Izbori 2022

GIK: Od kontrolisanih 58 biračkih mesta, sadržina izbornog materijala i zapisnika ne slažu se na 15

Komentari

Autor: Tanjug

09/04/2022

-

08:13

GIK: Od kontrolisanih 58 biračkih mesta, sadržina izbornog materijala i zapisnika ne slažu se na 15
GIK: Od kontrolisanih 58 biračkih mesta, sadržina izbornog materijala i zapisnika ne slažu se na 15 - Copyright Tanjug/Zoran Mirković

veličina teksta

Aa Aa

Gradska izborna komisija (GIK) usvojila je na sednici, kasno noćas, Izveštaj o kontroli zapisnika o radu biračkih odbora na beogradskim izborima po uzorku, što je prvi put da se takav izveštaj sačinjava i usvaja.


Predsednik GIK-a Zoran Lukić pojasnio je da je, u skladu sa zakonom, sada prvi put urađena kontrola zapisnika o radu biračkih odbora po uzorku.

Kako se u izveštaju navodi, kontrola je izvršena 7. i 8. aprila, u skladu sa zahtevima izbornih lista "Vladeta Janković - Ujedinjeni za pobedu Beograda" i "Duško Vujošević - Boris Tadić - Ajmo ljudi".

Lukić je naveo da je kontrolisano 58 biračkih mesta, da se ne slažu sadržina izbornog materijala i zapisnika o radu biračkih odbora na 15 glasačkih mesta u gradu.

Takođe, utvrđeno je da na kontrolisanom uzorku ne postoji odstupanje veće od 10 odsto.

Lukić je rekao da je suština izveštaja da postoji slaganje zapisnika o radu biračkih mesta i izbornog materijala, sa tendencijom da nema odstupanja većih od 10 odsto za svaku listu, što i jeste slučaj.

Opozicija je imala zamerke, poput one da su na četiri biračka mesta nađene nepravilno popunjene potvrde o biračkom pravu za glasanje od kuće.

Takođe, GIK je usvojio i rešenja o ispravljanju zapisnika o radu tih 15 biračkih odbora.

Na sednici je odlučeno da se isprave greške u nekoliko rešenja o ispravljanju zapisnika o radu biračkih odbora, zbog, kako je rekao Lukić, očiglednih omaški prilikom unošenja podataka u rešenje, odnosno u kucanju tog rešenja.

Pojedini članovi iz redova opozicije imali su zamerku, da je, primera radi, rešenjem o ispravljanju zapisnika sa biračkog mesta 78 na Voždovcu zapravo menjan ispravan zapisnik, a Lukić je rekao da to nije slučaj, da je taj zapisnik promenjen na zahtev koordinatora, a da se sad ispravljaju očigledne omaške u kucanju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town