Analize

Stojanović za Euronews Srbija: Iznenađenje SPS i niži rezultat ujedinjene opozicije, Vučiću bolje da drži Dačića uz sebe

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/04/2022

-

16:23

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Rezultati parlamentarnih izbora nisu doneli veliko iznenađenje, ali je neočekivano Socijalistička partija Srbije ostvarila veoma dobar rezultat, rekao je politikolog Boban Stojanović, koji dodaje i da mu nije jasno zašto se od lidera SNS i SPS Aleksandra Vučića i Ivice Dačića sinoć mogao čuti "hladan ton".

Komentarišući izborne rezultate, on je rekao da su rezultati bili očekivani i da jedno nije tačno moglo da se tvrdi koliko će listi oko cenzusa uspeti isti i da pređe.

"Jedino možda iznenađenje je nešto niži rezultat od očekivanog ujedinjene opozicije, i za mene je najveće iznenađenje jako dobar rezultat SPS, što je verovatno prouzrokovano kampanjom Ivice Dačića u vezi sa ratom u Ukrajini, podrškom Rusiji. Dobar deo Šapićevih birača sada je glasao za SPS, koji je jedno vreme bio u trendu pada, a sada se zaista podigao", rekao je on.

Kada je reč o predsedničkim izborima, Stojanović kaže da je očekivao nešto niži procenat za Vučića, ali je dodao da je bilo iluzorno očekivati drugi krug sa manje od četiri miliona izašlih birača.

"Ogromna razlika je između broja glasova između Aleksandra Vučića i SNS. Podržali su ga SPS, SVM i radikali, i deluje da su pre svega socijalisti, koji su imali najveći udeo, 'ispoštovali' i glasali za njega", rekao je Stojanović i dodao da ne razume zašto je bilo "hladnog rečnika" sinoć.

"Znajući ih obojicu, Vučiću je bolje da drži Dačića uz sebe, a i potreban mu je za Beograd, a Dačić neće odbiti bilo koju ozbiljnu funkciju koju dobije. Sigurno će dobiti mnogo više za socijaliste nego što je dobio 2020. godine", istakao je Stojanović.

"Opozicija mora priču o nepravilnostima da istera do kraja"

Komentarišući nepravilnosti na biralištima o kojima je CRTA govorila, Stojanović ističe da se dobar deo problema izbornog procesa odvija pre izbornog dana.

"Očekujem da će zaključak CRTA da bude da su ovo još jedni izbori koji se ne mogu smatrati legalnim i poštenim, iako oni kažu da ove sitne nepravilnosti nisu uticale na rezultat. S obzirom na to da u Beogradu vlast zavisi od jednog mandata, svaka od ovih sitnih nepravilnosti u Beogradu znači puno. Znači, ako su kupili 3.000 glasova i ako su primorali nekoga da glasa, to može da prebaci mandat na stranu vlasti ili opozicije. Zaista smo videli u Beogradu poplavu lažnih listića i mislim da, ako opozicija želi da pobedi u budućnosti, mora, na primer, tu priču da istera do kraja", istakao je on.

Inače, upravo kada je reč o opoziciji i njenim daljim koracima, Stojanović je rekao da očekuje tri najvažnija događaja koja slede.

"To je šta će Ponoš da radi, s obzirom na to da je on ostvario, ako se ne varam za 5,5 odsto bolji rezultat nego koalicija koja ga je kandidovala i prosto je najmoćniji čovek trenutno u opoziciji, dosta toga će zavisiti šta je njegov plan. Druga stvar je da li će ta ujedinjena opozicija nastaviti da funkcioniše kao taj ujedinjeni entitet i jedan politički subjekt. Mislim da je to važno i za koaliciju Moramo, gde mi se čini da su neki zadovoljniji od drugih. Na primer, Ćuta mi ne deluje baš zadovoljno, i deluje da ima nekakav svoj vid kako borbu treba nastaviti", rekao je on.

Inače, Stojanović ističe i da da je cenzus ostao na pet odsto, da bi ga u ovom trenutku prešle samo četiri liste, te da je Srpska napredna stranka zapravo najveća žrtva smanjenja cenzusa pre dve godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town