije u odvojenoj vesti.

Euronews TV

14.21 ENEMO: Narušeno poverenje u izborni proces

Međunarodna misija za posmatranje izbora (ENEMO) saopštila je da je predizborna kampanja bila narušena optužbama o zloupotrebi državnih resursa, zloupotrebi položaja, pritiscima na birače i tvrdnjama o netačnostima u biračkom spisku, koje su uticale na opšte poverenje građana u proces.

ENEMO ocenjuje i da ostaju da se reše dugotrajna pitanja o dostupnosti medija i medijske zastupljenosti. Institucije odgovorne za kampanju i nadzor nad medijima nisu u potpunosti osigurale jednake uslove među izbornim učesnicima, naveo je šef Misije ENEMO Pjer Peitje. Opširnije u odvojenoj vesti.

Euronews TV

14.18 Sijarto pozdravio pobedu Vučića na izborima

Ministar spoljnih poslova Međarske Peter Sijarto pozdravio je danas pobedu predsednika Srbije Aleksandra Vučića na opštim izborima održanim u nedelju i ocenio da su izbori u Srbiji važni i za Mađarsku. Sijarto je na Fejsbuku napisao da su rezultati srpskih izbora značajno uticali na budućnost Mađara koji žive u Srbiji i na mađarsko-srpske odnose, preneo je MTI.

"Mnogo smo radili na tome da istorijski antagonizam pretvorimo u istorijsko prijateljstvo. Srećni smo što nam jučerašnji izbori omogućavaju da nastavimo taj posao. Ne samo da smo mi ostvarili istorijsku pobedu, već je to učinio i predsednik Aleksandar Vučić, veliki prijatelj Mađarske", rekao je Sijarto i dodao da je nedavno razgovarao telefonom sa "svojim prijateljem i kolegom Nikolom Selakovićem".

13.51 Crta: Dosad najveći prijavljenih nepravilnosti, na pet odsto biračkih mesta grubo kršenje pravila

Organizacija Crta sopštila je danas da je izborni dan protekao u atmosferi punoj tenzija koje su povremeno eskalirale u fizičko nasilje, čime se manifestovala nespremnost izborne administracije i nepoverenje građana u institucije.

"Na po pet odsto biračkih mesta u Srbiji i u Beogradu zabeleženo je kontinuirano ponavljanje grubih kršenja pravila, čime je ozbiljno ugrožen integritet izbornog dana na ovim mestima, ali obim tih incidenata nije mogao da utiče na konačne ishode izbora u Srbiji i Beogradu", rečeno je na konferenciji za medije Crte. Opširnije u odvojenoj vesti.

13.20 Milanović čestitao Vučiću: Srbi su posebna politička kategorija

Hrvatski predsednik Zoran Milanović čestitao je danas ponovnu izbornu pobedu Aleksandru Vučiću na izborima za predsednika Srbije, kojoj, kako kaže, predviđa ekonomsku propast. 

"Srbija mora da se opredeli da li je geografski zapad, a šta je u smislu političke geografije mora sama da odluči", rekao je Milanović. Opširnije u odvojenoj vesti

13.08 Putin čestitao Vučiću: Očekujem jačanje partnerskih odnosa

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pobedu na predsedničkim izborima, saopštio je Kremlj.

"Očekujem da će se vaš rad na čelu države nastaviti da doprinosi jačanju strateških partnerskih odnosa koji postoje između naše dve zemlje. Ovo je, nesumnjivo, u interesu bratskih naroda Rusije i Srbije", naglasio je Putin u čestitki.

Predsednik Rusije je naveo da rezultati izbora potvrđuju široku podršku građana Srbije kursu Aleksandra Vučića usmerenu ka "rešavanju urgentnih socijalnih i ekonomskih problema i vođenju nezavisne spoljne politike".

Instagram.com/buducnostsrbije

 

12.50 Novi podaci RIK: Kakvi su rezultati predsedničkih i parlamentarnih izbora na 94,99 obrađenog uzorka 

Republička izborna komisija obradila je 94.99 odsto biračkih mesta kada je reč o juče održanim parlamentarnim izborima, prema kojima je izaznost bila 58.61 odsto.

Euronews TV

12.40 Dodik čestitao Vučiću: "Mi u RS smo svojim glasom dali podršku stabilnosti regiona" 

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitao je predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću pobedu na izborima i istakao da je još jednom potvrđena neprikosnovena volja naroda da ih Vučić vodi putem mira, stabilnosti, prosperiteta i ekonomskog razvoja.

"Dragi prijatelju, još jednom si dokazao da narod u Srbiji u Tebi vidi oslonac i garant njenog daljeg jačanja, a mi u Republici Srpskoj svojim glasom dali smo podršku stabilnosti regiona, razvoju, napretku i slobodi celog srpskog naroda", naveo je Dodik u čestitki Vučiću.

Izrazio je nadu da će predsednik Srbije nastaviti put koji je započeo i da će u predstojećim godinama ostati garant mira i stabilnosti celog srpskog naroda u ova izazovna vremena. Opširnije u odvojenoj vesti.

12.30 Raspodela mandata u Skupštini Beograda prema projekciji Cesida

Euronews TV

11.49 Plenković čestitao Žigmanovu

Ulazak lidera Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislava Žigmanova u srpski parlament izuzetno je važan za zastupljenost Hrvata u Srbiji, izjavio je danas predsednik vlade Hrvatske Andrej Plenković

Žigmanovu je na toj društvenoj mreži čestitao i hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman, ali i upozorio da su "uprkos osvojenom mandatu, ovi izbori još jedni na kojima Srbija nije ispunila odredbe sporazuma o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina iz 2005".

Žigmanov je u Skupštinu Sbije ušao kao nosilac liste Zajedno za Vojvodinu koja je po poslednjim projekcijama osvojila dva mandata.

11.05 Milivojević: Formiranje vlade će potrajati - ključni faktori Dačić i NADA 

Politikolog Cvjetin Milivojević za Euronews Srbija kaže da preliminarni rezultati ovogodišnjih izbora nisu iznenađenje, ali da se izdvaja izuzetan rezultat SPS-a, kao i ulazak nekoliko stranaka desnice u parlament.

On smatra i da će formiranje vlasti trajati duže, ali i da bi vlast bez SPS bila lakše rušiva. Opširinije u odvojenoj vesti.

Euronews TV

 

10.20 Đurđević Stamenkovski: Ne vidimo se u Vladi Srbije

Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je danas da bi se odazvala pozivu na sastanak s pobednikom predsedničkih izbora Aleksandrom Vučićem i razgovarala o "važnim državnim i nacionalnim pitanjima", ali da će Zavetnici ostati državotvorna opozicija i da ne vide sebe u Vladi Srbije.

"Što se tiče lokalnih samouprava, mislim da svako treba da ostavi prostor da razgovara, jer tu treba da budemo servis građana", rekla je Đurđević Stamenkovski na TV Prva i navela da je moguće da opozicija osvoji vlast u Aranđelovcu. 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

10.02 Obradović: Nećemo u vlast po svaku cenu, s opozicijom ako prihvate program

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je jutros kako nije sporno da se razgovara, ali da neće ulaziti ni u kakvu vlast po svaku cenu, posebno ne u sadašnju vlast čiji su ljuti kritičari. On je rekao da bi za kvalitet demokratije bilo dobro da se vlast u Beogradu prepusti opoziciji, jer je vlast pala.  Na pitanje da li to znači da bi pre sarađivao sa sadašnjom opozicijom, istako je da je to prirodno, ali pod uslovom da prihvate njegov program. 

09.55 Kosačov: "Bravo, Srbijo! Bravo, Mađarska!"

"Bravo, Srbijo! Bravo, Mađarska! Bravo, prava i suverena Evropo“, napisao je  potpredsednik Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov, komentarišući izbore u dve zemlje. Opširinije u odvojenoj vesti.

09.25 Vuletić: Nema jačanja radikalne ekstremne desnice

Profesor Vladimir Vuletić ocenio je jutros da su parlamentarne izbore obeležili rezultati koalicije NADA, stranke Zavetnici i pokreta Dveri i da, iako je došlo do pomeranja u desno, nema jačanja radikalne ekstremne desnice. Vuletić je za Radio-televiziju Srbije rekao da je kandidat Srpske napredne stranke (SNS) imao bolji rezultat od lista koje je predvodio. On je dodao da će sada biti važna "veština političara" kako da naprave vladu, jer SNS nema dovoljno poslanika.

08.53 Spasojević: Očekivani rezultati

Prof. Dušan Spasojević sa Fakulteta političkih nauka kaže za Euronews Srbija da su rezultati izbora očekivani i da se nije desio tektonski poremećaj.

"Možemo reći da su na izborima za parlament socijalisti napravili najveće iznenađenje i dobar rezultat. Navikli smo da oni iz ciklusa u ciklus gube glasove. Čini mi se da su uspeli da naprave odlučnu kampanju i da preokrenu trend", rekao je spasojević za Euronews Srbija.

On je naveo da su uspeh ostvarile tri liste sa desnice koje su ušle u parlament. Opširnije u odvojenoj vesti.

Euronews TV

08.40 Obrađeno 59 odsto glasačkog materijala u Beogradu

Prema podacima Gradske izborne komisije Beograda obrađeno 59 odsto glasačkog materijala, javila je RTS.

Prema tim rezultatima, odbornike u gradskoj skupštini imaće lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", lista "Vladeta Janković - Ujedinjeni za pobedu Beograda", lista "Moramo", lista "Toma Fila - gradonačelnik Beograda", koalicija NADA, Zavetnici i koalicija Dveri-POKS.

Gradonačelnika Beograda biraće 110 odbornika Skupštine Beograda.

08.35 Preliminarni rezultati RIK-a u 20 časova

Preliminarni rezultati izbora biće poznati večeras u 20 časova, kada će se oglasiti Republička izborna komisija. Konačne rezultate 13. parlamentarnih izbora od uvođenja višestranačja u Srbiji saopštiće Republička izborna komisija najkasnije do 7. aprila u 20 sati. Krajnji rok za raspodelu mandata je 17. april, a parlament mora da bude konstituisan najkasnije do 7. maja.

08.09 Vučić: Pobeda s velikom razlikom

Lider SNS i kandidat za predsednika Srbije Aleksandar Vučić istakao je sinoć da je ta koalicija pobedila sa velikom razlikom.

Na konstataciju novinara da svi pričaju da će lider SPS-a Ivica Dačić biti budući premijer, Vučić je odgovorio: „neka svi pričaju".

„Pogledajte o čemu mi govorimo. Pričamo o listi koja je dobila četiri puta više glasova od nekoga, ne četiri ili 14 odsto više. Ja sam dobio 43 odsto od ukupnog glasačkog tela. Imamo više od 30 odsto u odnosu na drugoplasiranog. Razumete li o kakvoj razlici govorimo?"; objasnio je on. Opširnije u odvojenoj vesti.

Euronews

07.20 Pet prvih zaključaka jučerašnjih izbora: Velika izlaznost najveće iznanađenje

Iako je jučeranji izborni dan počeo slično kao i u prethodnim izbornim ciklusima, na kojima je do 10 časova izašlo oko 10 odsto upisanih birača, oko 16 sati je postalo jasnije da ćemo ovoga puta imati značajno viši procentat izašlih birača nego ranije. Prema podacima Republičke izborne komisije, u nedelju je do 19 sati na birališta izašlo 54,6 odsto glasača, a prema različitim projekcijama očekuje se da će konačna izlaznost biti oko 59 do 60 odsto. Šta su glavni zaključci nakon jučerašnjg dana donosimo u odvojenom tekstu.

Euronews

07.35 RIK o parlamentarnim izborima nakon 91,02 obrađenih mesta

Republička izborna komisija na svome sajtu objavila je rezultate parlamentarnih izbora, a osnovu 91,02 odsto obrađenih biračkih mesta kojima je obuhvaćeno 87,67 odsto biračkog tela. Prema njima ovako izgledaju rezultati:
SNS 43,45% - 122 mandata
SPS 11,6% - 32 manada
SRS 2,17 %- bez mandata
Ujedinjeni za pobedu Srbije 13,07% - 36 mandata
NADA 5,27 %- 14 mandata
Zavetnici - 3,76 - 10 mandata
Muftijin amanet 0,96% - 3 mandata
Moramo 4,34% - 12 mandata
Suverenisti 2,25 %- bez mandata
Dveri-POKS 3,85% -10 mandata
Zajedno za Vojvodinu 0,63% - dva mandata
SDA Sandžaka 0,58% - dva mandata
Ajmo ljudi 1,62% bez mandata
Alternativa za promene 0,1% - bez mandata
Koalicija Albanaca 0,29% jedan mandat
Otete bebe 0,81% - bez mandata
Romska partija 0,17% bez mandata
Ruski manjinski savet 0,25% bez mandata

07.11 RIK o predsedničkim izborima

Prema podacima RIK-a na osnovu 88,18 odsto obrađenog uzorka, odnosno 91,42 biračkih mesta  u trci za predsednika Srbije Aleksandar Vučić osvojio je 59,39 odsto glasova, Zdravko Ponoš 17,66 odsto, Dr Miloš Jovanović 5,84 odsto, Boško Obradović 4,42 odsto, Milica Đurđević Stamenkovski 4,3 odsto, Biljana Stojković 3,07 odsto, Branka Stamenković 2,02 odsto, Miša Vacić 0,89 odsto.

07.09 Cesid o beogradskim izborima: Najviše mandata za SNS

Prema projekciji raspodele mandata Cesida za Skupštinu grada Beograda na osnovu 79 odsto obrađenog uzorka lista Aleksandar Vučić- Zajedno možemo sve imaće 48 odbornika, Vladeta Janković- Ujedinjeni za pobedu Beograda 26, Koalicija oko Moramo 13, Ivica Dačić-premijer Srbije, Toma Fila - gradonačelnik Beograda 8, Dr Miloš Jovanović- Srpska koalicija NADA 7, Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici 4, Koalicija oko Dveri 4.

 

07.02 CRTA: Projekcija rezultata  beogradskih izbora na osnovu 96% obrađenog uzorka

 

06.45 O "kosti u grlu" i "rekordima": Ćulibrk i Radovanović o rezultatima izbora

Komentaričući rezultate izbora i prve izjave aktera, glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk je rekao da mu je interesantno što kod Aleksandra Vučića nije bilo osmeha. “Izgleda da je Beograd, čiji rezultati nisu ni pominjani, zapravo kost u grlu koja je učinila da ova čorba koja večeras lepo miriše, ne bude baš tako ukusna”, rekao je on za Euronews Srbija. 

Novinar Ivan Radovanović je rekao da je Vučić uspeo da postane najveća politička figura u novijoj istoriji. "SNS je izgubio jedan deo, ne veliki, glasača, zbog rata u Ukrajini. Ali ono što je interesantno, nije dobila grupacija oko Marinike, već socijalisti i desničari", rekao je Radovanović.

Euronews

06.30 Poređenje izlaznosti po satima

Konačni rezultati izlaznosti, koja je na ovim izborima bila veća nego u prethodnim procesima od 2016. godine do danas, još nije objavljena. Prema poslednjih podacima izlaznost je do 19h časova bila je 54,6 odsto, pokazali su podaci Cesida Na grafikonu pogledajte poređenje izlaznosti po satima:

06.15 Cesid o nepravilnostima: Listići u pogrešnim kutijama, glasanje bez spreja, ugrožena tajnost

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) saopštio je da je na osnovu informacija dobijenih od posmatrača, uočeno nekoliko vrsta nepravilnosti na biračkim mestima u Srbiji. Najčešće su proceduralne nepravilnosti i odnose se na ubacivanje listića u pogrešne kutije, nepoštovanje koraka u sprovođenju izbora (ne nanosi se sprej, ne proverava se identitet birača i slično) i na greške pri potpisivanju izvoda iz biračkih spiskova. Osim navedenog, posmatrači su nastavili da uočavaju aktivnosti kojima se ugrožava tajnost glasanja na biračkim mestima (fotografisanjem listića ili snimanjem procesa glasanja), porodično glasanje i lakše incidente i verbalne sukobe.

06.15  Prve projekcije rezultata u Beogradu 

Prema preliminarnim rezultatima koje je objavio Ipsos/Cesid, a na na osnovu 46,3 odsto obrađenog uzorka, najviše glasova u Beogradu osvojila je lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", odnosno 39,1 odsto. Na drugom mestu je lista "Vladeta Janković - Ujedinjeni za pobedu Beograda" sa 20,1 odsto, zatim lista "Moramo" sa 10,3 odsto glasova, a na četvrtom mestu je lista "Toma Fila - gradonačelnik Beograda" sa 7 odsto glasova. 

Na petom mestu je koalicija NADA sa 6,2 odsto glasova, na šestom mestu je lista stranke Zavetnici sa 3,7 odsto glasova, dok je na osmom mestu koalicija Dveri-POKS sa 3,6 procenata. Ko je ispod cenzusa pročitajte u posebnoj vesti.

 

Komentari (0)

Talk of the town