Izbori 2022

Klačar za Euronews Srbija: Rezultati promešali karte, licitiranje premijerom, većinom ili gradonačelnikom preuranjeno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/04/2022

-

15:02

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U ovom momentu svako licitiranje sa premijerskim mestima, većinom ili gradonačelnikom Beograda je poprilično preuranjeno jer su rezultati izbora na svim nivoima doveli do mešanja karata. Politički život nije više identičan onom koji je bio ne samo posle bojkota, već i pre njega, rekao je za Euronews Srbija programski direktor CESID-a Bojan Klačar.

Kako je dodao projekcija CESID-a i IPSOS-a za parlamentarne izbore je objavljena, a moguća su tek minimalna odstupanja, pa se za sada se čini da je sve objavljeno na nivou veoma čistih i stabilnih trendova.

"Ne očekujem dramatične razlike u odnosu na ono što smo već objavili", naglasaio je.

Međutim, što se izbora koji se tiču Beogarda tiče, Klačar kaže da finalnih rezultata još nema i da su moguća su pomeranja u Beogradu koja mogu da utiču i na drugačiju klimu.

Ipak, ističe da se tu do sada ništa novo nije dogodilo i da se za sada vidi da SNS i SPS se nalaze u nešto boljoj poziciji u odnosu na ostale.

"Nemamo u ovom momentu nikakvu drugu projekciju. Sačekaćemo i da Gradska izborna komisija izađe sa podacima da imamo uvid u sve detalje izbornog procesa u Beogradu. Ono što se vidi je da ovde postoji neka vrsta uravnoteženosti između mandata koje bi mogla da osvoji vladajuće koalicija i koji bi mogli da pripadnu opozcijii. Prema našoj projekciji SNS i SPS se nalazi u nešto boljoj poziciji. Nema još finalnih rezultata, moguća su pomeranja u Beogradu i ona mogu da utiču i na drugačiju klimu", kaže.

Klačar navodi da je još uvek rano prognozirati dalji tog dešavanja i pozicioniranja nakon sinoć održanih izbora. Smatra da ćemo na konačne ishode čekati malo duže.

"U Beogradu su trenutno u boljoj poziciji vladajuća koalicija. Međutim, ono što je tačno je da ćemo na sledeću vladu, izvršnu, i na gradonačelnika, čekati još neki period. Mislim da ćemo čekati jedno dva do tri meseca kalkulacija i pregovora. Mislim da će parlamentarna većina, kao i beogradska većina da budu deo jednog istog aranžmana. Vladajuća stranka će, očekuje se, voditi računa o svemu. Mislim da je u ovom momentu svako licitiranje sa premijerskim mestima, sa većinom, sa gradonačelnikom poprilično preuranjeno zato što su rezultati izbora na svim nivoima doveli do mešanja karata. Nije više taj politički život identičan onom koji je bio ne samo posle bojkota, već i pre njega", kaže on.

Klačar kaže da nova pravila i okolnosti od ranije, koji se pre svega odnose na smanjen izborni prag od tri odsto, doveo je do određenih posledica, a to znači da određene stranke mogu da uđu u parlament.

"Ovde se pokazalo koliko je to smanjenje cenzusa, koje nije dalo efetka 2020. godine, sada uticalo na posledice izbora od sinoć. Smanjeni cenzus je uveo veliki broj lista u Parlament. Tri su neke ključne poente i promene koje možemo da vidimo: javno mnjenje je otišlo u desno, desničarske stranke su prešle cenzus, i to je velika promena. Dugo, drugačija raspodela glasova unutar vladajuće koalicije. SNS i SPS imaju isti rezerovoar glasova, ali je SPS postao snažniji. Treće, došlo je do rasta SPS koji je ranije bio izložen trendu gubljenja glasova. Sada se to promenilo za njih", rekao je.

Kaže da rezultati predsedničkih izbora nisu bili iznenađujući, ali to što su desničarske stranke na neki način takođe izašle u prvi plan jeste.

"Predsednički izbori nisu bila iznenađenje. Raspodela glasova unutar vladajuće koalicije je iznenađenje. Niko nije očekivao ni toliki uspeh SPS. Takođe, sve desničarske liste dosegle svoje visoke granice, one su osvojie svoje maksimume koji su im istraživači dali tokom kampanje", rekao je Klačar.

Govoreći o rezultatima on je ponovio da su moguća su mala odstpanja, ali da se ne očekuje neka značajanija promena u odnosu na dosadašnje.

"Pomeranja su moguća u tih nekih 0.2 ili 0.3 odsto. Vučić je napomenuo da ima u svom uzorku glasače sa Kosova i glasanje dijaspore. Može da utiče da dobijemo razliku u jednom mandatu. Međutim, čak i da dođe do nekih promena, ne može da se desi ništa dramatično ono što smo već sinoć uočili. Verovatno će biti određenih pravnih postupaka koji će se voditi, zbog toga ćemo konačne rezultate čekati malo duže", kaže Klačar.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town