Izbori 2022

Posmatrači ENEMO: Podriveno poverenje u izborni proces, zabrinutost i zbog medija i izbornih soiskova

Komentari

Autor: Euronews Srbija, FoNet

04/04/2022

-

14:23

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna misija za posmatranje izbora (ENEMO) saopštila je da je predizborna kampanja bila narušena optužbama o zloupotrebi državnih resursa, zloupotrebi položaja, pritiscima na birače i tvrdnjama o netačnostima u biračkom spisku, koje su uticale na opšte poverenje građana u proces.

ENEMO ocenjuje i da ostaju da se reše dugotrajna pitanja o dostupnosti medija i medijske zastupljenosti. Institucije odgovorne za kampanju i nadzor nad medijima nisu u potpunosti osigurale jednake uslove među izbornim učesnicima, naveo je šef Misije ENEMO Pjer Peitje.

"Iako je kampanja generalno bila konkluzivna po prirodi, bila je u velikoj meri narušena optužbama o zloupotrebi državnih resursa, zloupotrebi položaja, kupovini glasova i zastrašivanju birača, posebno usmerenim prema javnim službenicima od strane vladajuće koalicije. Mnogi od ovih oblika pritiska citirani su kao kontinuirani, a počeli su mnogo pre zvaničnog početka izbornog procesa", ističe Peitje.

Kako dodaje, ENEMO ocenjuje da su navodi o zastrašivanju birača i kupovini glasova uticali na sveopšte poverenje u izborni proces, dok su dugogodišnje prakse zloupotrebe državnih resursa i zloupotrebe položaja značajno ugrožavale mogućnosti za jednake uslove.

"Zamagljivanje granica između stranke i države u suprotnosti sa međunarodnim standardima očekivano je negativno uticalo na okruženje u kojem se kampanja odvijala", istakao je Peitje.

Dodaje da je misija tokom boravka u Srbiji imala 374 sastanka, prisustvovala je na 30 događaja u kampanji, na pet biračkih mesta su pratili otvaranje i zatvaranje, a na 90 mesta su pratili proces glasanja, dok su na pet birališta pratili brojanja glasova.

Na konkretno pitanje da li se izbori u Srbiji 3. aprila mogu oceniti kao fer i slobodni, Pejtie je rekao da su već naveli ocene koje "jasno govore o podrivanju poverenja u izborni proces" i naglasio da će konačna ocena ENEMO "biti u izveštaju za dva ili tri meseca".

Kada je reč o tome da je Republička izborna komisija odlučila da preliminarne rezultate izbora saopšti u zakonskom roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mesta, Pejtie je rekao da je jasna odluka jer je proces brojanja i dalje u toku. On je podsetio na nalaz Misije da u redovima za glasanje birača bilo i posle 20 sati, kojima je dozvoljeno da glasaju.

Mikeladze: U registraciji birača nedostaje transparentnost

Analitičarka izborne administracije Ana Mikeladze ocenila je da su sednice Republičke izborne komisije bile otvorene i transparentne, a Komisija je uspela da razjasni aspekte koje su opšte odredbe zakona ostavljale nejasnim.

Ona je rekla da misija ocenjuje da je u procesu registracije birača generalno nedostajala transparentnost, dok je zabrinutost u pogledu tačnosti biračkog spiska, uglavnom kada je reč o broju umrlih birača koji su na spiskovima i navodima o "fantomskim biračima".

"Birači su mogli da pregledaju podatke i traže ispravke, ali birački spisak nije bio dostupan javnosti", rekla je Mikeladze i navela primer da je na referendumu u januaru 2022. godine bilo 7.500 birača više nego na izborima 3. aprila, bez jasnog razloga za umanjenje.

Maja Milikić: Pristrasna uređivačka politika u medijima

Zamenica misije ENEMO Maja Milikić istakla je da su brojni sagovornici ENEMO izrazili zabrinutost zbog pristrasne uređivačke politike u javnim i brojnim mejnstrim medijima. Debate izbornih učesnika su organizovali brojni kanali, ali vodeći kandidati su odbijali da zajednički učestvuju, naglasila je ona.

Vladajuća partija, ukazuje Milikić, iskoristila je položaj predsednika Aleksandra Vučića u svoju korist, pošto je u većini medija dominiralo opsežno izveštavanje o njegovim aktivnostima.

"Uprkos nizu sankcija koje su mu bile na raspolaganju, Regulatorno telo za elektronske medije je ograničilo svoje sankcije na neefikasna upozorenja, što nije funkcionisalo kao odvraćajuća sankcija za sprečavanje daljih kršenja", zaključila je ona.

 

 

Komentari (0)

Talk of the town