Izbori 2022

Saradnja opozicije u Beogradu - Zelenović: Važno što se desio sastanak, Vasić: Na lokalu nema tema koje nas razdvajaju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/04/2022

-

22:44

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Posle izbora održanih u nedelju, najneizvesnije će biti formiranje vlasti u Beogradu. Opozicija je juče održala sastanak na tu temu, kome su prisustvovali predstavnici lista Ujedinjeni za pobedu Beograda, NADA, koalicije Moramo, stranke Zavetnici, koalicije Dveri-POKS, i koalicije Ajmo ljudi. Gosti emisije Euronews Veče bili su nebojša Zelenović koji je predstavnik koalicije Moramo i Radmila Vasić iz koalicije Dveri-POKS. Zelenović smatra da treba iskoristiti svaku priliku da se promeni vlast u glavnom gradu, a Vasić da na lokanom nivou nema velikih tema oko kojih nisu saglasni.

Na pitanje kava je trenutna situacija kada je reč o rezultatima izbora i osvojenim mandatima, Nebojša Zelenović je rekao da je teško bilo šta tvrditi sa sigurnošću, jer neki govore da je odnos mandata 55-55, a drugi da je 56-54 za sadašnju vlast.

"Mislim da je važno da se juče desio sastanak na kome su se svi složili da daju maksimum da se promeni SNS sa svim satelitima, tamo gde je to moguće. To je moguće u Beogradu, mi smo podneli prigovore", rekao je Zelenović.

Dodao je da su prigovori podneti na 250 biračkih mesta, a da su oni iz koalicije Moramo podneli prigovore i na još 16 mesta. Kaže i da je GIK konstatovao da postoje neregularnosti samo na pet biračkih mesta, a da sada ima 72 sata da se izjasni.

Upitan da li je koalicija Moramo spremna da uđe u saradnju sa drugim strankama opozicije ukoliko budu imali većinu, Zelenović je rekao da on od početka zagovara da bi trebalo iskoristiti svaku priliku da se promeni vlast SNS-a.

Euronews/Printscreen

 

"Ako je to moguće u Beogradu, da učinimo sve. Čak i da u nekim dogovorima dođemo u situaciju da se uključe i Dveri i Zavetnici sa kojima nemamo ništa zajedničko", naveo je i dodao da ovako ne mogu da izgledaju društvo i država.

Istakao je i da SPS ne bi bio prihvatljiv partner za koaliciju, i da oni zapravo žele da učine sve da lista Ajmo ljudi, koju predvodi Duško Vujošević, pređe cenzus u Beogradu.

Radmila Vasić iz pokreta Dveri je rekla, kada je reč o vlasti u Beogradu, da je tu reč o lokalu i da tu nema velikih tema oko kojih postoje neslaganja.

"Tako da stranke koje su bile na sastanku dolaze u obzir", navela je i rekla da bi ona volela da to uspe, jer smatra da je promena u Beogradu potrebna. "Nadam se uspehu te koalicije, ali moramo biti realni, obzirom da je GIK većinom sastavljen od članova SNS", navela je.

Na pitanje da pojasni predlog Boška Obradovića o prelaznoj gradskoj vlasti, ona je rekla da to znači da se ta vlast oroči najmanje na dve godine da bi se za to vreme otvorili mediji i da bi se došlo do informacija o zaduženosti grada.

Euronews/Printscreen

 

"Ako uspemo da zaustavimo neke projekte, gradnju metroa na Makišu, gradnju nacionalnog stadiona na drugom vodoizvorištu, gradnju na Kosančićevom vencu, to je važno za Beograđane", rekla je ona.

Istakla je i da o svemu tome nisu razgovarali sa drugim članovima evenutalne koalicije i da će krenuti u dalje dogovore ukoliko dođe do ponavljanja izbora.

Kako je rat u Ukrajini uticao na kampanju?

Govoreći o tome koliko je rat u Ukrajini uticao na kampanju i izbore, Zelenović je rekao da je bilo teško u toj atmosferi pričati o dobrim rešenjima i ponudi.

"Mi smo neko ko je od početka osudio agresiju Rusije na Ukrajinu i tražili smo da se to obustavi i da se pomogne izbeglicama i ljudima koji pate", reako je on.

Delovalo je da će ekologija biti jedna od glavnih tema izbora, a Zelenović smatra da nije samo rat u Ukrajini istisnuo ekologiju, već da se i vlast potrudila da tu temu potpuno pasivizira.

"Mi smo se trudili da ta tema bude važna jer ona jeste jedna od tema koje mogu da odrede budućnost i priliku za dobrim životom u Srbiji". rekao je on.

I Radmila Vasić smatra da je rat u Ukrajini stavio kampanju u drugi plan, a na pitanje da li je to uticalo na njihov izborni rezultat, ona je rekla: "Mi smo bili u celoj situaciji jasni. Ništa ne krijemo, protivimo se uvođenju sankcija Rusiji i ulasku u NATO".

Komentarišući podršku doktora Branimira Nestorovića njihovoj listi, ona mu je zahvalila što je podržao Patriotski blok. Rekla je da će on učestvovati u politici i da će oni biti zastupnici njegove politike.

Poručila je da oni neće ulaziti u koaliciju sa SNS jer su oni "veoma oštri protivnici" i borci protiv svega što je SNS do sada radio. I Zelenović je rekao da se koalicija Moramo obavezala da neće ulaziti u razgovore o vlasti sa SNS.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town